KSO’da AFAD eğitimi başladı
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve AFAD’ın işbirliği ile büyük endüstriyel kazaların önlenmesine yönelik düzenlenen 12 günlük eğitime başlandı
Kocaeli Sivil Toplum Merkezi salonunda düzenlenen eğitimlere Sanayi Kuruluşları ve bu konuda faaliyet gösteren Kurum ve Kuruluşların temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Açılış konuşmasını yapan KSO Genel Sekreteri Memet B. Turabi, Türkiye imalat sanayinin yüzde 13’ünü üreten ilimiz için çevre ve İSG konularının diğer illere göre çok daha öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı. KSO Genel Sekreteri Turabi, “Kocaeli’de faaliyet gösteren önemli sektörlerin Türkiye içerisindeki payı incelendiğinde ülke kimya sanayinin yüzde 27’si Kocaeli’nden karşılanmaktadır. Kocaeli Sanayi Odası olarak; çevre ve İSG konularında sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına çok önem veriyoruz” diyerek sözlerine devam etti.
KATILIMCILARA BİLGİ VERİLDİ
Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu, 9. Meslek Komitesi-Boya ve Sanayi Gazları Sanayi Grubu ve 10. Meslek Komitesi-Temel Kimyasal Ürünler Sanayi Grubu olarak şu ana kadar bu konuda birçok çalışma yaptıklarını belirterek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca; İlgili Bakanlıklar ile yapılan görüşmeler, düzenlenen eğitim ve bilgilendirme seminerleri ve bugün başlatılan kapsamlı eğitimlerin ilk defa Kocaeli Sanayi Odası’nda düzenlenmesi için yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Turabi, sözlerini AFAD’a bu eğitim kapsamındaki teknik ve finansal destekleri açısından teşekkür ederek bitirdi.
‘KURUMSAL KAZANIMLAR ELDE ETMEYİ AMAÇLIYORUZ’
Açılış organizasyonunda AFAD adına konuşan AFAD Eğitim Merkezi Müdürü Akın Erdoğan “8 eğitimle yaklaşık yedi yüz büyük endüstri tesisine ulaşmayı ve bu eğitimlerle kurumsal kazanımlar elde etmeyi amaçlıyoruz” dedi. Erdoğan “Risk yönetimine geçişin temelini atmak için Türkiye’yi afete hazır bir hale getirme iddiası ile hareket ediyoruz” diyerek sözlerine devam etti. Erdoğan konuşmasını “AFAD Başkanı Sayın Fuat Oktay’ın bu konunun AFAD’ın en özel projesi olduğunu, kültürel değişimin ancak eğitimle gerçekleştirilebileceğini ve aynı zamanda afet kültürünün Türkiye’de oluşturulması için bu gibi eğitimlere her zaman destek vereceklerini ifade ettiler” şeklinde bitirdi.
BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALAR EĞİTİMİ
Sanayi tesislerinde yaşanan büyük çaplı kazalar hem çalışan güvenliğini hem üretimi olumsuz etkiliyor ve çevreye ciddi zararlar verebiliyor. Bu kazalar, afetlerden kaynaklanan ikincil bir afet olarak ortaya çıkabildiği gibi önlemlerin alınmaması sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Can kaybı, çevresel zararlar ve maddi kayıpları önlemek için mevzuat geliştirme çalışmaları yapılmaya başlatılmıştı. Bu kapsamda, sanayicilere görevler veren ve sorumluluklarını belirten Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik, AB tarafından endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için hazırlanan Seveso Direktifi’ne uygun olarak 2013 yılında AFAD’ın katkılarıyla yayımlandı. Aynı yıl AFAD’ın başlattığı Afete Hazır Türkiye Programı kapsamındaki Afete Hazır İşyeri Kampanyası ile sanayi tesislerinde alınacak önlemleri kolaylaştırmak için Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi hayata geçiriliyor.
8 PROGRAMDAN OLUŞUYOR
AFAD’ın büyük endüstriyel kazaların önlenmesi için düzenlediği eğitim, 2 yılı kapsayan ve her biri 12 gün süren 8 programdan oluşuyor. Afete Hazır İşyeri Kampanyası kapsamında gerçekleştirilecek Büyük Endüstriyel Kazalar Eğitimi’nin ilk 2 programı 2014 yılında, 6 programı ise 2015 yılında gerçekleştirilecek.