Gönüllülerden doğa temizliği
Orman yangınlarının önlenmesine katkı sağlamak amacıyla Kocaeli Gönüllüleri tarafından Kent Ormanı’nda çevre temizliği etkinliği düzenlendi. Gönüllüler, yangın riskine neden olabilecek cam ve pet şişe başta olmak üzere çeşitli atıkları doğadan temizledi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bireysel olarak gönüllü faaliyetlerde yer almak isteyen vatandaşlara destek olmak amacıyla hayata geçirdiği Kocaeli Gönüllüsü projesi kapsamında anlamlı bir çalışma gerçekleştirildi. Projenin 75’inci etkinliği kapsamında gönüllüler, Kent Ormanı’nda bir araya gelerek çevre temizliği yaptı. 6 binin üzerinde üyesi bulunan Kocaeli Gönüllüsü hareketinin gerçekleştirdiği etkinlikte, özellikle yaz aylarında artan orman yangınına neden olan çöpler temizlendi.
‘FARKINDALIK OLUŞTURMAK AMACIYLA BURADAYIZ’
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları ile İlişkiler Dairesi Başkanı Sabahattin Yamak konuşmasında, “Bugün Kocaeli Gönüllüsü Hareketi olarak, her yaz başında ülkemizin gündemine gelen orman yangınlarına dikkat çekmek, sosyal sorumluluk ve farkındalık oluşturmak amacıyla buradayız. Kocaeli Gönüllüsü Hareketi; Kocaeli’de yaşayan, herhangi bir organizasyona veya sivil toplum kuruluşuna bağlı olmadan, “Bu kente, bu şehrin sosyal hayatına ve dokusuna dair ne yapabilirim?” düşüncesiyle bir araya gelen tamamen bağımsız insanlardan oluşan bir oluşumdur” dedi.
‘ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 95’İ İNSAN ELİYLE’
Yamak, “Bugün burada bu hareketin gönüllüleriyle birlikte, her yıl ülkemizin ciğerlerini yakan, ciddi maddi ve manevi kayıplara neden olan orman yangınlarına dikkat çekmek ve bu yangınların önüne geçebilmek için bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Çünkü orman yangınlarının yaklaşık yüzde 95’i insan kaynaklı meydana geliyor. Yalnızca yüzde 5’lik kısmı doğal sebeplerden oluşuyor. Özellikle piknik alanları, yeşil alanlar ve orman bölgelerinde mercek etkisi oluşturabilecek malzemelere karşı daha dikkatli olunması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” dedi.
‘ÇEVREYE SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR’
Yamak, “Orman yangınlarında sadece ağaçlarımız ve doğal alanlarımız zarar görmüyor, aynı zamanda insan kayıpları da yaşanıyor. Ağaçlarımızı yeniden dikebiliriz, doğayı yeniden yeşertebiliriz. Devletimiz, Orman Bakanlığımız ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz bu konuda önemli çalışmalar ve yatırımlar yapıyor. Ancak kaybettiğimiz canları geri getiremiyoruz. Bu nedenle hepimizin doğaya ve yaşadığımız çevreye sahip çıkması gerekiyor. Arkada gördüğümüz genç kardeşlerimiz ve çocuklarımız için daha iyi, daha yeşil ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına bugün burada bulunan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
‘ÇOCUKLARIMLA KATILDIM’
Çocuklarıyla birlikte orman temizleme etkinliğine katılan Kocaeli Gönüllüsü Serdar Şimsek ise, “Kocaeli Gönüllüsü hareketi olarak yaklaşık iki yıldır bu çalışmaları takip ediyorum ve elimden geldiği kadar projelere gönülden destek vermeye çalışıyorum. Bu haftaki projeye de çocuklarımla birlikte katıldım. Onların da bizimle birlikte bu bilincin bir parçası olmalarını, gelecek adına daha yaşanabilir bir şehir ve dünya bırakmak için sorumluluk almalarını istiyorum.Projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Bizlere bu imkanları sağlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyemize, belediye başkanımıza ve emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Sunulan bu güzel imkanların herkes tarafından değerlendirilmesini tavsiye ediyorum. Orman yangınları konusunda özellikle çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın bilinçlenmesi çok önemli. Haberlerde gördüğümüz olayların temel sebeplerini bu tür çalışmalarla daha iyi anlıyoruz. Orman yangınlarının büyük bölümünün insan kaynaklı olduğunu görüyoruz” dedi.
‘KÜÇÜK BİR İHMAL BÜYÜK KAYIPLARA YOL AÇABİLİR’
Şimşek, “Vatandaşlarımızdan özellikle ricamız ormanlık alanlara, piknik alanlarına ve doğaya cam şişe başta olmak üzere yangını tetikleyebilecek hiçbir atık bırakmamalarıdır. Küçük bir ihmal, geleceğimiz adına büyük kayıplara yol açabilir. Bir vatandaş ve Kocaeli Gönüllüsü olarak herkesi ormanlarımızı korumaya, çevreye sahip çıkmaya ve gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak için duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.