Kocaeli’de Nevruz Bayramı kutlandı
Kocaeli’de baharın müjdecisi Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama yapıldı
$ Dolar 44,3547 %0,05
€ Euro 51,3329 %0,06
£ Sterlin 59,2882 %0,05
Altın $4.439,72 %-1,46
Gümüş 97,54 %-3,93
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Mine İşeri, köy enstitüleri hakkında bugün açıklamalarda bulundu. İşeri, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Eğitim konusunda ilk sağlam adımlara örnek olan köy enstitüleri, 1940 yılında iş ve eğitimi bir araya getirmek, öğretmenler yetiştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından kurulan sistemdir. Türkiye Cumhuriyeti eğitim sisteminin ilk yapıtaşlarından köy enstitüleri, geçmişimiz için önemli bir yere sahiptir. Köy enstitüleri, öğretmen yetiştirme konusundaki özgün faaliyetlerden biriydi. Bir aydınlanma projesiydi. Enstitülerin kuruluşu için ön hazırlıklar 1935’te başladı. 1940’ta ise yasal süreç için harekete geçildi. 17 Nisan 1940’ta bir kanun çıkarılarak farklı alanlarda meslek elemanı yetiştirilmesine yönelik çalışmalara resmen başlanıldı. Köy enstitülerinin kurulmasında Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’un büyük rolü olmuştur” dedi.
‘YILDA ORTALAMA 2 BİN ÖĞRETMEN MEZUN ETTİ’
Sözlerine devam eden İşeri, “Köy enstitüleri, yetiştirdikleri öğretmenler aracılığıyla köyde yaşayan insanların bilimin ışığından yararlanmasını amaçlayan bir hareket başlatmıştır. Bu hareket, toplumun her kesimine eğitimin ulaştırılabileceğinin kanıtı olmuştur. Gerek öğretimin eğitsel bir biçimde yapılanmasında okuldaki toplumsal ortamın yaratılması, gerekse toprakların işlenip uygar bir eğitim kurumunun oluşmasında öğrenci – öğretmen ilişkilerinin bir aile yuvasındaki gibi içten olmasının büyük rolü olmuştur. Zamanla sayıları 21’i bulan köy enstitüleri, 1944 yılından itibaren yılda ortalama 2 bin öğretmen mezun etmeye başlamıştır. Köylere gönderilen öğretmenlere tarım araç ve gereçleri ile üretimde bulunmak ve gelirinden yararlanmak üzere tarla ve hayvanlar verilir. Burada ulaşılmak istenen hedef, Atatürk’ün halkçılık ilkelerine uygun olarak geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek, böylece reformların yerleşmesi için gerekli koşulları yaratmak, halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamak, aynı zamanda onları kendi hakları konusunda bilinçlendirmektir” dedi.
‘EĞİTİM YÖNTEMLERİ HAYATA GEÇTİ’
Başkan İşeri, açıklamasının sonunda “Köy enstitüleri sisteminin eğitimimize en büyük katkısı, o güne kadar yalnızca eğitim kitaplarında görülen fakat geleneksel eğitimin etkisiyle okul ve sınıflara giremeyen eğitim ve yöntemlerini hayata geçirmek olmuştur. Günümüzde eğitimde sistem arayışının bir türlü çözümlenemediği ve tartışmaların giderek alevlendiği bu arayışlar hala devam etmektedir. Eğitim toplum hayatında hukuktan ekonomiye, bürokrasiden iş dünyasına, bilimden sanata kadar her alanı derinden ve doğrudan etkileyen bir kurum olması sebebiyle eğitimin bu denli önemsenmesi ve tartışılması kaçınılmazdır. Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç’u ve kuruluşunda emeği geçen herkesi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi. Erdem ŞENGÜL