Vatandaşlardan zamma tepki
03 Ocak 2016 17:11

Vatandaşlardan zamma tepki

Yeni yılın gelmesiyle birlikte birçok ürüne zam yapıldı. Elektriğe yapılan yüzde 6.8 oranında ki zam ve gelmesi beklenen diğer zamlara vatandaşlar tepki gösterdi

2016 yılının ilk günlerinde gelen zamlar vatandaşların tepki göstermesine neden oldu. Zamları asgari ücretin artmasına bağlayan vatandaşlar, insanların daha rahat bir yaşam sürebilmesi için zamların son bulması gerektiğini dile getirdi. Elektriğe yapılan yüzde 6.8 oranındaki zamma otoyol ve köprü geçiş ücretleri dahil olmak üzere alkol, tütün mamülleri ve diğer tüketim ürünlerine yapılması beklenen zamlar eklenince vatandaşlar düşünmeye başladı. Vatandaşlar temel tüketim ihtiyaçlarına yapılan zamma ortak tepki gösterirken, alkol ve tütün mamüllerine yapılması beklenen zam konusunda fikir ayrılığı yaşadı. Alkol ve tütün mamüllerinin lüks tüketime girdiğini söyleyen vatandaşlar, parası olanın içebileceği ürünlere zam yapılmasını normal karşıladıklarını belirttiler. Vatandaşlar ayrıca, yeni yılla birlikte gelen zamların kendi bütçelerini daha da zorlayacağını, geçim sıkıntılarının daha da artacağını ifade ederek, asgari ücretin 1300 TL olmasıyla sevindiklerini ancak yapılan ve yapılacak olan zamların da sevinçlerini yarım bıraktığını belirttiler.

 

‘ESNAFI ZOR DURUMDA BIRAKACAK’

İlçemiz esnaflarından Osman Kanık zamların sonunun gelmediğini belirtirken, “Yılbaşından itibaren zamlar yapılarak asgari ücret vatandaşın cebine girmeden maalesef geri alındı. Elektrik zammı zaten zor durumda olan esnafın belini iyice bükecek. Vergi, kira, sigorta, Bağkur derken elektriğe de zam gelmesi esnafı zor durumda bırakacak. Devlet bütçe açığını sigara ve alkolden aldığı vergilerle kapatmaya çalışıyor. Lüks tüketime giren ürünlere yapılan zamların çok fazla olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde milyonlarca sigara içen insan var ancak bunların içinde bulunduğu durum daha da zorlaşacak” şeklinde konuştu.

 

‘ZAMLAR BİZİ DAHA DA ZORLAYACAK’

İlçemizde kuaförlük yapan Enes Şahbaz her şeye zam geldiğini söylerken, “Elektriği zaten ülkece yüksek fiyattan tüketiyoruz. Yeni yılla beraber yapılan bu zamlar bizi daha da zorlayacak. İnsanların temel tüketim ihtiyaçlarına bu kadar zammın fazla olduğunu düşünüyorum. Lüks tüketime giren sigara ve alkole zam gelmesini normal karşılıyorum. Hem zararı yüksek hem de lüks tüketime kaçan alkol ve sigaranın fiyatının artmasını onaylıyorum ve bu zamların daha da artmasını istiyorum” dedi.

 

‘SEVİNÇLERİ KURSAKTA BIRAKTI’

Psikololik Danışman Recep Gürel, yapılan zamların asgari ücretle aynı ayda yapılmasının tesadüf olmadığını belirtirken, “İnsanlar aldıkları zamlarla rahatlayacaklarını düşünürken, tüketim mallarına yapılan zam, sevinçleri kursakta bıraktı. Elektrik fiyatları ülkemizde git gide artıyor. Maalesef elektriğe yapılan zamların sonu gelmiyor. Sigara kullanmama rağmen bu ürünlere yapılan zammı onaylıyorum çünkü insanların kötü alışkanlıklardan kurtulması için böyle zamlar gerekiyor. Türkiye’ye bakan Kocaeli, kendi halkına bakamıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde bu zamlar son bulur ve insanlar daha rahat bir yaşantı sürer” dedi.

 

‘KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALDI’

İlçemiz emeklilerinden İbrahim Büyükbudak, Devletin kaşıkla verip kepçeyle aldığını belirtirken, “Devlet, asgari ücrete yaptığı zammı tüketim ürünlerine zam yaparak geri aldı. Hatta ve hatta kaşıkla verip kepçeyle aldı. Vatandaşı geçim güçlüğüne sokacak zamların son bulmasını istiyorum. İnsanların yaşam hakkını gasp edecek, sosyal yaşamını kısıtlayacak her türlü zamma tepkiliyim. Keyfe keder tüketilen lüks tüketim mallarına yapılan zamlar için bir şey söylemek istemiyorum çünkü parası olan içiyor. Önümüzdeki günlerde insanların daha rahat bir şekilde yaşayabileceği bir ülke istiyorum” şeklinde konuştu.

 

‘SEVİNCİMİZ YARIM KALDI’

Satış danışmanı Harun Öztürk, yapılan zamları adil bulmadığını belirtirken, “Asgari ücret 1300 TL. olduğu için sevinmiştik ama yılbaşında elektriğe, sigaraya yapılan zamlarla sevincimiz yarım kaldı. Asgari ücret arttı diye zam yapılıyorsa, keşke hiç artış olmasaydı. Şu anda geçimimizin daha da zor olacağına inanıyorum. Elektrik zammı böyle devam ederse evlerde eskiden olduğu gibi gaz lambaları yakmaya başlayacağız. Sigaraya sürekli zam yapılıyor. İnsanların geçimini rahatça sağlayabileceği, sosyal aktivitelerini yapabileceği bir ülke istiyorum” diyerek zamma olan tepkisini dile getirdi.

BENZER HABERLER
X