Gölcük-Başiskele Turizm Rehberi tanıtıldı
12 Ekim 2023 14:43

Gölcük-Başiskele Turizm Rehberi tanıtıldı

Gölcük-Başiskele Turizm Rehberi Tanıtım toplantısı, Gölcük-Başiskele Turizm Birliği adı altında, Gölcük Belediyesi Yazlık Ilıcası Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda iki ilçenin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımı yapıldı

Gölcük ve Başiskele belediyelerinin ortaklaşa düzenlediği Gölcük-Başiskele Turizm Rehberi Tanıtım toplantısı, Gölcük-Başiskele Turizm Birliği adı altında, dün Gölcük Belediyesi Yazlık Ilıcası Sosyal Tesisleri’nde düzenlendi. Toplantıya Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, Gölcük ve Başiskele belediyelerinin meclis üyeleri, birliğin yürütme kurul üyeleri, turizm acentelerinin yetkilileri ve basın mensupları katıldı.

‘HER İKİ İLÇENİN CİDDİ POTANSİYELİ VAR’

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Her iki ilçe açısından müşterek olan bazı noktalar var: Her iki ilçe sanayi anlamında önemli.  Türkiye’nin önde gelen yabancı yatırımlarının bir kısmı Başiskele ilçesi sınırlarında, bir kısmı Gölcük ilçesi sınırlarında. Sanayinin yanı sıra turizm anlamında da her iki ilçenin ciddi potansiyeli var. Şu an bulunduğumuz mekan da bunlardan biri. Burası Roma döneminden kalan bir alan. Gölcük’te çok sayıda tarihi ve kültürel mekan bulunuyor. Sultan Baba Türbesi, Kazıklı Kervansaray, bu dönem restorasyonunu tamamladığımız Değirmendere çeşmeleri, Eriklitepe Tabiat Parkı gibi. Her iki belediyenin turizm rehberlerini Türkçe ve İngilizce olarak hazırladık. Görülecek ve gezilecek yerlerin haritasını çıkardık. Her iki ilçenin turizm potansiyeline katkı sağlayacağını düşünüyorum. Yürütme kurulu üyelerimiz, Gölcük ve Başiskele belediyelerinin meclis üyelerinden oluşuyor. İşbirliği ile uyumlu bir çalışma gerçekleştirdik. Bütün yürütme kurulu üyelerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Başiskele ve Gölcük için hazırlanan rehberlerin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

‘BAŞİSKELE’NİN TARİHİ NİKOMEDYA’DAN DAHA ESKİ’

Başkan Sezer’in ardından sözü alan Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, “Toplantımızın çıktılarının her iki ilçemiz için de hayırlı olmasını diliyorum. Gölcük ve Başiskele ayrı iki ilçe olsa da sınırları bakımından birbiri içine geçmiş iki güzide ilçedir. Sanayinin öncü olduğu her iki ilçede de çok ciddi bir turizm potansiyeli var. Hem tarihi bakımdan hem de doğal güzellikler anlamında çok güzel imkanlar sunan iki kuvvetli ilçemiz bulunuyor. İdari sınırların yanı sıra gönül sınırları iç içe girmiş iki ilçemiz, turizm birliği yaptı. Böyle bir birlik çatısı altında turizme nasıl bir katkı sağlayacağı anlamında Ali Yıldırım Sezer Başkanımın gayretini takdir etmemek olmaz. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Ali Yıldırım abinin ciddi şahsi gayretleri var. Kentimizi bütün olarak düşündüğümüzde, her tarafında farklı zenginlikler var. Kentimiz Kocaeli, farklı zenginliklerin olduğu bir kent. Başiskele’ye baktığımızda milattan öncesine giden Astakos Medeniyeti ile karşılaşıyoruz. Başiskele’nin yerleşim tarihi, İzmit Nikomedya’dan daha geriye gider. Şehrin en önemli iskelesinin olduğu, dışarıdan göç aldığında gemilerin ilk geldiği yer, insanların ilk karşılaştıkları yer Başiskele’dir. Yaylalarıyla, dereleriyle çok güzel bir ilçe Başiskele. Çok güzel bir doğa ve tarih sunuyor bize, adeta bizi kucaklıyor. Kuveytliler, ‘Siz zaten cennette yaşıyorsunuz, acaba cenneti nasıl tasavvur ediyorsunuz?’ diyorlar. Çünkü onlar çölden geliyor. Hamdolsun Rabbim bize böyle bir yerde görev yapmayı nasip etti” dedi.

‘BÖLGE TURİZMİNİN GELİŞMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’

Sözlerini sürdüren Başkan Özlü, “Bu değerlerimizi korumak için canla başla mücadele ediyoruz. Ortaya çıkan ekonomik faaliyetlerle bölge turizminin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Osmanlı’daki ilk üniversitelerden birinin, doğanın, turizmin, baraj ve sahilin olduğu müthiş bir şehirde yaşıyoruz. Gölcük’te sahilden yukarıya 10 dakika gittiğinizde muhteşem bir doğa ile karşılaşıyorsunuz. Bunu web tabanlı çalışma haline getirerek dijital platformlarda da hazırlanan haritayı paylaşacağız. Ziyaretçi sayılarının arttığını görüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Başiskele’de tarihi çuhane fabrikasının restorasyonu yapılacak. Ayrıca Bahçecik’te bulunan Amerikan Koleji, Osmanlı’daki ilk üniversitelerden biri. Aslında bu çalışmayla ilçelerimizde unutulan değerleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Gölcük ve Başiskele tarihi ve doğal dokusu açısından her şeye sahip. Yürüyüş parkurları ile günübirlik turizm imkanı ve potansiyeli önümüze sunuluyor. Hafta sonları Başiskele’de günübirlik turizm potansiyelinin arttığını görüyoruz. İnşallah hep birlikte sizlerle birlikte güzel işler yapmayı arzu ediyoruz” dedi.

‘TANITIM, MARKALAŞMA VE YATIRIM GEREKLİ’

Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak konuşmasında, “Burada baktığımız zaman iki şey noksan; biri tanıtım, diğeri ciddi markalaşma ile yatırım. Yöremizde gerçekten çok önemli bir yemek kültürü var ama bunu markalaştırıp tanıtamamışız. Özellikle turizm yatırımcılarının bu konuya eğilmesi lazım. Başiskele’de günübirlik çok ciddi bir turist var. Buraya gelen insanların çoğu aş için geliyor çünkü yöremizde çok ciddi iş imkanları var. En temiz gelir elde edilen sektör turizmdir. Turizmden gereken payı alamıyoruz. Özellikle Gölcük ve Başiskele belediyelerini tebrik ediyorum. Böyle bir tanıtım toplantısı ve turizm kitapçığının hazırlanması çok önemli. Sizlere bu toplantıya katıldığınız için teşekkür ediyorum. Şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Erdem ŞENGÜL

Habere ait diğer görseller

BENZER HABERLER
X