Kocaman, ‘Farklı çözümler üretilmeli’
Kocaman, ‘Farklı çözümler üretilmeli’
Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, kahvehaneler gibi toplu ortamlarda uygulamaya konan sigara yasağının esnafları mağdur ettiğini ifade ederek “Yasağa karşı değiliz fakat zor durumda kalan esnaf için farklı çözümler üretilmeli” dedi.
Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, kahvehaneler gibi toplu ortamlarda sigara yasağının uygulamaya konmasının ardından bazı esnafların zor durumda kaldığını, bu durum karşısında esnafların dükkanlarını kapatma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Başkan Kocaman, konu hakkında bir açıklama yaptı ve “Ülkemiz genelinde sigara yasağı uygulaması başladı ve bazı kahvehaneler, pastaneler, lokantalar kapanma noktasına geldi. Bazı esnaflarımız, yaşadıkları sorunları bizlere iletti. Bizler de onlara yasağa uymaları gerektiğini, uyulmaması halinde cezalarla karşı karşıya kalınacağını ilettik. Esnaflar olarak yasağa karşı değiliz. Tabii ki devletimiz bir karar verdiyse biz esnaflara da bu yasağı uygulamak düşüyor. Fakat bu uygulama, beraberinde bazı sorunlar getiriyor. Bu yasak bir yıl önce yasalaşmıştı fakat gerek konfederasyonumuz gerekse de esnaf odalarının çabaları sonucunda yasak, bir yıl ertelenmiş oldu” dedi.
‘ESNAFLAR YASAĞA KARŞI DEĞİL’
Kocaman, açıklamasının devamında “Bu bir yıllık süre içerisinde yasağa ilişkin bazı öneriler, alternatifler sunuldu. Fakat herhangi bir gelişme yaşanmadı. Daha önce de söylediğimiz gibi esnaflarımız, çıkan yasalara her zaman saygı duyuyor. Diğer ülkelere baktığımız zaman bu yasağa karşı farklı alternatifler üretildiğini görüyoruz. İşletmelere havalandırma sistemi şartı getirilebilir. Esnaf sigara yasağına karşı değil. İnsanlar eğlenmek için kafeleri, kahvehaneleri tercih ediyor. Sigara yasağı getiriliyorsa ve bir çözüm olacaksa tütün ekimi ve sigara üretimi de yasaklanmalı. Esnaflar, müşterilerinin azaldığını, çalışanlarından bazılarını işten çıkarmak zorunda kaldıklarını dile getiriyor. Masraflarını çıkarmakta zorlanan esnaflarımız için bu konunun daha kapsamlı, çözümü getirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yasaktan ötürü insanlar, dışarı çıkarak sigara içiyor ve bu sefer de komşular, rahatsız oluyor. Bu duruma kalıcı bir çözüm getirilmesi gerçekten gerekli” dedi. Erdem ŞENGÜL