‘Mücadele etmeye devam edeceğiz’
Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişi’nin 90. yıldönümünde Anıtpark’ta program gerçekleştirdi. Programda konuşan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı, “Kadınların eşit haklara sahip olduğu, özgür ve güçlü bir gelecek için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi
Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişi’nin 90. yıldönümünde Anıtpark’ta program gerçekleştirdi. Programa; Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz, CHP Gölcük İlçe Başkanı Mehmet Uzuner, MHP İlçe Başkanı Derya Çavdar, AK Parti Kadın Kolları ve Yönetimi, CHP Kadın Kolları Başkanı ve yönetimi, Gölcük Kent Konseyi Başkanı Nurten Turnalı ve kent konseyi meclis üyeleri ve kaymakamlık müdürleri katılım sağladı.
‘TOPLUMSAL BİR REFORM GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR’
Program Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’in kadınlara çiçek hediye etmesiyle başladı. Programın devamında Gölcük Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunda bulundu. Ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu. Turnalı, yaptığı konuşmada “Bugün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 90. yıl dönümünü kutlamak için bir aradayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara bu hakkı tanıyarak yalnızca bir yasa değişikliği yapmamış, aynı zamanda toplumsal bir reform gerçekleştirmiştir. Türk kadını, bu hakla birlikte sadece birey olarak değil, aynı zamanda toplumsal hayatta söz sahibi bir vatandaş olarak yer alma gücünü kazanmıştır. Bu adım, Atatürk’ün kadınlara verdiği önemin ve vizyonunun en somut göstergesidir” ifadelerini kullandı.
‘BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKEYE ÖNCÜLÜK ETMİŞTİR’
Turnalı, “Kadınların siyasal yaşamda yer alması, o dönemde dünyanın birçok ülkesinde henüz gerçekleşmemiş bir hak kazanımıydı. Türkiye, bu alanda birçok gelişmiş ülkeye öncülük etmiştir. İşte bu nedenle, bugün yalnızca geçmişi değil, geleceği şekillendirme sorumluluğumuzu da anımsıyoruz. Ancak şunu da unutmamalıyız: Kadınlara haklar vermek yetmez; bu hakların hayata geçirilmesi için mücadele etmek de bir o kadar önemlidir. Bugün dünya genelinde kadınlar hâlâ eğitimden sağlığa, siyasetten ekonomiye pek çok alanda eşitlik mücadelesi vermektedir. Türkiye’de ise kadınların iş dünyasında, sanatta, siyasette ve sivil toplumda üstlendikleri önemli roller hepimiz için umut vericidir. Ancak kadınlar için bazı sorunların halen var olduğunu görmezden gelemeyiz” dedi.
‘BİZLERE HATIRLATMAKTADIR’
Turnalı, “Bu yıl 90. yıl dönümünü kutladığımız bu tarih, yalnızca bir kazanımı değil, aynı zamanda bu kazanımların korunması ve geliştirilmesi gerektiğini bizlere hatırlatmaktadır. Bizler, kadınların eşit bir şekilde var olduğu bir toplumun ancak dayanışma, adalet ve bilinçle mümkün olacağını biliyoruz. Atatürk’ün “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarıdan fazla zayıflamış demektir” sözü, kadınların güçlenmesinin toplumsal kalkınmanın anahtarı olduğunu açıkça ifade etmektedir. Bugün, Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 90. yılını kutlarken, bu kazanımların yalnızca bir başlangıç olduğunu hatırlıyoruz. Kadınların eşit haklara sahip olduğu, özgür ve güçlü bir gelecek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu anlamlı günde, burada bulunan herkese teşekkür ediyor, kadın hakları mücadelesine destek veren tüm gönüllülere minnetlerimi sunuyorum” dedi.
‘EN DOĞAL HAKLARIDIR’
Programda konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Türk kadını tarihin her döneminde toplumsal yapımızın, sosyal yapımızın ve devlet ve millet odağında yer almış her zaman fedakarlığın sembolü olmuştur. 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bu hakkın verilişinin 90. Yılındayız. Bu tarihte Avrupa’da ve dünyanın pek çok yerinde kadınlara böyle bir hak tanınmış değildi. Bu hak kadınlara Fransa’da 1944’te, İtalya’da 1945’de, Yunanistan’da 1952 yılında, Avrupa’da da 1971 yılında tanındı bu hak. Kadınlarımız eğitimden sağlığa yasama, yürütme, yargıda, ekonominin ve sosyal yaşamın her alanında yer alan kadınlarımızın siyasetin içinde de yer almaları ve ülkenin geleceği hakkında olmaları en doğal haklarıdır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi kadınlarımız siyasetin nesnesi değil, öznesidirler. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınlarımızın ülkemizin geleceği hakkında söz sahibi olacaklarını ve ülkemizi muhasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmasında her zaman en yüksek çabayı ve gayreti göstereceklerine olan inancım tamdır. Şefkatin, sevginin, fedakarlığın sembolü olan kadınlarımızın Dünya Kadın Hakları günü ve Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 90. Yılını kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Meltem ALKAN