‘Şantiyelerdeki şiddete karşı tedbirler alınmalı’
16 Nisan 2024 16:42

‘Şantiyelerdeki şiddete karşı tedbirler alınmalı’

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, meslektaşlarına yönelik sözlü ve fiziki saldırılara yönelik olarak yaptığı açıklamada, “Şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalıdır” dedi

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, meslektaşlarının şantiyelerde uğradığı saldırılara yönelik şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya yönetim kurulu üyeleri ve inşaat mühendisleri de katıldı. Başkan Akgün, inşaat mühendislerinin şantiyelerde uğradığı sözlü, fiziksel ve silahlı saldırıları kınayarak caydırıcı cezaların gelmesi gerektiğini vurguladı.

‘BİR ŞİDDET HABERİ DE MAALESEF İLİMİZDEN’

Meslektaşlarının ülke genelinde yaşadığı saldırıları il il açıklayan İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “27 Mart 2024’te yaptığımız ülke geneli açıklamanın üzerinden henüz 10 gün geçmişken şantiyelerde mühendise yönelik bir şiddet haberini de maalesef ilimizden alıyoruz. 8 Ağustos 2022 tarihinde, meslektaşımız yapı denetim şirketi yetkilisi Zekeriya Mengi, şantiye denetlemesi sırasında saldırıya uğramıştır. 1 Mart 2023 tarihinde, Uşak’ta yapı denetim mühendisinin numune almasından sonra gözü önünde betona su katılmış, buna itiraz eden meslektaşımız ve yanındaki stajyeri, inşaatın kalıp ustaları tarafından şiddete uğramıştır. 3 Ağustos 2023 tarihinde yine Uşak’ta yapımı süren inşaatı denetime giden iki meslektaşımız, beton dökümü sırasında betonun vibratörle sıkıştırılmasını isteyince bir inşaat ustası tarafından keserle saldırıya uğramıştır” dedi.

‘SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİZ’

Sözlerini sürdüren Başkan Akgün, “23 Ocak 2024 tarihinde, Aydın’da yapı denetimi görevini yürüten meslektaşımıza, demirci ustası tarafından demir levyeyle saldırı gerçekleştirilmiştir. 1 Şubat 2024 tarihinde, Adana’da ilgili şantiyesinde gerekli tespitleri yapıp eksikliklerin giderilmesini isteyen yapı denetimi görevlisi meslektaşımız, müteahhit ve yakını tarafından silahlı saldırıya uğramıştır. 23 Mart 2024 tarihinde, Denizli’de bir inşaatta temel betonu dökümü aşamasında projenin müteahhidi, yapı denetimi çalışanı meslektaşımıza sözlü ve fiziki saldırıda bulunmuştur. Bu olaylardan sonra Türkiye geneli ortak basın bildirgesi yayınlamışken daha olayın üzerinden 10 gün geçmeden, ilimizde hizmet gösteren yapı denetim saha kontrol mühendisi meslektaşımız 6 Nisan tarihinde Eskisihar’da yaptığı şantiye kontrolünde, şantiyedeki demirci tarafından sözle ve fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Meslektaşımız olayın ardından hastaneye giderek darp raporu almış ve yasal işlem başlatmıştır. Biz de üyemizin yanında olduğumuzu belirtiyoruz ve bu olayın sonuna kadar takipçisiyiz” diye konuştu.

DEPREMLER YAPIM VE DENETİM SÜRECİNİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ’

Saldırıların son zamanlarda arttığını da belirten İMO Kocaeli Şube Başkanı Akgün, “1999 yılında deprem gerçeğini en ağır şekilde öğrenen şehrimiz, 6 Şubat 2023 depremlerinde zaten bildiği ve gündeminden hiç düşürmediği deprem acısını Kahramanmaraş ve çevre illerle bir kere daha yaşamış ve mühendisliğin önemini bir kere daha kavramıştır. Bu bilgi ve bilinçle işlerini en iyi şekilde yapmak isteyen mühendislerimize son zamanlarda ardı ardına şiddet haberleri ile üzülerek karşılaşıyoruz. Sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesi, yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Yaşanan depremler yapının yapım ve denetim sürecinin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gözler önüne sermiştir” ifadelerini kullandı.

‘ÜYEMİZE YAPILAN ŞİDDETİ KINIYORUZ’

Yetkili kurumların şiddet konusunda gerekli önlemleri almaları gerektiğini ifade eden Akgün, “Yapı denetim firmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak onlar adına serbest piyasada kontrol yapan firmalardır. Yapılan hizmet kamu görevi niteliği taşımaktadır ve üyelerimizin kamu tarafından haklarının korunacağına inancımız tamdır. Yapı denetim personellerimiz kendileri ile hiçbir ilgisi bulunmayan binaların yapım süreçlerinde en ince noktalara kadar dikkat ederken ve bunları kontrol ederken bu tarz şiddet olayları kabul edilemez. Önemle vurgulamak isteriz ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır. Üyemize yapılan şiddeti kınıyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası, Türkiye genelinde 150 bin, Kocaeli ili sınırları içerisinde ise 4 binden fazla üyeye sahip güçlü bir meslek odasıdır. İnşaat mühendisleri hiçbir zaman sahipsiz değildir. Her meslektaşımızın hakkını ve hukukunu arayacak güce ve birliğe sahip olduğumuzu tüm kamuoyuna bildiririz” şeklinde konuştu.

BENZER HABERLER
X