
KOÜ’de elektronik atık paneli
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından “Elektronik Atıklar ve Sürdürülebilir Gelecek Paneli” gerçekleştirildi
Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi tarafından “Elektronik Atıklar ve Sürdürülebilir Gelecek Paneli” gerçekleştirildi. Öğrencilerin katılım gösterdiği panel, Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Aysel Çetinkaya'nın açılış konuşmasıyla başlarken panele birçok konuşmacı katıldı.
‘25 MİLYON DOLARLIK BİR PROJE’
Açılış konuşmasının ardından söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem, belediyenin atık konusundaki çalışmalarına değindi. Önem, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda çok büyük bir titizlikle çalıştığını belirterek, 5 yıl sürecek kirliliğe karşı sıfır atığa geçiş projesi hakkında bilgiler verdi. Önem, projenin 5 ülkeyi kapsadığını, Türkiye’de öncü şehrin Kocaeli seçildiğini ve toplamda 25 milyon dolarlık bir proje olduğunun altını çizdi.
‘HER ÜLKE ELEKTRONİK ATIK SİSTEMİ OLUŞTURMALI’
Önem'in ardından söz alan Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, Elektronik Atık hakkında sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Özbay, elektronik atığın en çok bulunduğu ülkelerin Asya ülkeleri olduğunu belirtti. Özbay, günümüzde her ülkenin elektronik atık sistemi oluşturması gerektiğini, bunun sayesinde kablo vb. gibi malzemelerde geri dönüşümün daha da kolay olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Özbay, elektronik atıklar konusunda insanların daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
‘ELEKTRONİK ATIKLAR KENTSEL ATIKLARDAN 3 KAT DAHA FAZLA’
Prof. Dr. Özbay'ın sunumu ardından Kocaeli Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm Başkanı, Prof. Dr. İdil Sayımer, Tüketici Tutum, Davranışları ve Yeşil Pazarlama hakkında konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Sayımer, yeşil pazarlamanın üç aşamada ele alındığını belirterek, yeşil pazarlamanın 1960 yıllarında başladığını aktardı. Tüketicilerin farkındalığının son zamanlarda geçmişe göre gözle görülebilecek farkla arttığını söyleyen Prof. Dr. Sayımer, elektronik atık konusunda farkındalığın hâlâ zayıf olduğunu ve bu konuda da farkındalığın yükselmesi gerektiğini söyledi. Elektronik atıklar ile ilgili istatistiki veriler paylaşan Prof. Dr. Sayımer, elektronik atıkların kentsel atıklardan 3 kat daha fazla olduğunun altını çizdi.
‘ELEKTRONİK ATIKLAR STRATEJİK BİR HAMMADDE’
Son olarak söz hakkı alan Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat Ilgar, elektronik atıkların aslında stratejik bir hammadde olduğunu belirtti. Öğrencilere teknolojiyi takip etmelerini tavsiye eden Ilgar, gelecekte teknolojinin daha da çok büyüyeceğini ifade etti. Ilgar, teknoloji ve atığın gençlerin geleceğini her açıdan etkileyebileceğini dile getirirken konunun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini de vurguladı.