
‘Üniversite ile sanayi işbirliği milli görevdir’
Kocaeli Sanayi Odası Şubat ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya konuk olarak katılan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, konuşmasında “Üniversite ile sanayi işbirliği milli görevdir” dedi
Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Şubat ayı Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi. Hasan Tahsin Tuğrul’un başkanlığında toplanan meclisin konuğu ise Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk oldu. Toplantı, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun aylık faaliyet raporu sunumu ile başladı.
‘615 MİLYON DOLARLIK FARK VAR’
Aylık verileri paylaşarak konuşmasına başlayan Zeytinoğlu, “Gümrüklerden aldığımız ihracat verisi ile Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı veri arasında 615 milyon dolarlık bir fark var. Çünkü ilimizde bulunan Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, ilimiz haricinde Sakarya, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Bolu Gümrük Müdürlüklerini de bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla bu illerden yapılan ihracatın bizde görünmesi nedeni ile bu fark oluşuyor” dedi.
‘SABİT DÖVİZ KURU POLİTİKASI OLUMSUZ ETKİLER YARATTI’
Sözlerini sürdüren Başkan Zeytinoğlu, “Enflasyonla mücadele noktasında kurun baskılanmasının kabul edilebilir olduğunu biliyor ve bu mücadeleye saygı duyuyoruz. Fakat bunun sürdürülebilir olmadığını uzun süredir söylüyoruz. Çünkü sabit döviz kuru politikası ihracat ve üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattı ve ihracat pazarlarımızı kaybetmeye başladık. Bu pazarları geri almak da çok mümkün olmuyor. Ayrıca rekabetçi kurun, ülkemizde üretilebilme imkanı olan ürünlerin üretilmesini de yönlendirerek tüketim malları ithalat talebinde de yavaşlamayı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu durum cari açığın azaltılması noktasında da destek olacaktır. Kur artışı ile enflasyon arasındaki makasın daralmasını, artış hızının paralel ilerlemesini bekliyor, enflasyon hedeflerine yaklaştıktan sonra kurun bize destek oluyor olmasını temenni ediyoruz” dedi.
‘100 GENCİMİZİN 27’Sİ BOŞTA GEZİYOR’
Sözlerinin devamında işsizlik oranlarına değinen Zeytinoğlu, “İşsizlik oranının tek başına çok önemli bir gösterge olmadığını sürekli dile getiriyoruz. İşsizlik oranına işgücüne katılma oranı ile birlikte bakmak gerekiyor. Geçen yılın son çeyreğinde işgücüne katılma oranı yüzde 54 düzeyinde. Ayrıca, TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı son çeyreğine ilişkin işgücü istatistiklerinde ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı ise yüzde 27. Yani 100 gencimizin 27’si boşta geziyor” diye konuştu.
‘DEVLETE EN FAZLA KAZANÇ SAĞLAYAN İL OLDUK’
Başkan Zeytinoğlu, “İlimiz; İstanbul ve Ankara’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 10,31’ini karşılayan üçüncü il oldu. Geçen yıl yüzde 10,78 ile ikinci sıradaydı. İlimizin 2024 yılında ödediği vergi 753 milyar 33 milyon 59 bin TL. Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla. Vergi tahsilat/tahakkuk oranında ise ilimiz yüzde 94,9 ile birinci sırada yer alıyor. Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile ortalamanın kat kat üzerine çıkarak yine devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu. Kocaeli’nde kişi başına yapılan harcama 40 bin 93 TL. Ülkemiz genelinde kişi başına devletin ortalama harcadığı miktar kadar ilimizde de harcama yapılması durumunda, ilimizin birçok altyapı eksiklikleri giderilme imkanı bulacaktır” dedi.
‘ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRACAK’
Bugün KOÜ Teknopark’ın bir şubesi gibi çalışacak ‘Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi KSO Yerleşkesi’nin yeni binamızda kurulması için imzaları atacağız. Üniversite-sanayi iş birliğini artıracak ve sanayi kampüsü gibi çalışacak yeni yerleşkenin üyelerimiz için verimli olmasını diliyor, bu işbirliği için Sayın Rektörümüze teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.
‘DAHA AKTİF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALIYIZ’
Kocaeli Sanayi Odası’nın konuğu olan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk,
konuşmasında sanayi ve üniversite iş birliğine değinerek, “Ortada ‘işçisizlik’ sorunu olduğunu görüyoruz. Yetişmiş ve beceri sahibi eleman bulamamanızdan yakındığınızı görüyorum. İş birliğimizi bunu düşünerek ilerletmeliyiz. Sanayiciler, öğrencilerin staj noktasında ise desteklenmeli. Üniversite olarak sizlerle daha aktif bir şekilde çalışmalıyız. Bu bir milli görevdir. Biz üniversite-sanayi iş birliğine çok önem veriyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak sizlerle birlikte olmak, daha önce kaçırdığımız sanayi devrimini yakalamak ve daha iyi noktalara taşımak amacımız” dedi.
‘İŞ DÜNYASININ EMRİNDEYİZ’
Cantürk, “Bilimpark ismi ile bir merkez kuruyoruz kampüsümüzde. Bu binada merkezi araştırma laboratuvarı olacak. TÜBİTAK ortaklığı ile Milli Teknoloji Atölyesi oluşturacağız. Patent başvurularımız arttı. Üniversitemiz bilim ve sanayiye oldukça önem veriyor. Fakültelere sanayi danışmanı atanmalı ve kendilerine ofis tahsis etmeliyiz. Üniversitelerde bölüm danışma kurulları oluşturmalıyız. Sanayi odamız ile iyi bir diyalog içerisindeyiz. Bunu daha da ileri noktalara taşıyacağız. İş dünyasının her zaman emrindeyiz. Yatırımcılar olmasa işsizlik rakamları nerelere gelir düşünemiyorum” şeklinde konuştu.
İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Konuşmaların ardından Kocaeli Sanayi Odası ile Kocaeli Üniversitesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Böylece Kocaeli Sanayi Odası, KOÜ Teknopark’ın bir şubesi gibi çalışacak. Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi KSO Yerleşkesi, odanın yeni hizmet binasında yer alacak.