Marmara Denizi’nde fırtına bekleniyor
Kocaeli Valiliği; vatandaşları Marmara Denizi’nde beklenen fırtınaya karşı uyardı
$ Dolar 27,2076 %0,02
€ Euro 28,8373 %0,03
£ Sterlin 33,2194 %0,00
Altın $1.916,54 %0,03
Gümüş 20,21 %-0,02
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’deki diğer belediyelere örnek niteliğindeki ‘Sanat İçin Ben de Varım’ projesinin festivali hafta sonunda iki gün boyunca Kocaeli Kongre Merkezi’nde yapıldı. Festivalde özel gereksinimli bireylerin yıl boyunca ortaya çıkarttıkları eğitsel, sosyal ve kültürel alandaki çalışmalar yer aldı.
GENİŞ KATILIM
Kocaeli Kongre Merkezi’nde iki gün süren ‘Sanat İçin Ben De Varım’ festivaline pek çok tanınmış yazar, oyuncu ve sanatçı katıldı. Özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin hazır bulunduğu festivale ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ve eşi Doç. Dr. Figen Büyükakın, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
‘KOCAELİ ARKANIZDA’
Festivalin ilk gününde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın; ‘Katıldığım en duygulu programlardan biri bu. Gençler o kadar güzel şeyler söylediler ki, her birini yürekten seviyorum. Onların mutlu olduğunu gördüm. Kendinizi geliştirmiş olduğunuzu gördüm. Katkısı olan herkese saygılarımı sunuyorum tebrik ediyorum. Anlattıklarınız kaldı aklımda. Fırsat verildiğinde yapabilecekleriniz kaldı. Bize acımayın mesajı vardı. Bizi anlamaya çalışın mesajı vardı. Her gördüğümüz renkler farklı farklı. Her birinizin farklı farklı kabiliyetlerini görmüş oluyoruz. Özel gereksinimli bireyler bizden daha iyi görebiliyor. Yürekleri art niyet olmadan bu dünyaya bakmayı beceriyorlar. Asıl orada engelli olan bizleriz. Gayret mücadelesi etmek, emek vermek. Emek verilmese idi bugün burada gördüklerinizin çoğu, bu emeklerin sonucu ortaya çıkmazdı. Birileri gayret etti de oldu. Bu bir yolculuk. Bu bir mücadele. Elimizden gelenlerin daha fazlasını yaparak engelleri tek tek ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Emeği geçen arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bu başarıların gelecekte daha da başarılı olacağını, bu yapılanlar ayak sesleri. Kocaeli sizin arkanızda. Bu kentin hocaları arkanızda. Türkiye’ye örnek projeler çıkacak” dedi.
‘BURADA GÜLEN YÜZLER GÖRÜYORUM’
Başkan Büyükakın’ın konuşmasının ardından Sanat için Ben de Varım festivalinde yer alan akademisyen Uğur Batı kısa bir konferans gerçekleştirdi. “Burada gülen yüzler görüyorum çok iyi işler yapmışsınız” diyerek sözlerine başlayan Batı; “Feraset sahibi insanlar kendi sahip oldukları dışında diğerlerini de görendir. Sevgi çemberi diyelim ve bunu büyültelim. Kendinizle gurur duyun. Emeği geçen herkesin yüreğine sağlık” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
RAP ŞARKI
Sanat İçin Ben De Varım öğrencilerinden Betül Macit ve Murat Bayram’ın sözlerini yazdığı, engellilerin bakış açısıyla çekimleri yapılan ‘rampa’ isimli rap şarkı ve klip, Resul Aydemir yorumuyla seyircilerin beğenisine sunuldu. Şarkıcı Rampa’yı seslendirdikten sonra video klipte oynayan öğrencilerle sahnede duygu ve düşüncelerini aktardılar.
YETENEKLER KEŞFEDİLDİ
Özel gereksinimli bireylerin sanatta ürettikleri ile kendilerini tanımalarına ve yeteneklerini keşfetmelerine vesile olan Sanat İçin Ben de Varım projesinde konserler, edebiyat söyleşileri, tiyatro gösterimi, sergiler ve film gösterimi yer alacak. Sanat İçin Ben de Varım Festivali’nde sanatseverler; geleneksel ve görsel sanatlar eserleri sergisi ile sanatsal ürünler ziyaretçilerin görsel beğenisine sunulacak. Edebiyat atölyesi öğrencilerinin ürettiği edebi eserlerin derlendiği “Sanat İçin Ben de Varım” seçki kitabı öğrenciler tarafından ziyaretçilere hem takdim edilecek hem de kendileri bizzat imzalayacaklar. Edebiyat masasında yapılacak edebiyat ve şiir söyleşilerinde ise özel gereksinimli bireyler ve ziyaretçiler İsmail Kılıçarslan, Gökhan Ergür, Tarık Tufan, Selahattin Yusuf ile buluşacak.
‘SANAT İÇİN BEN DE VARIM’
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Sanat İçin Ben de Varım” projesi festivalinde özel gereksinimli bireyler aldıkları tiyatro eğitimlerinin sonuç çıktısı olarak bir tiyatro oyunu gösterimi yaptı. Müzik atölyesi öğrencileri tarafından da bir konser verilecek, bireysel performanslar sanatseverlerle buluştu. Öğrencilerden Betül Macit tarafından yazılan, Resul Aydemir tarafından rap müzik tarzında bestelenen, özel gereksinimli bireylerin karşılaştıkları zorlukları konu edinen şiiri Resul Aydemir seslendirildi ve izleyicilere klibin gösterimi yapıldı.
FESTİVALDE PAZAR GÜNÜ
Gazeteci yazar Ersin Çelik sunumuyla dijital medya öğrencilerinin katıldığı “Ersin Çelik ile Aile Üzerine” söyleşisi gerçekleştirildi. Festivalde ayrıca yazar Uğur Batı proje ve proje belgeseli ile ilgili sahne aldı. Oyuncu ve sunucu Ceyda Düvenci’nin müzik atölyesi öğrencilerinin sahne sunumu ve öğrencilerin konseri ile festival son buldu.