Solakoğlu: Yürüyüşler temel haktır
Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, “Yürüyüşler güvence altına alınmış temel bir haktır” diyerek, önemli açıklamalarda bulundu
BARO YÖNETİMİ AÇIKLAMA YAPTI
Kocaeli Emniyeti’nin Yürüyüş Yolu’nda yürüyüşlere, son günlerde valilik talimatıyla engel olması sonrasında, Kocaeli Barosu Başkanı avukat Tamer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri Doğan Demir, Kureyş Bilgiç, Mehmet Akgül, Arzu Türkkal, Talip Kavak, Gül Hanım, Çiğdem Avcı, Adliye binasındaki baro odasında basın açıklaması yaptı. Başkan Solakoğlu, yürüyüşlere izin verilmesi gerektiğini ifade ederek, “Toplantı ve protesto hakkı dahil gösteri yürüyüşü yapma hakkı, çağdaş demokrasinin varlığını gösteren bir özgürlüktür ve gerek Anayasamızda gerekse taraf olduğumuz Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenmiş ve güvence altına alınmış temel bir haktır” dedi.
‘DAVA KARARLARIYLA BELİRLENDİ’
Başkan Solakoğlu, “Anayasal ve demokratik bir hakkı kullanmak için bir araya gelen kişiler önceden izin almaksızın silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptirler. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapabilmek için, kırk sekiz saat öncesinden yürüyüşün yapılacağı yerin mülki amirliğine bildirimde bulunulması yeterlidir. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde önceden izin alınmaması ve bildirimde bulunulmamış olması, gösteriyi kanunsuz hale getirmediği gibi, gösteriye müdahale etme hakkını da vermez. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ nin 11. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ nce ülkemiz aleyhine açılan davalarda verilen kararlar ile belirlenmiştir” diye konuştu.
‘TEMEL ÖZGÜRLÜĞE MÜDAHALE’
Solakoğlu, “Temel bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşüne müdahale, ancak acil bir toplumsal gereksinime dayanmalıdır. Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerini korumakla ilgili sınırlamalar dışında toplantı ve gösteri yürüyüşleri engellenemez. Açıklamalarımız, kentimizde üç - dört aydır toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmemesinin ve engellenmesinin hukuki dayanağı ve haklı bir sebebinin olmadığını, ayrıca Anayasamız tarafından güvence altına alınmış temel bir özgürlüğe müdahale edildiğini göstermektedir” dedi.