
Üsküdar şehitleri anıldı
1 Mart 1958’de İzmit Körfezi’nde yaşanan şiddetli fırtına sebebiyle batan Üsküdar Vapuru’nda hayatını kaybeden 392 kişi, ilçemizdeki 1 Mart Şehitliği’nde düzenlenen programda dualarla anıldı
1 Mart 1958 günü İzmit’ten yola çıkan ve yolcularının çoğunluğu öğrenci olan Üsküdar Vapuru, denize açıldıktan kısa bir süre sonra oluşan şiddetli fırtına nedeniyle alabora olmuş, resmi kayıtlara göre bu kazada 392 kişi hayatını kaybetmişti. Büyük facianın 67. yıl dönümünde, Üsküdar Vapuru Faciası’nda hayatını kaybedenlerin anısına dün 1 Mart Şehitliği’nde anma programı düzenlendi. Programa; Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz ve yönetimi, CHP Gölcük İlçe Başkanı Mehmet Uzuner ve yönetimi, MHP Gölcük İlçe Başkanı Derya Çavdar ve yönetimi, İYİ Parti Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Çalışkan ve yönetimi, Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Özsoy ve yönetimi, AK Parti Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Mehveş Yorulmaz ve yönetimi, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, eski Gölcük Belediye Başkanı Şaban Aktürkoğlu, Kent Konseyi Başkanı Fatih Bayram, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı ve yönetimi, dernek ve STK’ların başkan ve temsilcileri ile izciler, öğrenciler ve şehit yakınları katılım gösterdi.
‘BU ACI, HALA TAPTAZE’
Gerçekleştirilen programda ilk olarak Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin ve Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer tarafından çelenk sunumu yapıldı, ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu. Programda ilk konuşmayı yapan Gölcük Belediye Başkanı Sezer, “Bugün yine 1 Mart günündeyiz. Aradan 67 yıl geçse dahi bu acı özellikle şehitlerimizin yakınları açısından hala taptaze. Annemden o günkü havanın durumunu, havanın nasıl bir anda karardığını, rüzgarın nasıl çıktığını, sanki bir felaketin geleceğini hissettiklerini dinlemiştim. Bu konuşmaların hepsi sanki çok kısa bir zaman önce meydana gelmiş olan bir hadise gibiydi. Daha önce meydana gelen yine Gölcüklü denizcilerin olduğu Dumlupınar Faciası var. Daha sonrasında hep birlikte yaşadığımız 17 Ağustos 1999 Depremi var. Bir kentin kimliğinin oluşmasında, şekillenmesinde, insanlığın yoğrulmasında aslında yaşanan güzel günler yapılan iyi işler kadar yaşanan acılar ve üzüntüler de önemli rol oynuyor. Bunlardan biridir 1 Mart. 1958 yılında meydana gelen deniz faciası. Aslında bir yandan da toplumumuzun hem ekonomik, sosyolojik durumunu da anlatan bir hatırlatma oluyor bizim için” dedi.
‘HEPSİNİ RAHMETLE YAD EDİYORUM’
Başkan Sezer, “1958 tarihinde Gölcük’te lise yok ve en çok vatandaşımızın hayatını kaybettiği bu deniz faciasında hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğu lise talebeleri. Sadece bulunduğumuz şehitlikte değil Gölcük’teki birçok kabristanda meydana gelen kazada hayatını kaybeden şehitlerimizin kabirleri bulunuyor. Bir neslin kaybolduğu bir facia aslında. Baktığımız zaman kapalı küçük bir Körfez, burada böyle bir deniz faciası olur mu, böyle bir hadise yaşanır mı ve bu kadar garip meydana gelir mi? Gelmiş ve yaşandı. Bizim yapacağımız nedir? Bundan sonra bu yaşanan acıyı bir kere sürekli hatıramızda tutmak ve bundan sonra böyle faciaların meydana gelmesini önleyecek, sadece burada değil tüm Türkiye’de önleyecek tedbirleri almaktan bahsediyorum. Ben kıymetli vakitlerinizden ayırarak programa katıldığınız için hepinize, özellikle şehit aileleri açısından teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Allah bir daha ne ilçemize ne de memleketimize böyle büyük afetler yaşatmasın diyorum. Hepsini rahmetle yad ediyorum. Ramazan ayının ilk günündeyiz. Ramazan ayınızı da tebrik ediyorum, hepinize saygılar ve hürmetler sunuyorum” ifadelerini kullandı.
‘GÖLCÜK, KOCAELİ’NİN EN KÖKLÜ İLÇELERİNDEN BİR TANESİ’
Akabinde Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, söz aldı. Kaymakam Gültekin, “Türk Denizcilik tarihinin en acı olaylarından bir tanesi olan 1 Mart Üsküdar Vapur Faciası. Geçen sene de burada yine bu anma programında buluştuk. Bu ilçede görev yaptığım dönem boyunca bu anma programları devam edecek. Kadim bir ilçenin kültüründeki acı ve tatlı olaylar o ilçeye aidiyet duygusu oluşturuyor. Gölcük ilçesi o yüzden Kocaeli’nin en köklü ilçelerinden bir tanesi. Biz onu ilçemizin her türlü milli ve dini bayramlarında, anma günlerinde, iyi gününde de kötü gününde de bu samimiyetlerini bir araya getirmelerinden görüyoruz” dedi.
‘ACILI VE KEDERLİ AİLELERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM’
Gültekin, “Çok acı bir olay bu. O zaman doğum tarihleri ortalama 1940-1942 olan, 16-17-18 yaşında olan evlatlarımızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Hepsi lise eğitimi alan o zamanın, Türkiye'nin geleceğini oluşturan gençlikti. Fakat böyle elim bir facia sonucunda gerçekten üzücü bir olayın sonucunda, böyle yaşanmış. Acılı ve kederli ailelerine, hala o acıları tazedir; Onlara başsağlığı diliyorum, sabırlar diliyorum. Bugün 1 Mart aynı zamanda Ramazan ayının da başlangıcı, Ramazan ayınızı şimdiden tebrik ediyorum. Yapılan ibadetlerinizin kabul olmasını diliyorum, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum” ifadelerine yer verdi. Yapılan konuşmaların ardından dualar okundu ve Kaymakam Gültekin ve Başkan Sezer ile ilçe protokolü, 1 Mart Üsküdar Faciası’nda hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Meltem ALKAN