Kocaeli’de Nevruz Bayramı kutlandı
Kocaeli’de baharın müjdecisi Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama yapıldı
$ Dolar 44,3717 %0,19
€ Euro 51,1771 %-0,07
£ Sterlin 58,9528 %-0,25
Altın $4.493,55 %2,55
Gümüş 99,51 %2,57
5902 sayılı AFAD Teşkilat Kanunu’nda il müdürlüklerine verilen ilin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirleme görevi kapsamında 2015 yılı sonunda başlatılan Kocaeli tespit çalışması tamamlanarak onay için AFAD Başkanlığı’na gönderildi. MTA verileriyle 2 bin 500’e yakın alanın incelemesinde GIS tabanlı programın kullanıldığı ve arazi ve büro çalışmasını kapsayacak şekilde heyelan, kaya düşmesi ve çığ duyarlılık analiz raporlarının hazırlandığı öğrenildi.
AKTİF OLMAYAN 7 ALANLA BİRLİKTE 201 HEYELAN KAYIT FORMU
Konuyla ilgili bilgi veren Kocaeli AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Canan Güçlü, heyelan için yapılan değerlendirmelerde aktif ve aktif olmayan heyelan türlerinin ayrıştırıldığını, Karamürsel, İzmit, Kandıra ve Başiskele yoğunluklu olmak üzere 194 aktif heyelan alanı tespit edildiğini, duraklamış-kalıntı anlamında aktif olmayan 7 alanla birlikte 201 heyelan kayıt formunun doldurulduğunu vurguladı.
‘İLİN GÜNEYİNDE 5 POTANSİYEL KAYA DÜŞMESİ ALANI’
Güçlü, kaya düşmesiyle ilgili yapılan çalışmaları ise şöyle özetledi: “Bahse konu alanlar için güzergah etütlerini uzaktan algılama çalışmalarına göre yaptık. Uydu görüntüleriyle taranan alanlarda dikkat çeken noktalar baz alınarak arazi güzergahları oluşturuldu. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) tabanlı çok kriterli karar verme analizi kullanılarak alana ait potansiyel zemin hareketleri duyarlılık haritası ortaya çıkarıldı ve İlimizin güney yakalarında 43° nin üzerinde eğime sahip 5 potansiyel kaya düşmesi alanını belirlemiş olduk.” Çığ için ise, yapılara dönük tehlike oluşturan belirgin bir riskin olmadığını ifade eden Güçlü, envanter kayıtlarının da bunu teyit ettiğini söyledi.
RAPORLARIN ONAY AŞAMASI
Çalışmaya başlarken 2 bin 500’e yakın olan inceleme alanının heyelan ve kaya düşmesi bakımından 206 risk barındıran alana indiğini dile getiren Güçlü, AFAD Başkanlığı’na gönderilen analiz raporlarının onaylanmasının ardından Kocaeli Bütünleşik Risk Haritası sürecinin tamamlanacağını sözlerine ekledi.