İlçe Milli Eğitim’den 15 Temmuz konferansı
Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gölcük Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda 15 Temmuz darbe girişimine karşı ‘Direniş ve Vatan Sevgisi’ temalı bir konferans gerçekleştirdi
Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gölcük Kazıklı Kervansaray’da dün, 15 Temmuz darbe girişimine karşı “Direniş ve Vatan Sevgisi” temalı bir konferans verdi. Konferansa Gölcük İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ömer Kızıldağ, okul müdür ve yöneticileri, okul öğretmenleri ve ilçemizdeki ortaokullardan gelen öğrenciler katılım gösterdi. Programda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşımız okundu. Sonrasında ise Adnan Menderes Anadolu İmam Hatip Lisesi 9-A sınıfı öğrencisi Rıdvan Karakaş, Kur’an-ı Kerim okudu. 15 Temmuz’da yapılan ve halk ile ülkemiz güvenlik güçlerinin dayanışması ile püskürtülen darbe girişimini anlatan kısa filmin gösterilmesinden sonra sözü, konferansı verecek olan Üsküdar Çengelköy Mahallesi Muhtarı Can Cumurcu aldı. Cumurcu, o gece yaşananlarla ilgili olarak verdiği konferansta “Artık bu ülkenin üstünde bir 15 Temmuz gerçeği var. Bu tarih, çok acılar çektiğimiz, çetin mücadelenin olduğu bir gecedir. Saat akşam 9 sularıydı. Her zaman yaptığım çalışmalar içinde, hafta sonlarında arabama binerek mahallemdeki sorunları yerinde inceler, gerekli bilgileri alırım. Vatandaşı dinler, sorunları yerel yönetimlere bildiririz. Mahalle halkımızla sohbet ettik. Eşimle birlikte Çengelköy merkezine gittik. Burada bir esnafımız, bir hareketliliğin olduğunu söyledi. O bölge, Çınaraltı diye bilinen, hafta sonlarında 15 – 20 bin kişinin ağırlandığı bir yer. Esnafımız, askerlerin o bölgeden geçtiğini söyledi. Ben de Kuleli Askeri Lisesi’nin orada olduğunu, askerlerin bu sebeple bulunabileceğini söyledim” dedi.
‘TELEVİZYONLARDA TANKLARI GÖRDÜM’
Cumurcu, açıklamalarının devamında “Bir arkadaşımız, kızının köprüde kaldığını dile getirdi. Ben de büfedeki arkadaşımıza, motoruyla arkadaşımızın kızını alması için kendisini oraya gönderdim. Karakola koşarak gittim. Ne olduğunu polislerimize sordum. Televizyonlarda tankları gördüm. Ben 1980 darbesini gören bir kişiyim. Aklıma bu darbe geldi. Ben buna darbe diyemedim çünkü darbe geceleri yapılır, kuvvet komutanları televizyonlarda açıklama yapar. Karakola gittiğimde kaç polisimizin olduğunu sordum ve 7 cevabını aldım. Ben de mahallemizin kanaat önderlerini aradım ve onları çağırdım. Polislerimize yardımcı olmak için böyle bir çalışma yaptık. Mahallemizin kanaat önderleri ile bir istişare yaptık” dedi.
‘VATANIMIZIN KIYMETİNİ ÇOK İYİ BİLMELİYİZ’
Cumurcu, açıklamalarının sonunda ise “Dışarıda yüksek rütbeli bir askerimize neler olduğunu sordum. O da yönetime el konulduğunu söyledi. Ben kendimi tanıtmadım, muhtar olduğumu söylemedim. Yaptığı işin yanlış olduğunu söyledim. Bana silah doğrulttu. Mahallemizin gençleri de beni korumaya koşarak gelince kendisi kaçtı. Çatışmaların alevlendiği sırada, ben de bir yara aldım. Bir mermi bana isabet etti. Beni kurtarmak isteyen mahallemizin gençleri de beni kurtarmaya gelemedi çünkü yoğun bir ateş vardı. Beni kollarımdan sürükleyerek çektiler. Ben o sırada bacağımı hissetmiyordum, koptuğunu düşündüm. Beni hemen bir hastaneye aldılar. Orada yoğun bir tedaviye alındım. Kısacası, ülkemizi ezelden beri savaşarak aldık. Toprağımızı şehit kanları ile suladık. Bu yüzden vatanımızın kıymetini çok iyi bilmeliyiz” dedi. Erdem ŞENGÜL