Ömür boyu ehliyet dönemi sona eriyor
Bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi sona eriyor. Ehliyetler AB ile uyumlu hale getirilecek ve bununla beraber sınav formatlarıyla ehliyetlerin şeklide değişecek
AB stratejisi 2010–2011 Eylem Planı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre ilk etapta sürücü ehliyetleri, AB standardına göre verilecek. Ayrıca kamu ulaştırma araçlarına da hız sınırlayıcı teknik cihazlar takılacak. Araç şoförlerinin kullandığı sürücü belgeleri sadece 5 yıl için geçerli olabilecek ve 5 yılın sonunda sürücülüğe devam etmek isteyen ehliyet sahibi vatandaşlar, tekrardan ehliyetlerini yeniletmek zorunda kalacak. Yeni ehliyet alacak kişiler için ise 2 yılı kapsayan staj dönemi verilecek. Bu kişiler ‘2 Yıllık Stajyer Sürücü Belgesi’ ile araçlarını kullanabilecek. Bu sürede 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu ve alkol etkisiyle araç kullananların ehliyetleri tamamen iptal edilecek.
‘SÜRÜCÜLÜK TESTİNE GİRECEKLER’
Çıkarılan bu yeni yasa hakkında İlçemiz Eğitim Kurumlarından Denizci Sürücü Kursu’nun Müdürü Metin Aydın açıklamalarda bulundu. Müdür Aydın, “Çıkarılan bu yeni yasa ile büyük sınıf ehliyeti olan vatandaşlarımız 5 yılın sonunda önce tam donanımlı bir hastaneden ayrıntılı bir sağlık raporu alacaklar, daha sonra ise tekrardan ehliyetlerini yeniletmeden sürücülük testine girecekler. Sağlık raporu ile birlikte bu testi geçen vatandaşlarımızın ehliyetleri yenilenecek, geçemeyen vatandaşların ise mevcut ehliyetlerine el koyulacak” dedi.
‘GÜZEL BİR UYGULAMA OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’
Açıklamalarına devam eden Aydın “büyük sınıflı ehliyet sahiplerinin yapacağı bu işlemleri küçük sınıflı ehliyet kullanan vatandaşlar on yılın sonunda gerçekleştirecekler. Küçük sınıflı ehliyetlerin on yılın sonunda değiştirilmesi gerekiyor ve bu aşamada ehliyet sahipleri yine aynı işlemleri gerçekleştirecekler. Kişisel olarak çıkarılan bu ehliyet değiştirme yasasının oldukça güzel bir uygulama olacağını düşünüyorum. Çünkü bu zamana kadar 18 yaşında ehliyet alan bir vatandaş bile ömrünün sonuna kadar araç kullanabiliyordu. Fakat insanlar genç yaşta ehliyetlerini aldıktan sonra ilerleyen yaşlarda bir takım sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu uygulamanın verimli olabileceği kanaatindeyim” dedi