‘Geriye dönük borçlanma imkanı tanınmalı’
07 Kasım 2021 16:31

‘Geriye dönük borçlanma imkanı tanınmalı’

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, emekli olmak isteyen esnaflara yönelik olarak emekli olabilmek için geriye dönük borçlanma hakkı verilmesini beklediklerini ifade etti

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi Kocaman, emekli olmak isteyen esnaflara yönelik olarak emekli olabilmek için geriye dönük borçlanma hakkı verilmesini beklediklerini dile getirdi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kocaman, “4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydı olup esnaf olarak faaliyette bulunan birçok esnafımız var. Söz konusu esnaflarımızın emeklilik yaşı geldi fakat o dönemde BAĞ-KUR kaydı olmaması nedeniyle emekli olamıyorlar. Bundan ötürü birçok sorunla karşılaşan esnafımız var” dedi.

‘ESNAFIMIZ UNUTULMAMALI’

Sözlerini sürdüren Kocaman, “Sosyal güvenliğin anayasal bir hak olduğu unutulmadan esnafımıza bir defaya mahsus olmak üzere geriye dönük borçlanma imkanı tanınmalı. Emeklilikte yaşa takılan kesim için Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir çalışma yürütülüyor. Bununla birlikte, uzun zamandır BAĞ-KUR mağduriyetini yaşayan ve bir müjde bekleyen esnafımız da unutulmamalı diye düşünmekteyiz. Esnafımız, emekli olabilmek için 9 bin iş gününü doldurmak zorundayken SSK’lı olanlar 7 bin 200 prim gün sayısı ile emekli olabiliyor” dedi.

‘ARADA 5 YILLIK BİR FARK VAR’

Başkan Kocaman, açıklamasının sonunda “BAĞ-KUR’lu ile SSK’lı olanlar arasında yaklaşık 5 yıllık bir prim gün farkı bulunuyor. Esnaf ve sanatkar olmak,emeklilik konusunda bir dezavantaj olmamalı. Çünkü esnafımızın ne hafta sonu ne bayramı ne de tatili var. Sürekli çalışan esnafımız da artık 7 bin 200 gün ile emekli olabilmeli. Bunun için gerekli çalışmaların Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılmasını istiyoruz. Emekli olabilmek adına esnaf ve sanatkarımızın için bu yönde faydalı bir çalışma yapılması, elbette esnafımızın yüzünü güldürecektir” dedi. Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X