‘Tüketicilerimiz, ÖTV farklarında dikkatli olmalı’
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, sıfır araç alımlarındaki ÖTV zamları ve bu konuda tüketicilerin yaşadığı sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Başkan Kocatürk, “Tüketicilerimiz, ÖTV farklarında dikkatli olmalı” dedi
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Gölcük Şubesi Başkanı Çetin Kocatürk, sıfır araç alımlarında yapılan ÖTV zammı ve tüketicilerin sıfır araç alımlarında, artan ÖTV sebebiyle olumsuz etkilenmeleri ile ilgili olarak bazı açıklamalarda bulundu. Başkan Kocatürk, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Piyasalarda ÖTV indirimi yapılması beklenmekteydi. Yapılan düzenleme ile ÖTV oranları arttı ve sıfır araç almak isteyen bazı tüketiciler, oluşan farklardan ötürü olumsuz etkilenmeye başladı. Yine bazı firmaların da ÖTV farklarını tüketiciye yansıtması, tüketicinin dert yanmasına sebep oldu” dedi.
‘TÜKETİCİLER AÇISINDAN OLUMSUZ BİR DURUM’
Başkan Kocatürk, açıklamasının devamında, “Son dönemde birçok tüketici, bayilerde araç olmadığını, ödemeyi yapıp araçlarının gelmesini, bundan sonra tescil işlemlerinin yapılmasını beklediklerini ifade etmekteydi. ÖTV düzenlemesinden önce araç almaya giden tüketiciler, ÖTV’nin düzenlenmesinden sonra oluşan farkların kendilerinden istenmesinden ötürü firmalara daha fazla ücret ödemek zorunda kaldıklarını, aksi takdirde araçlarını alamayacaklarının kendilerine belirtildiğini dile getirdi. Bu durum, tüketiciler açısından oldukça olumsuz bir durum teşkil ediyor” ifadelerine yer verdi.
‘AHDE VEFA İLKESİNE AYKIRILIK OLUŞTURUR’
Sözlerini sürdüren Başkan Kocatürk, “Araçların bedeli ödendiği zaman ilgili firma, o aracı o an teslim etmek zorundadır. Teslim edilmiyorsa satıcılar, oluşabilecek tüm külfetlerin sonucuna katlanmak durumundadır. Yani araçların ücreti ödeniyorsa, oluşabilecek ÖTV farkı ve buna ilişkin olarak alınabilecek ücret farklarının tüketiciye yansıtılması, sözleşmedeki ahde vefa ilkesine aykırılık oluşturur. Tüketicilerimiz, bu tür bir durumla karşı karşıya kalmaları durumunda, haksız talepleri kabul etmediklerine yönelik bilgilendirmeyi yapmalı ve hukuki yollara başvurmalıdır. TÜKODER Gölcük Şubesi olarak bu tür durumlarda vatandaşımıza yardımcı olmaya her zaman hazırız” ifadelerini kullandı. Erdem ŞENGÜL