Yasası gecikince kamuda 'taşeron' yasağı delindi
18 Nisan 2016 10:34

Yasası gecikince kamuda 'taşeron' yasağı delindi

Taşeron işçilerin kamuya alınmasını düzenleyen yasadaki gecikme taşeron hizmet alımını durdurmuş olan kamuda alımların başlamasına neden oldu

Hükümetin, kapsamını genişlettiği için yeniden düzenlenmek zorunda kaldığı taşeron işçilerin kamuya alınmasıyla ilgili yasa gecikince, 'taşeron hizmet alımına' zorunlu dönüş oldu. Taşeron hizmet alımının durdurulmuş olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı ve karayolları gibi kurumlara zorunlu izin verildi. Hükümetin geçen ay TBMM'ye sevk etmeyi planladığı, taşeron işçilerin üç yıllık sözleşmeli personel olarak kamu kurumlarına alınmasına ilişkin düzenleme, kapsamın genişlemesi nedeniyle öngörülen takvime yetiştirilemedi. Maliye Bakanlığı'nın, tarafların görüşünü alarak yeniden kaleme almaya çalıştığı düzenleme üzerindeki çalışmalar üç haftadır devam ediyor.

İŞLER AKSADI

Hükümet, taşeron çalışma sistemi yasa ile kaldırılacak olması nedeniyle, kamu kurumlarının hizmet alımı yöntemiyle taşeron çalıştırması uygulamasını durdurmuştu. Ancak yeni yasanın çıkması süreci uzayınca aralarında Sağlık Bakanlığı, Karayolları ve Belediyeler gibi yerlerde personel ihtiyacı doğdu. İşler aksamaya başlayınca, sorun yaşandı. Bunun üzerine, Sağlık Bakanlığı'na 8 Nisan tarihinden itibaren yeniden taşeron işçi alabilme izni verildi. Geçiş döneminde çalıştırılan taşeron isçilerin durumunun da yasada yer alacağı belirtiliyor. Hükümet, bundan sonra gerekli olan bu tür elemanların yasada öngörüldüğü gibi devlet personeli kapsamında sözleşmeli personel olarak alınmasını amaçlıyor. Taşeronlarla ilgili yeni yasa Meclis'e gelse bile, görüşülmeyi bekleyen AB yasaları nedeniyle Mayıs sonundan önce yasalaşamayacak. Bu süreçte yaşanacak boşluktan kamu kurumlarının etkilenmemesi için Sağlık Bakanlığı’na tanınan kolaylığın diğer kurumlara da tanınması gündeme gelecek.

ANA UNSURLAR DEĞİŞMEDİ

Maliye Bakanı Naci Ağbal da önceki günkü basın toplantısında, taşeron işçilerin kamuya alınmasına ilişkin bir soru üzerine, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun taşeron işçilerle ilgili açıklamasının ardından kendisinin de teknik detayları kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı. Sendikalar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çalışanlarla istişarelerin devam ettiğini anlatan Ağbal, bazı sendikaların kendilerinin de bir çalışma yapmak istediklerini dile getirdi. Özel sözleşmeli personel pozisyonunun ihdası, geleceğe dönük yeni bir sistem kurulması ve mevcut çalışanların yeni sisteme geçişiyle ilgili yaklaşımlarının hala geçerli olduğunu kaydeden Ağbal, "Özellikle geçiş sürecinde aranacak koşullar, geçişin yöntemi. Bu konularda çalışmaya devam ediyoruz ama şu ana kadar, ilk başta yapmış olduğumuz açıklamaların dışında herhangi bir şekilde yeni bir değerlendirme, konuyla ilgili farklı bir bakış açımız yok" demişti.

BENZER HABERLER
X