‘Gölcük, afet eğitim başkenti olabilir’
27 Ağustos 2026 17:07

‘Gölcük, afet eğitim başkenti olabilir’

Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, 17 Ağustos depreminin merkez üssü olan Gölcük’te bir deprem müzesinin bulunması gerektiğini belirtti. Kocaman, “Kobe nasıl Japonya’nın deprem bilincinin simgesiyse, Gölcük de Türkiye’nin afet eğitim başkenti olabilir” dedi

Gölcük Arama Kurtarma Derneği GESOTİM Başkanı Necmi Kocaman, 17 Ağustos 1999 depreminin merkez üssü olan ilçemizde içerisinde eğitim ve simülasyon alanı olan; anı ve belge arşivi niteliğiyle gelecek nesillere emanet edilecek bir deprem müzesinin bulunmasını istediklerini belirterek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaman, “Depremin merkezi olan Gölcük, sadece acının değil; umudun, bilimin ve eğitimin de merkezi olmalıdır. 17 Ağustos 1999 gecesi saat 03.02… Sadece binalar yıkılmadı; çocukluklar, aileler, anılar ve bir şehrin sessizliği enkaz altında kaldı. Gölcük, asrın afetinin kalbi oldu. O geceyi yaşayanlar için deprem bir tarih değildir; hâlâ her sirende, her sarsıntıda yeniden başlayan bir hatıradır” dedi.

‘BU MİRAS BİR MÜZEYLE KORUNMALIDIR’

Kocaman, “Bugün İzmit’te, temelleri Nevzat Doğan döneminde atılan ve Fatma Kaplan Hürriyet döneminde tamamlanarak yaşayan bir eğitim merkezine dönüşen 17 Ağustos Deprem Anma ve Farkındalık Müzesi, dijital gösterim alanları ve interaktif eğitimleriyle Türkiye’ye örnek bir proje olarak hizmet veriyor. Peki aynı soruyu Gölcük adına sormanın zamanı gelmedi mi? Neden Gölcük’te yok? Çünkü Gölcük yalnızca depremin yaşandığı yer değildir; arama kurtarmanın yeniden doğduğu yerdir. Enkaz başında omuz omuza çalışan gönüllüler, bugün AFAD akreditasyonuna sahip ekipler yetiştiriyor. GESOTİM gibi kuruluşlar 27 yılı aşkın süredir bilgi, tecrübe ve fedakarlığı yeni nesillere aktarıyor. Bu miras yalnızca fotoğraflarla değil, yaşayan bir müzeyle korunmalıdır” diye konuştu.

‘İÇİNDE YAŞAYAN EĞİTİM OLMALI’

Başkan Kocaman, “Bir deprem müzesi; acıyı sergilemek için değil, hayat kurtarmayı öğretmek için kurulmalıdır. Gözyaşını değil, hazırlıklı olmanın önemini anlatmalıdır. Geçmişi hatırlatırken geleceği koruyan bir eğitim üssü olmalıdır. Hayal ettiğimiz Gölcük Deprem Müzesi, yalnızca duvarlardan oluşmamalı. İçinde yaşayan eğitim olmalı. 360 derece deprem simülasyonu, 17 Ağustos’u güvenli şekilde deneyimleten dijital gösterim alanı, arama kurtarma galerisi, GESOTİM ve gönüllü ekiplerin gerçek ekipmanları ve hikayeleri. Çocuk afet akademisi, ilkokul öğrencilerine uygulamalı deprem ve tahliye eğitimi, anı ve belge arşivi, kaybolmaya yüz tutan fotoğraflar, günlükler ve tanıklıklar” ifadelerine yer verdi.

‘GÖLCÜK, BİR HAFIZA KENTİ OLABİLİR’

Kocaman, “Bu bir bina değil, gelecek nesillere bırakılacak emanettir Gölcük, dünyanın dört bir yanından insanların 1999'u öğrenmek için geldiği bir hafıza kenti olabilir. Kobe nasıl Japonya’nın deprem bilincinin simgesiyse, Gölcük de Türkiye’nin afet eğitim başkenti olabilir. Bunun için irade, ortak akıl ve toplumsal dayanışma yeterlidir. GESOTİM olarak çağrımız nettir: Unutursak yeniden yaşarız; öğrenirsek hayat kurtarırız. Bu müze; siyaset üstü, insan odaklı ve gelecek kuşaklara bırakılacak en değerli eserlerden biri olacaktır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Meltem ALKAN

BENZER HABERLER
X