Genli: İnsan, umudunu kaybetmemeli
Gölcüklü engelli vatandaş Selahattin Genli, elektrik tesisatı döşerken elektrik akımına kapıldı, 14 yaşındayken 2 elini ve bir bacağını kaybetti.
Sonraki süreçte hayattan kopmayan Genli, protezleriyle bateri çalıp ahşaptan maket evler yaparak yaşamını sürdürüyor
Gölcük ilçemizde yaşamını sürdüren 54 yaşındaki engelli baterist Selahattin Genli, bugüne kadar Osmanlı mimarisinden esinlenerek birçok maket ev yaptı. Yaptığı maket evlerin çoğalması dolayısıyla sergi açmaya karar veren Genli, bugüne kadar 17 maket ev sergisi açtı. Kaza sonrası hayattan kopmadığını anlatan Genli, “Böylesine talihsiz bir olay herkesin başına gelebilir. Engelli oluşum yaşam tarzımı oluşturdu. Çünkü engelli olmak bir son değildi” dedi. Hastane döneminden sonra içinde bir ukde olan müziğe yöneldiğini anlatan Genli, koluna bazı aparatlar takarak bateri çalmaya başladığını, böylece müziğin yaşamı için vazgeçilmez bir unsur haline geldiğini kaydetti.
‘1999 DEPREMİ SONRASINDA 17 SERGİ AÇTIM’
Genli, “Kendimi sadece müzikle sınırlandırmıyorum. Bunun yanı sıra maket evler yapmaya başladım. Osmanlı evlerinin sağlıklı ve otantik görüntüsünden esinlenerek maket evlere yöneldim. 1999 Gölcük Depremi olduğunda çadır kentlerde günlerimin boş geçmesini istemiyordum. Bunun için nerede bir obje bulduysam bir ağaç sistemi yaparak koluma bağladığım aparatla bu sanatı orada geliştirmeye başladım. Yaptığım eserleri görenler hayranlıkla baktı ve bunları satın almak istedi. Bu, benim için güzel bir olaydı. Şaka gibi başladığım ahşap maket işleri, şu ana kadar 17 sergide paylaşıldı” dedi.
‘YURT DIŞINDA SERGİLER AÇMAK İSTİYORUM’
Türkiye'de sadece engellilere karşı değil, sanata karşı da duyarsızlık bulunduğunu savunan Selahattin Genli, “Ben bugüne kadar 17 sergiyi de kendi gayretlerimle açtım. Yerel yönetimdeki insanlar kucaklarını açıyor ama bu benim için yeterli değil. Ben dünyaya açılmak istiyorum, uluslararası bir festivalde, şenlikte sergiler açmak, sanatseverlerle, sanatçılarla buluşmak, yaptığım işimle kendimi anlatmak istiyorum” dedi. Selahattin Genli, “Yaptığım bütün eserleri kendimi dinlendirmek için yapıyorum. Bugüne kadar ne yaptıysam hep insanlarla paylaşmak istedim. Bazen kendime ‘Başarısızsın’ diyorum ama beni umutlarım buraya kadar getirdi. İnsan umudunu kaybetmemeli” dedi. Genli, yaptığı maket evleri ve diğer süs objelerini Değirmendere’de takı stantlarının olduğu alanda tezgâh açarak hem tanıtıyor hem de satışını gerçekleştiriyor.