‘Tarımda çalışan genç nüfus sürekli azalıyor’
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, tarımla ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Çanakçı, “Tarımda çalışan genç nüfus sürekli azalıyor” dedi
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, bağlı oldukları Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin genel kongresi ve tarım hakkındaki konularda açıklamalarda bulundu. Çanakçı, ilk olarak odalarının genel kurulu ile ilgili düşüncelerini dile getirdi ve “Öncelikle geçtiğimiz haftalarda yapılan ve bizim de katıldığımız Türkiye Ziraat Odaları Birliği Olağan Genel Kurulu’nda Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar, tek liste ile girilen kongrede geçerli oyların tamamını alarak başkanlık görevine yeniden seçildi. Bizler de Başkanımıza hayırlı olsun dileklerimizi iletiyor, görevinde başarılar diliyoruz” dedi.
‘BU DURUMU TERSİNE ÇEVİRMEMİZ GEREKİYOR’
Çanakçı, açıklamasını sürdürerek “Tarımda çalışan genç nüfus sürekli azalıyor. Genç nüfus kırdan kente göçüyor, köyler yaşlılara kalıyor. Bundan ötürü olumsuz bir durumla karşı karşıyayız. Yaşlı çiftçiler emekli olunca tarlalarda tarımı kim uygulayacak, bunu iyi düşünmeliyiz. Kentlerde yaşanan ekonomik ve sosyal gelişmeler, kırsal kesime geç yansıyor. İş arayışı, çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlama isteği, eğitim ve sağlık imkanlarından iyi bir şekilde yararlanma beklentisi, sosyal güvence arayışı gibi nedenlerle köyden kente yoğun göç dalgaları yaşanmaya devam ediyor. Bu durumu tersine çevirmemiz gerekmektedir” dedi.
‘YATIRIMLAR DESTEKLENMELİ’
Başkan Çanakçı, “Genç nüfusun tarıma dönüşünün yollarını aramalıyız. Bunun için başta kırsal kalkınma desteklerinin yanında çiftçi gelirlerinin artırılması, diğer sektör gelirlerine yaklaştırılması oldukça önemli. Kırsal bölgelerde ekonomik getirisi olan faaliyetler arttırılabilir. Kırsal alanlarda tarıma dayalı sanayiye yönelik yatırımların desteklenmesi ile tarımsal ürünlerde katma değer sağlanması ve yeni iş imkânlarının yaratılması büyük önem taşıyor. Gençleri tarımsal üretime sevk edecek politikalar uygulanmaz ve ciddi teşvikler verilmezse, uzun vadede ülkemizin gıda arzında ciddi eksikler ortaya çıkabilir” dedi. Erdem ŞENGÜL