Sanatıyla atıklara hayat veriyor
Gölcük’te yaşayan Mehmet Erol Buga, Değirmendere’deki atölyesinde yapmış olduğu rölyef çalışmalarıyla görenleri hayran bırakıyor. Buga, topladığı atıklarla birbirinden değerli eserler ortaya çıkarıyor
Gölcük’te yaşayan rölyef sanatçısı Mehmet Erol Buga’nın çocuğuna ev ödevinde yardımcı olduktan sonra merak sardığı rölyef sanatında yapmış olduğu çalışmalarla görenleri büyülüyor. Gemilerde iaşe şefli yaptığı sırada gitti limanlarda topladığı atık malzemelerle bu işi sürdürdüğünü aktaran Buga, “Yolcu gemilerinde iaşe şefliği yapıyordum. Gittiğim limanlarda atıkları toplayarak gemi içinde de bu çalışmaları yapmaya başladım. Bu şekilde kendimi geliştirdim. Hobi olarak başladım, sonrasında Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısı oldum” dedi.
‘ÖĞRETMEN HAZIR ALDIĞIMIZI DÜŞÜNDÜ’
Rölyef sanatın nasıl başladığını anlatan Buga, “Oğlumun ev ödevine yardım etmem üzerine bu işe başlamış oldum. Evdeki kutulardan bir ev yaptık, yaptığımız ev o kadar güzel olmuş ki öğretmeni bu evi hazır aldığımızı düşünerek oğluma not vermedi. Öğretmeni ikna ettikten sonra ben kendi kendime bir şeyler yapabildiğimi fark ederek bu işe başlamış oldum” ifadelerini kullandı.
‘EVLERİN MAKETLERİNİ YAPIYORUM’
Buga, “Maketlerin bir kısmını sipariş olarak yapıyorum. İnsanlar buraya gelip babaannesinin, dedesinin evlerini yaptırmak istiyorlar ya da satmış oldukları evlerinin hatıra olarak kalması için maketini yaptırmak istiyorlar. Bu tür çalışmalar yapıyorum. Dükkanımdaki birçok çalışmam Türkiye’nin belirli yerlerinde gezip gördüğüm evler üzerine. Beğendiğim evlerin fotoğraflarını çıkararak maketlerini yapıyorum. Çalışmalarımı yaparken tüm atıkları değerlendiriyorum. Bir tablonun oluşma süresi yapılacak işin ağırlığına ve detaylara bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor ama ortalama bir buçuk, iki ayılık bir süreçte çalışmayı tamamlamış oluyorum” diye konuştu.
‘PEMBE KÖŞK ÜZERİNE ÇALIYORUM’
Şu anda yapmış üzerinde çalıştığı projeden bahseden Buga, “Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımızın vermiş olduğu sipariş doğrultusunda şu anda Pembe Köşk üzerine çalıyorum, kendisine de teşekkür ediyorum. Maketin duvarlarını olduğu gibi kaynak taşından yapıyorum ve plana uygun şekilde çalışıyorum. Kaynak taşının özelliği içinde çeşitli renkleri barındırıyor olması. Bu sayede doğal bir duvar dokusu yakalayabiliyorum ve resme uygun bir çalışma yapmış oluyorum” ifadelerini kullandı.
‘ESKİ EVLERİ YANSITMAK ADINA BİR KÖŞE YAPTIM’
Atölyesinin bir köşesine eski köy evlerini yansıtacak bir köşe kurduğunu söyleyen Buga, “Çalışmalarımda yapmış olduğum eski evlerin içindeki bir odayı yansıtmak için çalışma alanımın bir köşesine böyle bir köşe yaptım. Bunun sebebi yeni nesil eski evin içindeki yaşantıları bilmediği için onlara bir yol göstermek adına böyle bir alan tasarlayarak yansıtmaya çalıştım” diye konuştu.
‘İKİ KEZ KİTAP FUARINA KATILDIM’
Buga, son olarak, “Buraya taşınmadan önce İstanbul’da yaşadığım dönemde fuarlara daha yoğun şekilde katılım sağlıyordum. 5 yıl önce Kocaeli’ne taşınmamın ardından iki kez kitap fuarına katıldım. Sanat sokağında bir sergi yaptım ve geçtiğimiz yıl KO-MEK’te yaptığım çalışmalar üzerine eğitimler verdim. Bu yıl ders veremiyoruz ama sonraki süreçte eğitimler devam eder diye düşünüyorum. Şu anda kendim çalışıyorum ve ağırlıkla da Pembe Köşk’ü bitirmek için uğraşıyorum” diyerek konuşmalarını tamamladı. Meltem ALKAN