‘Toplu sözleşme desteği sorunu çözülmeli’
29 Nisan 2024 15:48

‘Toplu sözleşme desteği sorunu çözülmeli’

SAVDES-SEN Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, toplu sözleşme desteği konusundaki eksikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. İmre, “Toplu sözleşme desteği sorunu çözülmeli” dedi

Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Kocaeli Bölge Şube Başkanı Özhan İmre, toplu sözleşme desteği konusundaki eksikleri hakkında dün açıklamalarda bulundu. Başkan İmre, açıklamasında “Anayasa Mahkemesi’nin 5 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararı nedeniyle 538 TL toplu sözleşme ikramiyesi iptal edilmiş, tüm memurlara 190 TL toplu sözleşme desteğinin ödenmesine başlanmış, dolayısıyla bir önceki aylara göre aylık 348 TL eksik toplu sözleşme desteği alınmaya başlanmıştır. Toplu sözleşme toplantılarına katılan konfederasyonların aymazlıkları, doymazlıkları ve iş bilmezlikleri nedeniyle getirdikleri yüzde 2 örgütlenme barajının yanlış olduğunu başından beri savunmuştuk. Yaklaşık iki yıl boyunca mağdur edilmiş yüzde 2 sendika barajı altındaki sendika üyelerinin mağduriyetine şimdi kendileri dahil tüm sendika üyeleri dahil edilmiş, ‘baştan yanlış iliklenen gömlek düğmeleri’ örneği sergilenmiştir” dedi.

‘OLDUKÇA ÖNEMLİ BOYUTLARA ULAŞTI’

Sözlerini sürdüren İmre, “Sorunun çözümü konusunda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 16 Mart 2024 tarihinde ‘Türkiye Yüzyılının Emekçileri İftar Programı’nda yapılan konuşmada; iptal edilen toplu sözleşme ikramiyesi ile ilgili gerekli düzenlemenin yapılacağı açıklanmıştı. Benzer açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından da yapıldı. Diğer taraftan, memurları ilgilendiren bir internet haber sitesinde, ‘Sendikanıza neden üye oldunuz?’ sorusunun yer aldığı ankete katılan yaklaşık 4 bin 100 kişiden yüzde 31,40’ı, ‘Toplu sözleşme ikramiyesi için’ cevabını vererek iptal edilen ikramiyenin Türkiye’deki sendikal örgütlenme oranındaki payının oldukça önemli boyutlara ulaştığını ortaya koymaktadır” dedi.

‘DÜZENLEMENİN ACİLEN YAPILMASI GEREKİYOR’

İmre, açıklamasının devamında “Zaten toplu sözleşme ikramiyesinin ilk defa 400 TL’ye çıkarıldığı 2021 yılında yüzde 64 olan sendikal örgütlenme oranı, 2022 yılında yüzde 74’e çıkarak durumu ortaya koymuştur. Buradan iki önemli sonuç ortaya çıkıyor: Birincisi; yüzde 90’ı Türk-İş’in açıkladığı yoksulluk sınırı altında ücret alan devlet memurları için alamadığı 348 TL fark oldukça önemli ve Anayasa, kanunlar ve İLO sözleşmeleri ile güvence altına alınan sendikal örgütlenmeyi yüzde 31,40 oranında etkiliyor. Düzenlemenin acilen yapılması gerekiyor. İkincisi ise toplu sözleşmeye katılan konfederasyon ve bağlı sendikalarının, siyasallaşmış ve promosyon dağıtımlarına dayalı göstermelik sendikacılık oyunlarının sendikal örgütlenmeye olan inancı yok ettiğidir. Umarım gerekli dersi çıkarırlar” dedi.

‘ÇÖZÜME OLAN İHTİYAÇ ANLATILIYOR’

Başkan İmre, “Tüm bu sonuçlar da gösteriyor ki toplu sözleşme desteği ya da ikramiyesi olarak eksik ödenen 348 TL’nin ivedilikle ödenmesi ve sorunun çözülmesi elzemdir. Bunun için yeni nesil sendikacılık ilkesi ve bağımsız sendikacılık duruşu ile memurlara umut olarak kurulan 110 bin kişilik Kamu Birliği Konfederasyonu, sorumlu sendikacılık bilinciyle gerekli girişim ve görüşmelerini yapıyor, durumun çözüme olan ihtiyacının önemini ilgililere anlatıyor. Bununla birlikte emeğin ve alın terinin değer bulduğu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü de yaklaşıyor. Ve bizler, adına ek protokol, torba yasa, ne derseniz deyin, 1 Mayıs 2024 Çarşamba günü, ‘Toplu sözleşme ikramiyesi çözüldü’, ‘348 TL farklar tüm memurlara ayırım yapılmadan ödenecek’ müjdesini bekliyor, 348 TL’yi ilave olarak 15 Mayıs 2024 tarihinde ödenecek maaşlarda görmek istiyoruz. Artık söz, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızdadır. Heyecanla bekliyoruz” dedi. Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X