Suriyeliler için toplandılar
Kocaeli İl AFAD Müdürlüğü koordinesinde yapılan Suriyeliler Koordinasyon toplantısının ikincisi Vali Yardımcısı Abdullah Etil Başkanlığında Valilik Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleştirildi
Suriyelilerle ilgili yardım faaliyetlerini yürüten kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla her ay yapılması öngörülen toplantıların ikincisi geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Toplantıya, İl AFAD Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma İl Müdürlüğü ile birlikte ilçe Kaymakamlıklarının Sosyal Yardım Dayanışma Vakfı Müdürlükleri, ilçe belediyelerinin Sosyal İşler Müdürlükleri, Kızılay Kocaeli Şube Başkanlığı, 7 İlçenin Kızılay temsilcileri ve STK temsilcileri katıldı.
‘STK'LAR BİR ARAYA GETİRİLİYOR’
Toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Abdullah Etil, koordinasyon toplantılarının Başbakan Yardımcısı Prof. Numan Kurtulmuş'un yazılı talimatıyla başladığını ve aylık periyotlarla yapılacağını söyledi. Toplantılarda tutulacak tutanakların rapor halinde Başbakanlık AFAD Başkanlığına gönderileceğini de aktaran Etil, koordinasyon toplantılarının amacını ayrıntılarıyla katılımcılara aktardı. AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, “İlimiz Suriyeli nüfusu barındırma bakımından 21. sırada. İlimizde Suriyelilerle ilgili mevzuatın ilişkilendirildiği kamu kurumlarıyla yardım faaliyeti yürüten STK'lar bir araya getiriliyor. Sahada karşılaşılan tespit ve problemler Ankara'ya iletiliyor ve böylece çözüme yönelik merkezi yönetimin atacağı adımlara katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi.
TÜM SORUNLAR GÖRÜŞÜLDÜ
Toplantıda sırasıyla söz alan kuruluş temsilcileri, yardım faaliyetlerindeki maddi boyutu ve yaşanan sıkıntıları da dile getirdi. Yardımlar haricinde sığınmacıların kayıt sistemlerinde görülen sorunlara, kimlik numarası problemlerine dikkat çekildi. Toplantıda çalıştırılan Suriyelilere yaşatılan istismarlara, eğitim yaşındaki Suriyelilerin tümüne ulaşılamadığına, dilencilik yapanların tümüne Suriyeli damgası vurulmasının yanlışlığına da değinilirken sosyal sorunlarının ve toplumsal adaptasyonlarının önemine vurgu yapıldı.