“Sendikalar neyin karşılığında susuyor?”
Harb-İş Sağlık Derneği Kurucu Genel Başkanı Osman Kalkan’ın yapmış olduğu aşına, işine ve işyerine sahip çık çağrısı kısa zamanda zemin buldu
Harb-İş Sendikası Kocaeli Şubesinin seçimleri yaklaşınca işçiler arasındaki değişim çalışmaları hızla başlarken, muhalif her gün biraz daha büyümeye devam ediyor. Türk Harb-İş Sendikasının örgütlü bulunduğu Gölcük şubesine bağlı üyelerin çoğunluğu davete sıcak bakarken, aktif olarak destek sağlayanlar ise ofis açma kararı aldılar. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi No: 14 Daire: 2 adresini kiralayan taraftarlar, çalışmalarını bu adreste sürdürecekler. Harekete katılanlar arasında, geçmiş dönemlerde mevcut sendika yönetimini destekleyenler gurup, Müzmin muhalefetten ayrılıp gelen grup, Bağımsız işçi hareketinin kurucuları, Harb-İş Sağlık derneğinin kurucu ve eski başkanları, SAVDER kurucuları ve eski başkanları ve Tersane Komutanlığı ve bağlısı birliklerden birçok başka isimler katılım sağlayarak toplantı düzenlediler.
“ETKİLİ SENDİKA İSTENİYOR”
Toplantıda Osman Kalkan ilk açıklamasını şu şekilde yaptı. Kalkan, “Harb-İş Sendikasına üye olan bütün arkadaşlarımız etkili ve güçlü bir sendika istiyor. Partici, Sağcı, Solcu ya da dernekçi olarak ayrışmak istemiyor. Tabanda güçlü ve birlikte hareket etme yeteneğine sahip etkili bir sendika istiyorlar. Kendilerinden gizlenen büyük resmi ilk defa görüyorlar. Tehlike büyük. TÜPRAŞ’ ta ne yapıldıysa, SEKA’da ne yapıldıysa aynı tertip kendilerine hazırlanıyor. Ellerindeki işlerin alınıp Holdinglere ihale edilmesine sessiz kalan Sendikacılarına anlam veremiyorlar. MİLGEM ihale ediliyor. Mevcut sendikacılar sessiz kalıyor. Maaşlarını işçiden alan sendikacılar neyin karşılığında susuyorlar? Bu nasıl bir aymazlık? İçinde bulunduğumuz seçim sürecinde arkadaşlarımız bir şeye karar verecekler. Özellikle işe yeni giren arkadaşlarımız bu kararı verecek. MSB’ ye bağlı işyerlerinde çalışıp emekli olacaklar. Ya da ihale edilen işlerden sonra TAŞERON firmalarda 65 yaşına kadar çalışacaklar.
“ACELE TOPLANTI YAPILMALI”
Gölcük eşrafı büyük uykudan uyanmalı. Esnaf odası başkanı ne bekliyor. Donanma Kenti Gölcük ismini tabelalara yazan Belediye Başkanı neyi bekliyor. Sözüm ona Kent Konseyi neyi bekliyor. Basın kanalı ile kendilerine açık davette bulunuyorum. Mesele mühim. Acilen bir toplantı yapılmalı. Esnaf odası başkanı Necmi Kocaman bu toplantının ev sahipliğini yapsın. Şu an itibarı ile Gölcük Tersane Komutanlığı bakım onarım destek Komutanlığı evsafındadır. Ne bir Firkateyn ne de yardımcı sınıf gemi imalatı yoktur. Elindeki işler ihale edilmiştir. Tersane Komutanlığı küçülmekle karşı karşıyadır.
Gerek bir gazeteci, gerek eski bir sendikacı gerekse de Gölcüklü bir vatandaş olarak herkesimi duyarlı olmaya davet ediyorum. Kamuoyunu birlikte oluşturalım. İşçi kardeşlerimizi yalnız bırakmayalım. Unutmayalım ki aynı geminin içindeyiz. İçimizdeki işbirlikçilere rağmen başarabiliriz. Tersane Komutanlığı’nı eski gücüne kavuşturabiliriz. Yeniden altı bin kişiye istihdam sağlanmalı. Yeni işe giren arkadaşlarımız ve Gölcük gelecek kaygısı yaşamamalı” dedi.
“150 BAŞKAN ADAY İLE SEÇİME HAZIRLANIYORUZ 150 BÜYÜKTÜR 5’TEN”
Gölcük Tersane Komutanlığı 11 Tekne Fabrikası çalışanlarından Orhan Yerlikaya gazetemize şu açıklamalarda bulundu. Yerlikaya;“Güçlü destek Etkin Sendikacılık hareketinin içerisinde bizlerde yer alacağız. Bizler 150 Delege adayımız ile mücadelenin devamlı içerisinde olacağız ve inisiyatif alacağız. Siyasi partilerde yapılan pazarlıklar sonucu paylaştırılmış 5 kişiyi makama taşımak için aranan 150 hamal olmayacağız. Sadece seçim günü bir kez oy vereceksin, daha sonra seninle işim bitti denilecek. Ancak, 4 sene sonra tekrar aranacaksın. Seçilmiş Delegeye tek kullanımlık mal muamelesi yapan zihniyetler ile mücadele etmek için hareketin içerisinde ve en göbeğinde yer alıyorum. Aşıma, İşime ve İşyerime sahip çıkarak Tersane Komutanlığı’na ve Gölcük’e sahip çıkıyorum. Delege belirleme çalışmalarını başlattık. Bu konu ile ilgili ilkelerimizi hazırlayacak bir komisyon oluşturduk. Her fabrika kendi delege adayını belirleyecek. Haricen müdahale kabul edilmeyecektir. Benim fabrikamda 11 olan delegelik için 25 kişilik tespitimiz var. 25 arkadaşımın hepsi gerekli eğitimi alacaklar. Eğitim sonrası, dışarıdan müdahale olmadan kendi içimizde sayıyı 11 e düşürmeye çalışacağız. Son olarak ön seçim yoklaması yapacağız. Bütün seçim bölgelerinde aynı kriterler uygulanacak. Kapalı kapılar ardında yapılan kirli pazarlıklara müsaade etmeyeceğiz.”
SAVDER Yönetim Kurulundan istifa ederek hareketin içine katılan Cengiz Alpman şu açıklamayı yaptı. Alpman; “Kendilerine ikbal sağlamak için siyasi kimliklerini kullanarak insanları bir araya getirmeye çalışan kişilere dolgu malzemesi olamazdık. Bizler büyük resimdeki sorunları görüyoruz. Tüm sorunların tespiti ve çözüm tekliflerimiz için bir vizyon çerçeve planı hazırlıyoruz. Delege seçimlerinden hemen önce kamuoyu ile paylaşacağız. Bizleri zor ve mücadeleli günler bekliyor. Mücadelemizin mukavemetli olması için birlik ve beraberliğimizin tabanda sağlanması gerekiyor. Çatıda sağlanan beraberlikler i kimseye anlatamazsınız. İnsanların akılları ile alay edemezsiniz. Tabanda Birlik ve Yönetimde Eşitlik için buradayız. Bizler, tabanda birleşemezsek en çok işyerlerimize göz dikenler mutlu olacaktır. Biz, özlenen büyük beraberliği başardık. Biz, kazanacağız. Emek kazanacak. İşçi kazanacak. Gölcük kazanacak. Harb-İş kazanacak. Onlar kaybedecekler” dedi.
“İŞİMİZİ SATANLAR İŞÇİYİ DE SATTILAR”
SAVDER Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifa ederek harekete katılan Harun Coşan Önce 89 yıllık birikimimiz olan MİLGEM projeleri ihale edildi, seslerini çıkartmadılar. Maaşlarını bizlerden kesilen aidatlardan alan sendika yöneticileri taraflarını işçiden yana koymadılar. Ne bir basın açıklaması ne bir eylem yapmadılar. Bizleri uyuttular. Üyelerini uyuttular. Gölcük halkını uyuttular. Üye sayımız 6 binlerden 2 binlere kadar düştü. Sonra da işçiyi sattılar. Sendikaların kuruluş ve var oluş sebebi, önce ekmeğe sahip çıkmak, sonra o nu büyütmektir. Mevcut sendika yöneticilerimiz, müdanasızca, işçiyi nasıl sattıklarını itiraf ettiler. İ.L.O. nün Eşit İşe Eşit Ücret ilkelerini ve Anayasamızın 10. Maddesini bilmelerine rağmen itiraf ettiler. 4. Dönemdir ANT çalışanlarının haklarını pazarlayanlar bu sefer de M.S.B. çalışanlarının kazanılmış haklarını pazarlamaya kalktılar. Sendikamız sayın genel Başkanı Bayram Bozal “ sayın Bakana bizzat teklif ettim. Yeni işe giren arkadaşlara 3 dönem 6 yıl askeri ücret ödeyelim. 7. Yıl ise emsallerine intibak ettirelim” diyor. Sayın Bakan çok şükür ki hukuk adamı. Sayın Genel Merkez Yönetiminin işçi aleyhine olan bu teklifini umarım değerlendirmeyecektir.
“SİZ HAYALDEN BAŞKA BİR ŞEY GÖRMÜYORSUNUZ”
Bu nasıl bir aymazlık? Müptezeller. Siz hala o koltukları ne yüzle işgal ediyorsunuz. İşlerimizi sattınız. İşçileri sattınız. Afyon ve Balıkesir şubelerinin hizmet binalarını sattınız. Olmayan enerji panellerine yüz binlerce lira ödediniz. Ajandaların hesabını da mutlaka vereceksiniz. Sendikamız tarihinin en borçlu dönemini yaşıyor. Seks skandalları ile sendikayı itibarsızlaştırdınız. Siz sendikanın ve mücadelenin fişini çektiniz. Biz buradan şunu mu anlamalıyız. 6. Yıl içerisinde, işimizin satıldığı yere işyerlerimizi de satacaklar? O halde, askeri ücretle çalışan işçileri ihale ile Taşeronlara mı devredeceksiniz? Diğerlerini de 4C li mi yapacaksınız. Öyleyse, siz hayalden başka bir şey görmüyorsunuz. Harb-İş işçisini tanımıyorsunuz. Şunu iyi bilin sayın Bozal; biz sizi başkalarına ihale etmeden bu seçimde kendi ellerimiz ile devireceğiz. Genele şamil birliktelik ve etkili sendika için, mevcut gafilleri def edeceğiz. Kıdem esaslı eşit işe eşit ücret ile iş barışını tesis etmek için ben ve arkadaşlarımız buradayız” dedi.