‘İş güvenliği eğitimleri asla ihmal edilmemeli’
10 Şubat 2025 17:26

‘İş güvenliği eğitimleri asla ihmal edilmemeli’

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırılma zorunluluğu hakkında yaptığı açıklamada, “İş sağlığı güvenliği olmazsa olmaz ilkelerimizden bir tanesi ve ihmal edilecek bir durum asla değildir. Eğitimlerin alınması son derece önemli” dedi

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırılma zorunluluğu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaman, yaptığı açıklamada “İş sağlığı ve uzmanlığı online kursları için 3 Şubat itibariyle odamız tarafından kayıtlar başladı. Bu konuda esnaf ve sanatkarlarımıza gerekli bilgilendirmelerin tamamını yaptık. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili olarak 31.12.2024 tarihinden itibaren yeni başlangıç süresinin devam ettiğini biliyoruz. Bu iş güvenliği hizmetlerinin ve iş sağlığı eğitimlerinin alınabilmesi için odamız ve TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda 50'den az çalışanı olan işletmelerimizi Anadolu Üniversitesi’nin 3 Şubat'tan itibaren çevrimiçi düzenlediği eğitimlere katılarak sertifikalarını alabilecek konuma getirdik” dedi.

‘ÇABAMIZ DEVAM EDİYOR’

Kocaman, “Bu süre zarfının sonrasında ayriyeten bir iş yeri uzmanı veya bir sağlık uzmanına bu konuda gerek kalmayacak. Bu eğitimleri kendi işyerleri için işverenler de alabilecek. Bu sayede iş yerleri masrafsız bir şekilde iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilecekler. Böylece esnafa ek bir yük getirilmemiş olacak. Çalışma Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalarda esnafa ek maliyetlerin getirilmemesi ve bu konudaki ücretlerin esnafı zor durumda bırakmaması için çabamız devam ediyor. İş sağlığı güvenliği olmazsa olmaz ilkelerimizden bir tanesi. Geçenlerde 78 canımızı kaybettik, o canların hepsinin aileleri, akrabaları, yakınları sıkıntıyla karşı karşıya kaldılar. Bu ihmal edilecek bir durum asla değildir. Bugüne kadar bu tür işler farklı yöntemlerle yapılıyordu ancak artık yeni bir imkan sayesinde hem bireysel çalışanlar hem de çalışan istihdam eden işletmeler için bir değişiklik söz konusu olmuştur” ifadelerini kullandı.

‘EĞİTİMLERİN ALINMASI SON DERECE ÖNEM TAŞIYOR’

Açıklamalarını sürdüren Başkan Kocaman, “Örneğin bakkal, manav, kasap, ayakkabıcı, kırtasiyeci gibi tehlikesiz sınıfa giren küçük işletmeler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek konuma getirmesi ile alakalı olarak çalışmaları tamamlamış bulunuyoruz. Bu sayede esnaf arkadaşlarımız bir yükünden de arındırılmış olacak. Eğitimin alınması büyük önem taşıyor. İşyerlerinde güvenli bir çalışma ortamının nasıl sağlanacağı hem yasal düzenlemelerle hem de uygulamada eğitimlerle ortaya konulmakta, iş yeri sahipleri veya temsilcileri bu eğitimlerle iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olacak ve gerekli sertifikaları almaları yeterli olacaktır bu konuda. Belirlenen kriterler ve yasal düzenlemelere uyum sağlanması zorunlu. Bu sayede esnaf ve sanatkarlarımız işyeri güvenliği konusunda daha bilinçli hale gelerek hem kendi can güvenliklerini hem de müşterilerinin güvenliğini temin edecekler. Eğitimlerin alınması olası bir hadisede keşke yapsaydık dememek için son derece önem taşımakta” diye konuştu.

‘ESNAFA EK BİR MALİYET GETİRMEYECEK’

Kocaman, “Ayrıca bu yeni düzenleme esnafa ek bir maliyet asla getirmeyecek söz konusu eğitimle ilişkin bilgilerle alakalı olarak esnaf ve sanatkarlarımıza belirtmiş olduğumuz Anadolu Üniversitesi E-Sertifika Programları linkinden ve işveren vekili için iş sağlığı ve güvenliği linkinden ulaşabilmektedirler.Not olarak şunu ifade edelim: Anadolu Üniversitesi kayıtları 3 Şubat 2025-28 Şubat 2025 tarihleri arasında yapılacaktır. Bu tarihe kadar esnaf ve sanatkar arkadaşlarımızın defalarca kendilerine iletmiş olduğumuz linklerden girerek bu kayıtlarını mutlaka yaptırmaları gereklidir. Sadece ve sadece sınav sertifikası ile alakalı olarak yüklü bir bedel ödemeyecekler, bir tek sınav için istenen miktarla bu iş noktalanacak. Belgelerinde eline alıp bir daha iş güvenliğiyle alakalı bir sıkıntıları söz konusu olmayacak” dedi.

‘ÇALIŞMALARA SON NOKTAYI KOYDUK’

Başkan Kocaman, son olarak, “Cezası çok ağır, yapmayan için ceza son derece ağır. Denetimler başladığı sırada iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan bütün kurumlarımız ciddi şekilde yüklü bir cezayla karşı karşıya kalacaklar. Onların bu cezayla karşı karşıya kalmamaları hususunda biz bütün çalışmalarımızı tamamladık üyelerimize duyurduk. Kocaeli geneli en erken bitiren ilçe Gölcük Esnaf Odası olarak biz olduk. Diğer odalar da şimdi aynı sistemde çalışmalara başladılar. O meslek bu meslek demeyeceğiz tüm meslek gruplarının ticaret yapan, vergi mükellefi olan gazetecisinden tutun simitçisinden, börekçisinden, ayakkabıcısından, kahveci, çaycısına kadar meslek dallarının tamamında tehlike, az tehlikeli, çok tehlikeli meslek dallarını da işin içine almak kaydıyla iş güvenliğiyle alakalı konunun çalışmalarına biz son noktayı koyduk. Arkadaşlarımız da bu noktada çalışmalarına devam ediyorlar. Çok tehlikeli olan esnaf ve sanatkarlarımız, yanında 5'in üstünde işçi çalışan arkadaşlarımız için de iş güvenliği konusundaki görevli arkadaşlarımızı çok uygun fiyata protokolümüzü yaptık. Duyuruları da zaten kendilerine yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Her gün mesajla bilgilendirme yapıyoruz. Ama esnafımız hep bu işleri son güne bırakıyor, yani yapılan işlerde değil halkımız veya esnafımız genelde her şey son gün bitsin yapalım diyor. Ama son günde yapılacak olan bir iş değil. Sonradan keşke denilmemesi için bir kez daha uyarımızı özellikle belirtelim esnafımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Meltem ALKAN

 

X