“GÖZ” fotoğraf sergisi açıldı
Konya Kapalı Havzası’nda sayıları binleri bulan obruklar, Kocaeli Üniversitesi’nde sanatın diliyle yeniden yorumlandı. Uydu görüntülerinden oluşturulan “GÖZ” sergisi, doğanın insana yönelttiği sessiz bakışı görünür hale getiriyor
Toprağın altında başlayan değişim, yüzeyde devasa boşluklara dönüşüyor. Genişliği 250 metreyi aşabilen obruklar, yalnızca birer jeolojik oluşum olarak değil, insanın doğayla kurduğu ilişkinin sonuçlarını gösteren sessiz işaretler olarak karşımıza çıkıyor. Kocaeli Üniversitesi’nde açılan “GÖZ” sergisi ise bu sessiz işaretleri sanatın diliyle görünür kılıyor.
SERGİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Başkanı Doç. Dr. M. Çağatay Göktan danışmanlığında, Fotoğraf Bölümü 2026 mezunu Tolga Nehbit tarafından TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “GÖZ” adlı fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki açılışa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik, Doç. Dr. M. Çağatay Göktan, Tolga Nehbit, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
OBRUKLAR “DOĞANIN GÖZLERİ” OLDU
TÜBİTAK destekli projenin çıkış noktasını, özellikle Konya Kapalı Havzası’nda son yıllarda hızla artan obruklar oluşturuyor. Yer altı sularının bilinçsiz kullanımı, kuraklık ve iklim krizinin etkileriyle oluşumu hızlanan obruklar, bu çalışmada yalnızca fiziksel çöküntüler olarak ele alınmıyor. Tolga Nehbit, projesinde obrukların uydu görüntülerini yeniden yorumlayarak onları “doğanın gözleri” metaforuyla buluşturuyor. Gözün görmek, fark etmek ve anlamakla kurduğu ilişkiden hareketle oluşturulan sergi, izleyiciyi toprağın üzerindeki boşluklara değil, bu boşlukların ardındaki hikâyeye bakmaya davet ediyor. Sergide yer alan çalışmalar, “Toprak Ana”nın gözleri üzerinden doğanın tahribatını görünür kılarken, insanın çevre üzerindeki etkisini de sorgulatıyor. Böylece bir doğal afet, fotoğraf ve sanat aracılığıyla farklı bir anlatıya dönüşüyor.
BİLİMSEL VERİDEN SANATSAL ANLATIYA
“GÖZ” projesi, bilimsel araştırma ile sanat arasındaki ilişkiye de dikkat çekiyor. Uydu görüntülerinin sanatsal bir bakışla yeniden ele alınmasıyla ortaya çıkan çalışmalar, çevresel bir sorunun yalnızca bilimsel verilerle değil, görsel ve metaforik bir anlatımla da ele alınabileceğini ortaya koyuyor. Sergi, izleyiciyi doğaya yalnızca bakmaya değil, doğanın bakışını görmeye çağırıyor. “GÖZ” fotoğraf sergisi, 28 Ekim 2026 tarihine kadar Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretini bekliyor.