‘Tüketicilerin dikkatli olmalarında fayda var’
‘Tüketicilerin dikkatli olmalarında fayda var’
TÜKODER Gölcük Şubesi Başkanı Muhterem Aslan, televizyon ve radyolarda verilen doğrudan satış ve telefonla yapılan alışveriş reklamlarında dikkat edilmesi gereken hususlara değinerek, “Tüketicilerimizin bu tür reklamlar karşısında alışveriş yapmaları durumunda dikkatli olmalarında fayda var” dedi. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Muhterem Aslan, televizyonlarda verilen reklamlarda geçen ufak altyazılar hakkında önemli bilgiler verdi. Başkan Aslan, konu hakkında yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi reklam sektörü, yaşadığımız dünya üzerinde gerçekten önemli bir yer tutuyor. Piyasaya sürülen bir ürünün tanınması ve bilinmesi amacıyla hemen her gün, farklı noktalarda reklamlarla karşılaşıyoruz. Televizyonlarda görsel, radyolarda sesli, gazete ve açık hava reklamı gibi mecralarda ise yazılı olarak verilen reklam bilgileri, tüketicilerin anlayabileceği süre ve biçimde iletilmek zorundadır” dedi.
‘YAZILARIN OKUNABİLİR OLMASI GEREKLİ’
Sözlerine devam eden Başkan Aslan, “Her reklamla ilgili olarak çeşitli bilgiler verilir. Reklamlardaki sesli ifadeler, görseller, dipnotlar, altyazı veya durağan yazılarda yer verilen bilgiler, birbiriyle çelişmemelidir. Reklamlardaki ana mesajda belirtilen bir vaadin istisnası varsa, bu istisna niteliğindeki bilgiler ve diğer bilgileri içeren altyazı, durağan yazı ve dipnotlar, okunabilir ve algılanabilir hız ve büyüklükte olmalıdır. Birçok televizyon kanalında altyazıların geçtiğini biliyor ve bu yazıların hem ufak hem de hızlı bir şekilde verildiğini biliyor ve bu durumdan hemen hemen hepimiz şikayet ediyoruz. Bu tür reklamlarla ilgili şikayetleri Reklam Kurulu’na ileterek taleplerimizi belirtme imkanımız olduğunu unutmamalıyız” dedi.
‘GEREKLİ BİLGİLERİN VARLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ’
Başkan Aslan, açıklamasının sonunda, televizyon ve radyolarda verilen doğrudan satış ve telefonla yapılan alışveriş reklamlarında dikkat edilmesi gereken hususlara da değindi ve “Doğrudan satış ve tele-alışveriş reklamlarında reklam verenin gerekli bilgileri verilmelidir. İsim, adres, telefon ve diğer iletişim bilgileri, reklamı yapılan ürünün toplam fiyatı ve kargo ücreti gibi bilgilerinin reklamlarda verilmesi bir zorunluluktur. Söz konusu reklamlarda, ‘ilk kez, son, sadece, tek seferlik, sınırlı satış’ gibi ifadelerle tüketicilerin mal veya hizmeti satın almaya teşvik edilmesi gibi bir durum da söz konusu olamaz. Tüketicilerimizin bu tür reklamlar karşısında alışveriş yapmaları durumunda dikkatli olmalarında fayda var” dedi. Erdem ŞENGÜL