
‘Yatırım amacıyla döviz alınabilir’
Gölcük’te bir döviz bürosunda vezne sorumlusu olarak görev yapan Müjdat Kazanfer, dövizdeki son durum hakkında bilgiler verdi. Kazanfer, açıklamasında “Yatırım amacıyla döviz alınabilir” dedi
Gölcük’te hizmet veren bir döviz bürosunda vezne sorumlusu olan Müjdat Kazanfer, döviz piyasasının son durumu ve fiyatlarla ilgili olarak dün bazı açıklamalarda bulundu. Kazanfer, açıklamasında “Dövizdeki sert yükseliş durdu. Seçim öncesi dalgalı olan kur, seçim sonrasında aşağı yönde hareket gösterdi. 33,50 lira bandında olan doların seçim sonrasında 32,50 lira bandına kadar gerilediğini gördük. 36,50 lira bandında olan dolar da 34,70 lira bandına kadar geriledi. Tabii ki bunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın aldığı karar da etkili oldu” dedi.
‘SERT BİR DÜŞÜŞ OLDU’
Sözlerine devam eden Kazanfer, “Çünkü politika faizinde değişime gidilmeyeceği ifade edilmişti. Bu yönde bir beklenti vardı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, sürpriz bir karar alarak 500 baz puan faiz artırımına gitti. Böylelikle politika faizi yüzde 50 oldu. Bu karar sonrasında döviz sert bir düşüş gösterdi. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası FED de yüzde 5,25 olan politika faizini indireceğini belirtmişti. Onlar son toplantıda politika faizinde bir değişikliğe gitmedi. Alınan bu kararlar, yukarı yönde dalgalı olan döviz kurunun aşağı yönde hareket etmesinde etkili oldu” dedi.
‘YÜKSELİŞ OLMUŞTU’
Kazanfer, açıklamasının sonunda “Seçim öncesinde piyasalarda dövize karşı bir talep olduğundan ötürü dövizde yükseliş olmuştu. Şu an gözler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın vereceği politika faizi kararında. Piyasaların beklentisi, faizin ya sabit tutulacağı ya da biraz yükselmesi yönünde. Yatırım yapmak isteyenler döviz alımı yapabilir. Şu an döviz almak için bir fırsat diyebiliriz. Borcu olanlar da borçları kadar bozdurmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Dövizde son fiyatlar şu şekilde oldu: Dolar alış fiyatı 32,30 lira, satış fiyatı 32,60 lira; Euro alış fiyatı 34,30 lira, satış fiyatı 34,60 lira. Erdem ŞENGÜL