GTÜ deniz salyasına çözüm için çalışıyor
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ)Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj (deniz salyası) sorununun nedenlerini ortaya koyabilmek ve çözüm önerileri geliştirebilmek için saha çalışması düzenledi
Kış aylarından itibaren Marmara Denizi’nde görülmeye başlayan ve sıcaklığın artmasıyla birlikte daha geniş alanlara yayılarak bir çevre problemi haline gelen müsilaj oluşumu kamuoyunun yanı sıra bilimsel çevrelerinde dikkatini çekiyor. Bulunduğu konum itibari ile sanayiden tarıma, bilişimden havacılık sektörlerine kadar birçok alanda çözüm ortağı olmayı hedefleyen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), müsilaj (deniz salyası) sorununa karşı kolları sıvadı.
ÇEŞİTLİ NOKTALARDAN ÖRNEKLER TOPLANDI
GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü ekibinden; Prof. Dr. Salim Öncel, Dr. Öğr. Üyesi Meltem Çelen, Araş. Gör. Halil Oruç ve Proje Asistanı Sinem Vural’ın katıldığı 1 Haziran 2021 tarihindeki çalışmada Pendik-Büyük Ada hattı üzerinde çeşitli noktalardan su sütunu boyunca (yüzey-5m-15m-20m) deniz suyu, sediment ve müsilaj örnekleri toplandı.
ÖLÇÜMLER YAPILDI
Bu noktalarda su sıcaklığı, çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik ve redoks ölçümleri yapıldı. İleri düzey analizler için alınan numunelerde plankton türleri, besi elementleri ve ağır metal tayinleri yapılarak müsilaj oluşumuna sebep olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik çevresel koşulların anlaşılmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.