‘Haklarımızdan, asla vazgeçmiyoruz’
CHP Gölcük İlçe Kadın Kolları yönetimi tarafından Anıtpark’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir program düzenlendi. Programda konuşan CHP Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Ulviye Yılmaz, “Haklarımızdan, hayallerimizden ve hayatlarımızdan asla vazgeçmiyoruz” dedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gölcük İlçe Kadın Kolları yönetimi tarafından Gölcük Anıtpark’ta 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir program düzenlendi. Programa; CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ulviye Yılmaz ve Yönetimi, önceki dönem CHP Kadın Kolları İlçe Başkanı Mine İşeri, CHP Başiskele Kadın Kolları İlçe Başkanı Yasemin Ergin ve yönetimi, Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP belediye meclis üyeleri katılım sağladı.
‘YILLARDIR ÜLKENİN GÜNDEMİNDE OLAN BİR KONU’
Program CHP Gölcük İlçe Başkanı Mehmet Uzuner’in konuşmasıyla başladı. Uzuner, “Yıllardır ülkenin gündeminde olan bir konu, birçok şeyin yapılacağını vadetmelerine rağmen maalesef bir adım yol alamadığımız ve güncelliğini içimizi kan ağlatarak koruyan bir konudan bahsediyoruz, kadına şiddet. İnsan başına gelmeyince bazı şeyleri çok net olarak değerlendiremiyor ama kadınlar bizler için en kutsal, en önde giden varlıklar. Kendi hayatımdan örnek vermek gerekirse aile hayatının içerisindeki düzenin olmazsa olmazı eşim. Çocuklarımın annesi, o sistemin dışına çıktığında Allah esirgesin hastalandığında inanın bana bütün sistemler hata veriyor. Onun hayatının ne kadarını sizin hayatınızın doldurduğunu hayatınızda ne gibi bir boşluk oluştuğunu çok açık ve net olarak fark edebiliyorsunuz” dedi.
‘ALINACAK TEDBİRLER BELLİ’
Uzuner, “Bugün geldiğimizde yeni doğmuş bebekler ülkede öldürülür duruma geldi. Ne için? işte konuşuluyor, 8 bin liralardan falan bahsediyorlar. Ama iş öyle değil, 8 bin lira falan değil yani. Bu işin içinde başka işler var, bu işin içinde kültürel bir yozlaşmalar. Bu bizim ta Orta Asya'dan buraya gelene kadar hem kültürümüzde hem dinimizde kadına değer veriliyor olmasına rağmen uzun yıllardır bile isteye yapılan yozlaşmanın getirdiği sorundur. Ve bu sorunla yüzleşmek durumunda olmamalıyız. Artık alınacak tedbirler belli. İstanbul sözleşmesi yapıldı, masa bizim tarafımızdan kuruldu. Ondan sonra tekrar vazgeçildi. Bu iş siyaset üzerinden yorumlanacak, siyasete girme üzerine düşünülecek bir konu değil. Bu iş belki ilkokul yıllarındaki o sıralarda oturan çocuklarda bu bilinci ufak ufak sistemli bir şekilde eğitimin içerisinde de kadının toplumdaki yerinin ne olduğunu bilecek şekilde bilinçli ve sürekli bir eğitimle düzelebilecektir. Bu yozlaşmadan bir an önce kurtulmak dileğiyle diyorum” dedi.
‘SAYGIYLA ANIYORUZ’
Program; CHP Gölcük İlçe Kadın Kolları Başkanı Ulviye Yılmaz’ın konuşmasıyla devam etti. Yılmaz, konuşmasında “Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günüdür. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak şiddet nedeniyle yaşamını yitiren tüm kız kardeşlerimizi saygıyla anıyoruz. Dünya tarihine “kelebekler” olarak geçen Mirabel Kardeşler'in direnişine sahip çıkıyoruz. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'ni diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya bağlı güçler, baskıcı yönetime karşı çıkan üç kız kardeş Patria, Minerva ve Maria Mirabal'ı 25 Kasım'da hunharca katledilmiştir. Mirabal O kardeşlerin öldürülmesinden bir yıl sonra Trujillo karşıtı hareket, diktatörlüğün sona ermesini sağlamıştır. Bu acı olayın üzerinden yıllar geçtikten sonra 1981 yılında Donimik'te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı 25 Kasım tarihini Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul etmiş, 1999 yılında Birleşmiş Milletler'in kabulünün ardından da resmi olarak tüm dünyada anılmaya başlanmıştır” dedi.
‘CEZASIZLIK POLİTİKASI İLE ÖDÜLLENDİRİLİYOR’
Yılmaz konuşmalarının devamında “Adında adalet olan AKP Hükümeti'nin yönettiği ülkemizde her gün en az iki kadın katlediliyor. Kadın cinayetlerini sadece sayı olarak değerlendiren iktidar, çarpıttığı verilerle şiddetin azaldığını iddia ediyor. Hayattan koparılanın bir evlat, bir anne, bir abla, bir kardeş, bir arkadaş, bir dost olduğu gerçeği yok sayılıyor. Cinayetlerin üzeri şüpheli kadın ölümü denilerek kapatılmak isteniyor. İstismara uğrayan çocuğun davasında çocuğun rızasından bahsediliyor. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet uygulayanlar cezasızlık politikası ile ödüllendiriliyor. Kırmızı çizgimiz olan İstanbul Sözleşmesi hukuksuzca feshediliyor. 6284 Sayılı Şiddet Yasası'na göz dikiliyor” dedi.
‘OLANCA GÜCÜMÜZLE DİRENİYORUZ’
Yılmaz, “Cumhuriyetin biz kadınlar üzerindeki en önemli kazanımlarından olan Medeni Kanun budanmaya çalışılıyor. Kadının insan haklarının en büyük güvencesi olan laik düzen büyük bir tehdit altında. Yeni Anayasa tartışmalarında, kadınlar hedef i tahtasına konuluyor. Bakanlığın adından dahi “kadın” ibaresini kaldıran zihniyet, toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayıyor. Kadınlar kıyafetine göre ayrıştırılmaya, dayanışma parçalanmaya çalışılıyor. Kadınların istihdama katılımını teşvik edecek politikalar uygulanmak yerine, çalışmak isteyen kadınların işsizliği artırdığı iddia ediliyor. Kadının fıtratına uygun işlerde çalışması gerektiğini dahi söyleyenler çıkıyor. Kadınların siyasete aktif katılımı önüne sürekli engeller konulmaya çalışılıyor. Erken yaşta ve zorla evlilikleri meşru kılmak için adeta fırsat kollanıyor. İktidarın kadının hayatını cehenneme çeviren politikaları saymakla bitmiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak, bütün bu uygulamalar karşısında yılmadan, usanmadan, direnmeye ve sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz. AKP karanlığını aydınlığa çevirmek için kadın hareketi ile sımsıkı kenetlenerek, olanca gücümüzle direniyoruz. Haklarımızdan, hayallerimizden ve hayatlarımızdan asla vazgeçmiyoruz” dedi. Programın sonunda kadınlar tarafından bir oratoryo gerçekleştirildi. Meltem ALKAN