Mecliste encümen ve komisyonlar belirlendi
06 Nisan 2017 17:53

Mecliste encümen ve komisyonlar belirlendi

Gölcük Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı, dün meclis üyelerinin katılımı ile Belediye Meclis Salonu’ndagerçekleştirildi. Toplantıda faaliyet raporu, uzun süre görüşüldü. Yapılan seçimle encümen ve komisyonlar belirlendi

Gölcük Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı, dün belediye meclis salonunda, meclis üyelerinin katılımı ile yapıldı. Toplantı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda ilk olarak komisyon seçimleri yapıldı. Encümen Üyeliği’ne Hüseyin Çardak, Hüseyin Gençer ve Bayram Girgin seçildi. Plan Bütçe Komisyonu’na Berna Abiş, Davut Uzun, Fikret Ormancıoğlu, Ali Aktepe ve Özgür Yılmaz seçildi. İmar Komisyonu’na Serap Bıçak, Sedat Kul, Vural Kesgin, Mehmet Beşbıçak ve Zafer Şimşek seçildi. Çeşitli İşler ve Çevre Komisyonu’na ise Yıldıray Çelik, Adem Ertunç, İlyaz Yazıcı, Ömer Kısrure ve Necmettin Bekar seçildi.

 ‘%25’LİK BİR SAPMA OLDU’

Gündemin ikinci maddesi olan “2016 Yılı Faaliyet Raporunun Görüşülmesi” konusunda Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş bir açıklama yaptı. Başkan Ellibeş, “Elimizden geldiğince ve imkanlar dahilinde bir bütçe hazırlandı ve yatırım programımız yapılmıştı. Geçtiğimiz yıl bütçemize, projeler için ilave ödenekler konulmuştu ve bunun da bedeli 49 milyon Türk Lirası’ydı. Yatırımları planladık ve sonucunda da birim birim olmak üzere faaliyet raporumuzu da oluşturduk. 2016 yılı sonu itibariyle faaliyetlerimizin %75’inin gerçekleştiğini görüyoruz. Yatırımlar, 2015 yılı içerisinde bütçenin %27’sini oluştururken 2016’da bu rakam, %40 oldu. Bazı ödenekler kullanılmadı çünkü ihalelerin süresi uzadı. Belirtilen tarihlerden sonra bir erteleme olmasından ötürü bu rakamlar, bir sonraki yıla aktarıldı. Bu tür durumlardan ötürü %25’lik bir sapma oldu. Her türlü eleştirinize de açığız” dedi.

 CHP, FAALİYET RAPORUNA ELEŞTİRİ GETİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2016 Yılı Faaliyet Raporu’na görüş ve eleştirileri oldu. CHP Grup Başkan Vekili Zafer Şimşek, yaptığı konuşmasında “İlçemizde otopark sorunu her geçen gün artmaktadır. Yeni yapılan kapalı otopark da sorunu azaltmamıştır. Bu problem, kolay kolay çözülecek gibi de görülmemektedir. Otopark sorununun tek nedeni sadece park yerlerinin az oluşu değildir. Aksine yeterince park yeri de bulunuyor. Esas neden, yanlış şehirleşmenin neticesidir. İnsanların hizmet aldığı tüm kamu binaları, bankalar, okullar, dar bir alanda konuşlanmıştır. Bu nedenle nüfus arttıkça bu sorun daha da büyüyecektir. Temel politikalar ve önceliklerde katı atık yönetimi etkinleştirilerek kaynakta ayrıştırma, toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf safhaları geliştirilecek denmesine rağmen bu konuda belediyemizin yeterli bir çalışması, 2016 yılında görülmemiştir. İlçemizdeki sokak köpeklerinin toplanarak aşılarının yapılıp yerlerine bırakıldığı söylenmektedir. Fakat sokak köpeklerinin sayısında her geçen gün bir artış var. Bu durumdan çocuklarımız, olumsuz etkileniyor. Belediyemiz, bir şekilde bu hayvanların barınma merkezinde bakılmasının yolunu bulmalıdır. Cenaze hizmetlerinde belediyemizin çalışmalarını başarılı buluyoruz. Fakat Gölcük’te ve ilçemize bağlanan eski beldelerimizde mevcut mezarlıklarda fazla yer kalmadığı görülmektedir. Bu nedenle yeni mezarlık alanlarına ihtiyaç olduğu aşikardır” dedi.

 ‘DÖNÜŞÜMDE ÖNCELİK, MERKEZDE OLMALIYDI’

Açıklamasına devam eden Şimşek, “Temeli atılan yeni sanayi sitesinin ilçemize hayırlı olmasını ve planlanan süre içerisinde bitirilmesini diliyoruz. Mevcut sanayi sitesi binalarının olası bir depremde daha az tehlike arz edeceği gerekçesiyle kentsel dönüşümde öncelikle yapılmasını eleştiriyoruz. Gölcük’te olası bir depremde en az hasarla atlatılacak tek yer, sanayi sitesidir. Kentsel dönüşümde öncelik, eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış konutların olduğu bölgelere verilmelidir ki can ve mal kaybı olmasın. Mevcut sanayi sitesi, ilçemize yakışmamaktadır, kaldırılması da doğrudur. Yeni sanayi sitesindeki iş yerlerinin metrekare fiyatının yüksek olduğu eleştirileri de devam ediyor. Buraya taşınmak zorunda olan esnaf, fiyatlarda bir miktar daha kolaylık sağlanmasını talep ediyor. Belediyemiz, her yıl üreticiyi desteklemek için festivaller düzenliyor. Değirmendere Fındık Festivali, İhsaniye Elma Şenliği yapılıyor ama bu gidişle ne fındık ne de elmayı göremeyeceğiz. Bu acımasız inşaat furyası, tarım alanlarını ve meyve bahçelerini yok etmektedir. Köylümüz, yeterli desteği görmediği, emeğinin karşılığını alamadığı için evladı gibi sevdiği elma bahçelerini içi sızlayarak daire karşılığında müteahhitlere vermektedir. Bu tür yerlerin imara açılması büyük bir hatadır. Ülkemizde büyümenin lokomotifi inşaat sektörü olmuştur. Fakat kendi ayağımıza kurşun sıktığımızın farkında değiliz. Bu gidişle meyveleri taneyle, karpuzu dilimle alacağız” dedi.

 ‘SİNEMA VE TİYATROMUZ YOK’

Şimşek, açıklamasının sonunda ise “Değirmendere Yalı Mahallesi’nde korumaya alınmış yöre özelliği taşıyan evlerin restorasyon işlerinin devam ettiği görülmektedir. Fakat restorasyon çalışmaları, aslına uygun röleverilerine göre yapılmamaktadır. Bu proje her ne kadar Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kontrolünde olsa da çalışmaların asıl amacı aslına uygun restorasyon ile o günkü tarihi yaşatmak olmalıydı. Yine bu alanda Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait eski Yalı Camii, 17 Ağustos 1999 Depremi’nde yıkıldıktan sonra yine bu müdürlük tarafından aynı yerinde yapılmıştı. Şimdi ise evlerin önünü açmak için bu cami 10 metre kadar doğuya kaydırılarak yeniden yapılıyor. Amaç, Yalı Evleri’nin önünü açmak ise caminin mevcut amfi tiyatronun arkasındaki boşluğa yapılması gerekirdi. Şimdiki proje, masraftan başka bir şey değil. Belediyelerin görevi, insanların yaşam standartlarını yükseltmektir. Sanayi bölgesinde yaşıyoruz, resmen zehir soluyoruz. Bunun karşılığında milli gelirden gereken payı alamadığımızı düşünüyoruz. Kanser ve kalp krizi vakaları, bölgemizde Türkiye ortalamasının üzerindedir. Sürekli göç alıyoruz, bundan ötürü işsiz ordusuna sosyal yardım yapmak zorunda kalınıyor. Gölcük, akşam saatlerinde ölü bir kent gibi. Hiçbir sosyal aktivite yok. Sinema ve tiyatro da bulunmuyor. Kent meydanlarının yapılamama sebepleri yeterli kaynağın olmaması mı yoksa taşınmaz sahipleri ile kamulaştırmada yaşanan sorunlar mıdır? Değirmendere Kültür Merkezi yanına yapılması planlanan sahil düzenleme projesi de 2016 bütçesinden pay alarak yapılacaktı. Projenin başlamama nedeni nedir? Gölcük ve Değirmendere’de bazı kafeler, ruhsatlarına aykırı bir biçimde kamuya ait yerleri işgal ediyor. Bir kısmı da belediyeye ait olan dükkanlara kirasını vermiyor. Belediyenin yaptırımları ne yönde olacak? Altyapı sorunu yazılmamasına rağmen ilçemizde birçok yerler kazılıp İSU tarafından altyapı çalışmalarının sürdürüldüğü görülmüştür. Bu da iyi bir planlamanın yapılmadığının göstergesidir. Eski beldelerimizin ana arterleri, köstebek yuvası gibi. Ana yollara yama veya kaplama yapılması gerekiyor. D-130 Karayolu’nda yapılması planlanan çalışma, 2016’da hiç yapılmadı. Bu projeye önem verilmediği görülüyor. Belediyenin internet sayfası güncel ve kullanılabilir değil. Meclis ve encümen kararları, bu sayfada düzenli olarak yayınlanmıyor. Sayfanın güncellenmesi gerekiyor. Biz, CHP olarak 2016 faaliyet raporuna olumlu bakmıyoruz” dedi.

 ‘ŞEHİR PLANLAMASINDA İSABET VAR’

CHP Grup Başkan Vekili Zafer Şimşek’in açıklamasının ardından sözü Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş aldı. Başkan Ellibeş, “Otopark sorunu ilçemizde mevcut. Baktığımızda Gölcük merkezinde kapalı otopark anlayışına uygun olarak mevcut otoparklarımız, caddelerde araç parkı yapan yerlerimiz, Gazi Ortaokulu’nun olduğu alan otopark olarak hizmet veriyor. İlçemizdeki bazı kamu kurum ve kuruluşlarını ilçemiz dışına taşıdık. Bunları planlamakta isabet var. Jandarma, kalıcı konutlar bölgesine çıkacak. Hükümet konağı yıkılacak ve şu anki jandarma binasını da içine alacak şekilde yeniden yapılacak. Aslında mevcut alanda otopark sorunumuz yok. Yeterince otoparkımız var ama ilçede de bir sıkışma var. Katı atık yönetiminde, geri dönüşümde her geçen gün ilerleme var. Her ne kadar toplansa da elde edilen rakamlar, yeterli değil. Kocaeli’de bir sorun olarak bu konu gündeme geldi. Çevre Müdürlüğü önderliğinde her ay düzenli toplantılar yapılıyordu ve ilçeler, bilgilerini aktarıyordu. Biz konuyu tekrar hızlı bir şekilde gündeme alıp yeniden planlama yaparak halkımızın ilgisini buraya toplayalım. Bu yıl birçok sokak köpeği rehabilite edildi. Biz, alınan karar gereği sokak hayvanlarını nereden alıyorsak rehabilite sürecinin ardından tekrar aldığımız yere koymak zorundayız. Sokak köpekleri, yaşadıkları yerleri sahipleniyor ve koruyor. Aslında zararları da yok ama sayıca da artıyorlar. Marka değeri yüksek köpekleri sokaklarda görüyoruz. Çocuklar heves ediyor, köpekleri alıyorlar ve çocukların hevesi geçtikten sonra köpekleri sokaklara salıyorlar” dedi.

 ‘YALI EVLERİ’NDE PROJEYİ DEĞİŞTİREMİYORUZ’

Başkan Ellibeş, açıklamasının devamında “Mezar yerlerinin oluşturulması anlamında kamu arazilerinin kullanılması yönünde arayışlar var. Bazı boş arsalar için arkadaşlarımız, çalışmalar yapıyor. Bazı beldelerde sıkışıklık var. Yeni sanayi sitesinde önceliğimiz sanayi sitesi değildi. İlk uygulamada işlerin hızlı gidebilmesi için kolay yerlerden başlamak istedik. Domino etkisi oluştursun diyerek sanayiden başlandı. Denizevler ve merkezdeki dönüşümde öncelik yapılırsa sıkışıklığın olması ihtimali üzerine, daha kolay bir yer olan sanayiden başlandı. Denizevler sakinlerinin kalacağı evler için ihale bu ay içerisinde yapılacak. Binaların depreme hazır olması açısından olası bir deprem öncesinde önlemlerimizi kesinlikle almamız gerekiyor. Bizim dönemimizde bir tarım ve meyve arazisini değişiklik yaparak imara açmadık. Böyle bir gayretimiz olmadı. Biz bu tür alanların imara açılması taraftarı değiliz. Biz marka değeri olarak sunmak istediğimiz çavuş üzümünü piyasaya sürmek istiyoruz. Değirmendere fındığı yok olmak üzere. Sıkıntının temelinde yatan şu: Dede ve babalar hayatta ise bağlar korunuyor ama evlatlar, işin maddi ve fiziksel yönünü düşünerek farklı işleri tercih ediyor. Değirmendere Yalı Evleri’nde kurulun vermiş olduğu bir karar var ve projeye kesinlikle dokundurmuyor. Biz kesinlikle dokunamıyoruz. Kurul ne karar verirse o yapılıyor ve evlerin orjinalinin de 1100 yıl önce böyle olduğunu belirtiyorlar. Bundan ötürü herhangi bir değişiklik yapamıyoruz” dedi.

‘MEYDANLAR KONUSUNDA ÇALIŞIYORUZ’

Başkan Ellibeş, açıklamasının sonunda “İlçemizdeki yatırımlar ile Gölcük’ü hareketlendirmek istiyoruz. Eğitim anlamında okul yapımı konusunda ilimizde birinciyiz. Biz de sinema istiyoruz. Bir göz sinema yetmiyor. Ailelerin de tercih edebileceği sinema salonları lazım. Hedeflediğimiz bir proje var. 6 cepli bir sinema hedefimiz var. İnşallah bunu yapmak istiyoruz. Tiyatro konusunda Kervansaray Kültür Merkezi, eksikliği büyük ölçüde giderdi. İnsanları getirememek de ayrı bir sorun. Meydanları açamadık. İhsaniye’deki meydanda halen uğraş veriyoruz. Halıdere’deki meydan projesinde rızaen anlaşma olmadı. Dava açıldı, inşallah bu sorunu çözeceğiz. Bazı projelerimiz, istediğimiz gibi gitmiyor. Değirmendere Kültür Merkezi yanındaki proje konusunda ihaleyi yapmış olmalıydık. Bazı raporlar hazırlandı. Planlamalar da sürüyor. Hızlı bir şekilde onay çıkarsa bu alanın ihalesini de yapacağız. Altyapı çalışmaları konusunda bizim açımızdan bir sorun yok. Geçen sene bir proje başladı. Yuvacık’tan 1 Mart Caddesi’ndeki alana kadar geldi. İSU’ya proje yapma deme lüksümüz yok. Ekiplerimiz her gün yama yapmak için en az 3 kamyon asfalt döküyor. D-130 Karayolu’ndaki en önemli hedefimiz, battı-çıktı projesiydi. Binadan binaya net olarak 35 metrelik bir mesafe var. Projelerle yeni ve revize çalışmalar yapıldı. Tamamen bir çözüm önerisi yapılamadı. Tünelde tamamen alttan geçme konusu görüşüldü. Gidiş ve gelişi her iki şeritte bir şerit daha arttırmak, 3 şeritli yol yapılma konusu da görüşüldü. Sorunun temelinde de ışıklar yatıyor. Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki kamulaştırmalar bitirilebilseydi çalışmalar hızlanmış olurdu” dedi.

 GÜNDEM MADDELERİ OYLANDI

Toplantının ilerleyen kısmında, gündemin diğer maddeleri oylandı. Gündemin üçüncü maddesinde 2016 Yılı Denetim Komisyon Raporu hakkında bilgilendirme yapıldı. Dördüncü maddede “Donanma Komutanlığı kışlası içerisinde ki kadastral yollar, doğu lojmanları bölgesi ve devlet hastanesi yapımı işlerinin düzenlenmesine İlişkin Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile Protokol yapılması hususunda Belediye Başkanına yetki verilmesi” konusu görüşüldü. Bu madde, oy birliği ile kabul edildi. Gündemin beşinci maddesinde “Gölcük Kent Konseyi’nin, kardeş şehirlerimiz İznik ve Ortahisar ilçe isimlerinin şehrimizdeki birer caddeye verilmesi ile ilgili talebi” görüşüldü. Bu madde, oy birliği ile kabul edildi. Gündemin bir diğer maddesi olan “İmar Komisyonu’nun, Şirinköy Mahallesi, G23c.07a.2c ve G23c.07b.1d uygulama imar planı paftaları, 985 ve 992 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı teklifi ile ilgili raporu” görüşüldü. Bu noktada yapılacak olan cami, yaklaşık olarak 1300 metrekare olarak hazırlandı. CHP’nin bu bölgede yapılacak olan caminin 2 bin metrekare alan üzerine yapılması yönünde görüşü oldu ve CHP grubu, mevcut alan büyütülmediği için muhalefet oyu kullandı. Bu madde, oy çokluğu ile kabul edildi. Gündemin yedinci maddesi olan “İmar Komisyonu’nun, G23c.02d.2d, G23c.02d.3a, G23c.02d.3d, G23c.02d.4b ve G23c.02d.4c uygulama imar planı paftalarında kalan Yenimahalle deresi ve yol bağlantılarının imar planlarına işlenmesini içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı teklifi ile ilgili raporu”, oy birliği ile kabul edildi. Gündemin 8, 9 ve 10. Maddeleri olan “Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün, Sivritepe Mevkii’nde yapılacak 18.madde uygulamasının uygulama imar planı ile uyumsuzluklarının giderilmesi amacıyla meri planın düzenlenmesini içeren 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı teklifi”, “Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün, G23c.07b.1b uygulama imar planı paftası, 818 ada 1 nolu parsele ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı teklifi”, “Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün, G23c.03d.4d uygulama imar planı paftası, 1077, 1078 ve 1369 nolu parsellere ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı tadilatı teklifi”, oy birliği ile komisyona havale edildi.  Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X