‘Yerlilik oranının artması bizi mutlu ediyor’
27 Kasım 2019 16:55

‘Yerlilik oranının artması bizi mutlu ediyor’

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Turhan Yıldız, milli savunmada yerlilik ile ilgili olarak düşüncelerini dile getirerek,

“Milli savunmada yerlilik oranının yüzde 20’lerden yüzde 70’lere kadar çıkması, bizleri ayrıca gururlandırmış ve mutlu etmiştir” dedi

Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Turhan Yıldız, sendikaları ve işçileri ilgilendiren bazı konularda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Yıldız, ilk olarak işçi alımlarına değindi ve “İşçi alımları konusunda güvenlik soruşturmaları devam ediyor. Bunun neticesinde, soruşturmadan olumlu sonuç alanlar, işbaşı yaparak işyerlerindeki görevlerine başlıyor. Toplam 290 kişilik topluluktan parça parça işe başlayanlar oldu. İlerleyen dönemde arkadaşlarımız, soruşturmadan geçtikçe işe başlayacaklardır” dedi.

‘DETAYLI BİLGİLER VERİLDİ’

Sözlerine devam eden Başkan Yıldız, sendikalarının Genel Başkanı Alaattin Soydan’ın ziyareti hakkında konuştu ve “Türk Harb-İş Sendikası’nın yeni seçilen Genel Başkanı Alaattin Soydan, Kocaeli Şubesi’ne bağlı işyerleri olan Gölcük Tersane Komutanlığı, Kara Araçları Bakım Merkez Komutanlığı, Gölcük Bakım Onarım ve İstihkam Komutanlığı’nı gezerek işçi arkadaşlarımızla ve işveren vekillerimizle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. İşyerlerimizde yapımına devam edilen denizaltı projesi hakkında kendisine detaylı bir şekilde bilgiler verildi. Kendisi, bu projeye katkı sunan herkese teşekkürlerini iletti” dedi.

‘ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Milli savunmada yerlilik ile ilgili olarak düşüncelerini dile getiren Başkan Yıldız, “Milli savunmada yerlilik oranının yüzde 20’lerden yüzde 70’lere kadar çıkması, bizleri ayrıca gururlandırmış ve mutlu etmiştir. Savunmada dışa bağımlılığı azaltan başta bakanlığımız olmak üzere müdürlüklerimize, komutanlıklarımıza, Türk mühendis subaylarımıza, işçilerimize ve memurlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Milli savunmanın görünmez kahramanları olan işçi arkadaşlarımızın bu başarının bir parçası olması, bizleri ayrıca mutlu etmektedir. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır düsturu ile çalışma ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.

‘DÖRT KİŞİLİK BİR AİLEYE ANCAK 9 GÜN YETİYOR’

Başkan Yıldız, konuşmasının sonunda asgari ücret düzenlemesi hakkında konuşarak “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 102 lira 83 kuruş olarak hesaplanıyor. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6 bin 849 lira 62 kuruş oluyor. Evli olmayan, çocuksuz bir çalışanın yaşama maliyeti ise 2 bin 577 lira 94 kuruş olarak hesaplandı. Bu şartlarda mutfak enflasyonu, yıllık ortalama yüzde 17,89 oranında. Mevcut asgari ücret ise dört kişilik aileye ancak 9 gün yetiyor. Bu şartlar göz önüne alındığında insan onurunun gerektirdiği yaşam şartlarını karşılamaktan uzaktadır. Yeni asgari ücretin belirlenmesinde bu kriterler göz önüne alınarak asgari ücretin, bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarının üstünde bir rakam olması gerekmektedir” dedi. Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X