Pakistan Fırkateyni Pns-ASLAT Gölcük’te
Pakistan Fırkateyni PNS ASLAT (FFG-254) önceki gün Gölcük Limanına bağlandı.
İkili ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla icra edilen ziyaret kapsamında Türk Deniz Kuvvetleri onuruna bir resepsiyon verildi. Pakistan Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat Türkçe olarak yaptığı konuşmada, bu ziyaretle iki ülke arasındaki dostluğa katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek Türk misafirperverliğinden duydukları memnuniyeti ve takdirlerini ifade etti
22-25 Ekim 2013 tarihleri arasında Gölcük Deniz Ana Üssünde bulunacak ve Gölcük Liman ziyareti icra edecek olan Pakistan Fırkateyni PNS ASLAT (FFG-254) önceki gün Gölcük Limanına bağlandı. Ziyaret süresince Türk Deniz Kuvvetleri Gemileri ile liman ve deniz eğitimleri yapmaya başlayan Pakistan Fırkateyni personeli sosyal ve kültürel faaliyet ve gezilerde de bulunuyor. İkili ilişkilerin geliştirilmesi maksadıyla icra edilen ziyaret kapsamında 22 Ekim akşamı Türk Deniz Kuvvetleri onuruna bir resepsiyon verildi.
Resepsiyona; Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Pakistan Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat, EDOK Muhabere Hizmet Destek Eğitim Komutanı Tümgeneral Muharrem Yavaş, Gölcük Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ellibeş ile Türk ve yabancı askeri personel katıldı.
TÜRKİYE VE PAKİSTAN MİLLİ MARŞLARI OKUNDU
Türkiye ve Pakistan Milli Marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyon Gemi Komutanı Albay Ahmad Farooq ve Pakistan Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat’ın konuşmasıyla devam etti. Pakistan Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat Türkçe olarak yaptığı konuşmada iki ülke arasında geçmişten gelen tarihi bağların ikili ilişkilerin temelini oluşturduğunu, bu ziyaretle iki ülke arasındaki dostluğa katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek Türk misafirperverliğinden duydukları memnuniyeti ve takdirlerini ifade etti. Konuşmaların ardından Pakistan’ın geleneksel yiyeceklerinin sunulduğu ikrama başlandı. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Pakistan Büyükelçisi Muhammad Haroon Shaukat, Gölcük Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ellibeş ve Gemi Komutanı Albay Ahmad Farooq günün anısına yapılan pasta kesildi.
ASLAT
Pakistan Deniz Kuvvetleri Gemisi ASLAT, 17 Nisan 2013 tarihinde, SWORD sınıfı firkateynlerin dördüncü gemisi olarak hizmete girmiştir. PNS ASLAT gemisinin uzunluğu 123 metre, tonajı 3144 ton’dur. 29 knt. ve üzeri sürat yapabilen gemi su üstü harbi temel harp fonksiyonlarını icra etmektedir. Gemi çoklu tehdit ortamlarında, bağımsız olarak ya da bir görev gurubuyla çalışma kapasitesine sahiptir. Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait ASLAT, kapsamlı savunma yetenekleri ile; Denizaltı Savunma Harbi, Suüstü Savunma Harbi ve Hava Savunma Harbi ana görev fonksiyonlarını icra edebilecek kapasitede ki silah ve sensörlerle donatılmıştır. Gemi çok fonksiyonlu fırkateyn'dir ve gemi Denizaltı Savunma Harbi imkan ve kabiliyetine sahip Z9EC-20 helikopteri taşıma kapasitesine sahiptir. Pakistan Deniz Kuvvetleri Gemisi ASLAT’ın, Gölcük Deniz Üssüne gerçekleştirdiği bu ziyaretin amacı; mevcut ikili ilişkileri daha da güçlendirmektir. Üst düzey savunma heyetlerinin karşılıklı ziyaretleri, personel değişimiyle gerçekleştirilen eğitim programları ve deniz birliklerinin ziyaretleri; Türk-Pakistan savunma ilişkilerinin en somut göstergeleridir. TCG GÖKOVA Fırkateyni (F-496) de, 04-08 Mart 2013 tarihlerinde Pakistan Deniz Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen, AMAN-2013 Deniz Tatbikatına katılmıştır. Halen Akdeniz ve Karadeniz’de konuşlandırılan ve Deniz Albay Ahmad Farooq tarafından komuta edilen Pakistan Deniz Kuvvetleri Gemisi ASLAT; Kuzey Sudan’da Sudan Limanı’nı, Libya’da Tripoli’yi, Rusya’da Novoroski’yi ziyaret etmiştir ve Suudi Arabistan’da Cidde’yi ziyaret edecektir.