‘Prim ödeme gün sayıları eşitlenmeli’
Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, yeni senede esnafların ödediği prim gün sayısının 7 bin 200 güne düşürülmesini beklediklerini ifade etti. Kocaman, “Prim ödeme gün sayıları eşitlenmeli” dedi
Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, yeni yılda esnafların ödediği prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesini beklediklerini dile getirerek konu hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaman, açıklamasında “Bilindiği üzere Bağ-Kur’lu esnaflarımız, 9 bin iş günü üzerinden primlerini yatırıyor. Çalışanlar 7 bin 200 iş günü üzerinden emeklilik hakkına sahipken onlara işveren konumunda olan esnaf ve sanatkarlarımız, 9 bin iş günü üzerinden emekli olabiliyor. Bu durumun eşitliğe aykırı olduğunu geçtiğimiz dönemlerde çok kez dile getirmiştik” dedi.
‘HENÜZ HAYATA GEÇİRİLMEDİ’
Sözlerini sürdüren Kocaman, “Geçtiğimiz süreçte, Bağ-Kur’lu esnaf ve sanatkarlarımızın emeklilik için doldurması gereken 9 bin olan prim gün sayısının 7 bin 200 güne düşürülerek eşitleneceğine yönelik bir müjde verilmişti. Bu da binlerce esnaf ve sanatkarımızı sevindirmişti fakat bu konunun henüz hayata geçirilmediğini görmekteyiz. Sosyal güvenlikteki norm birliği, yani prim günü eşitleme müjdesi yeni yılda hayata geçirilmeli. Böylelikle Bağ-Kur’lu esnaflarımız, 5 yıl önceden emekli olabilme hakkını elde etmiş olabilecek” dedi.
‘ESNAFIMIZ MÜJDELİ HABER BEKLİYOR’
Başkan Kocaman, açıklamasının sonunda “Bununla birlikte, vergi dairesine kayıt olmuş fakat Bağ-Kur’a kayıt olmamış esnafımız da emekli olabilmek için müjdeli bir haber bekliyor. Staj mağdurlarının staj döneminin emekliliğe sayılması da çok sayıda kişinin yüzünü güldürerek mesleki eğitimin prestijini artırır. Böylelikle esnafımızın karşılaştığı önemli sorunlardan biri olan ara eleman açığı da kapanabilir. Bahsettiğimiz bu konularda atılacak adımlarla birlikte esnafımızın daha da rahatlayacağını, emekli olabilmek ve ara eleman yetiştirebilmek adına daha fazla gayret gösterebilir” dedi. Erdem ŞENGÜL