Festivalde renkli görüntüler
30 Eylül 2018 13:17

Festivalde renkli görüntüler

Gölcük Belediyesi’nin kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında düzenlendiği,

Saraylı–Örcün Kültür ve Turizm Festivali, Örcün’de düzenlenen açılış programı ile renkli görüntülere sahne oldu Saraylı–Örcün Kültür ve Turizm Festivali’ne; AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve eşi Feriha Ellibeş, Belediye Başkan Yardımcıları İbrahim Tektaş, Levent Değirmenci, İlçe Turizm Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar, siyasi parti başkan ve temsilcileri, meclis üyeleri, Örcün Mahallesi Muhtarı Mustafa Uyar, Saraylı Mahallesi Muhtarı Rıfat Büyükbudak ve vatandaşlar katılım gösterdi.
‘TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI’
Örcün Mahallesi'ndeki tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Örcün Mahallesi Muhtarı Mustafa Uyar yaptığı konuşmasında,  “Gölcük tarihine ışık tutacak ileriki yıllarda turizm cazibe alanı haline gelecek. Kültür kavramı, sanat, dil, tarih din, mimari yapı, yaşam tarzı gibi etkenleri içine alan geniş bir kapsama sahiptir. Farklı milletlere ait olan kültürel değerleri yerinde görüp tanıma fırsatı sunmaktır. Kültür Turizmi, geliştirdiği yerlerin tarihi ve kültürel mirasının korunması etkili olduğu gibi ekonomik açıdan da kazançlar sağlanmaktadır. Kültür turizm, sürdürülebilirlik ilke ve politikaları ile geliştirilirse yerel ve kültürel değerlerin küreselleşme karşısında yok olmasını engelleyici bir özelliğe sahiptir. Ancak kültür turizmi sürdürülebilirlik ilkesine dayalı planlarla geliştirilemez ise yörelerin sahip olduğu kültürel varlıklar tarihin sayfaları arasında kayıp olmaya mahkumdur. Saraylı Örcün Köyleri Osmanlı’dan kalan iki köyümüzdür. Köyümüzde Fatih Sultan Mehmet Han İkinci Beyazıt Han zamanında kerametleri görünen vakıflara kayıtlı ilimizin tek Türbesi bulunmaktadır. Saraylı köyümüzün tarihi bin yılın üzerinde bulunan çınar ağacı, cami ve minber aynı zamanda tarihi ev olarak tescillenmiş 51 yapı bulunmaktadır. Belediyemiz tarih koridoru bünyesinde Değirmendere Yalı Evleri’nden başlayıp yazlık ılıcasında bitecek tarih koridoru içerisinde yer almaktadır” dedi.
‘TURİZM CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLMESİDİR’
İlçe Turizm Birlik Müdürü ve Proje Koordinatörü Ayşe Dışpınar konuşmasında “Projemizin amacı; bölgemizin kültür ve turizm değerlerinin korunması, tanıtılması, turizme kazandırılması ve turizm cazibe merkezi haline getirilmesidir. Saraylı ve Örcün’de tescil edilmiş 51 adet tarihi yapı bulunmaktadır. Üç yıldır devam etmekte olan proje çerçevesinde mülkiyeti Gölcük Belediyemize ait olan Örcün’deki korumaya değer ahşap sivil mimari örneği olan Sultan Hatun Konağı, özgün yapısına uygun olarak onarım ve tefrişatı tamamlanmış ve butik otel olarak işletilmeye hazır hale getirilmiştir. Saraylı Meydandaki asırlık çınar ağacının bakım ve tedavisi yaptırılarak yaşamına sağlıklı bir şekilde devam etmesi sağlanmıştır. Saraylı-Örcün yürüyüş güzergahları belirlenmiş, gezi parkurlarının tabelalandırma çalışmaları devam etmektedir. Tüm doğa severlerimizi eşsiz güzellikteki geçit güzergahlarımızı gezmeye davet ediyoruz.  Saraylı Örcün Kültür Festivali’nin düzenlenmesinde katkılarını esirgemeyen Gölcük Belediye Başkanımız Mehmet Ellibeş’e, Kaymakamımız Mustafa Altıntaş’a, Belediye Başkan Yardımcılarımıza, Turizm Müdürlüğümüze ve bu işte emek harcayan bütün arkadaşlarımıza köylerimizin sakinleri adına teşekkür ediyorum” dedi.
‘BİRLİKTE BAŞARDIK SLOGANIYLA YOLA ÇIKTIK’
Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş konuşmasında, “Gölcük’ümüzün tarihi mirasının ayrı bir yeri vardır. Kanuni döneminden günümüze ulaşan Kazıklı Kervansarayı, geçmişi, M.S. 2. Yüzyıla dayanan Yazlık Ilıcası, Değirmendere Yalı Mahallesi, Yukarı Değirmendere tarihi yapıları, Saraylı Örcün evleri ve kültürel değerleri, bu mirasın günümüze ulaşan yapıtlarıdır. Bizler yerel yönetimler, belediyeler, bu coğrafyada yaşayan her bir bireyin mali ve müşterek olmak koşuluyla ihtiyaçlarını karşılamakla mükellefiz. Bu şekilde tanımlanmış bir tüzel kişiliğiz. Böyle geniş bir yelpaze de hizmet vermenin gayreti içerisinde bulunmaktayız. Mutlaka altyapılar, üstyapılar, yollar, köprüler, barajlar bilhassa ihtiyaç duyulan her türlü hizmeti yapmakla mükellefiz; ama bunun yanında sosyal projeleri yürütmek, uygulamak, tarihi yapıları gün yüzüne çıkartmak da belediyelerin görevi ve sorumluluğu. İşte bu inanışla bu amaçla yola çıktık ve yolumuza da bu inançla devam ediyoruz. Yola çıkarken de belediyemizin tescilli sloganı olan ki o da ‘Birlikte Başardık’ sloganıyla yola çıkarak yol arkadaşlarımızı belirledik. Tüm paydaşlarımızla birlikte yola çıktık. Sadece Gölcük Belediyesi’nin bu iradeyi ortaya koyması yeterli değildir. Paydaşlarımızın samimi gayretleri, bizim ortaya koyduğumuz samimi irade sonucunda bugün burada hep beraber bu etkinliği yapmaktayız. Mutlaka bu paydaşlarımız içerisinde en önemli olanları da hem Örcün’ümüzdeki hem Saraylı’mızdaki yerleşik olan hanımefendiler, onların emeği, gayreti, katkısı her birimizin emeği ve katkısından üstündedir. Bu duygu ve düşünceler içerisinde bu projenin kuruluşundan bugüne kadar başarıyla sürdürülmesinde emeği, katkısı olan herkese, çalışma arkadaşlarıma, mahallerimizin muhtarlarına, azalarına, hanımefendilerine teşekkür ediyorum. Hepinize desteğiniz için, katılımınız için teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
‘KADINLARIMIZ ARTIK DAHA SOSYAL’
AK Parti Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek yaptığı konuşmasında, “Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Kocaelimizin her yanı kültürel etkinliklerle, festivallerle, şenliklerle dolu. Şuan burada kültür turizm festival yapılırken, Eşme’de de Ayva Festivali yapılıyor. Bu bizler için büyük bir zenginlik. Benim çocukluğum ve gençliğim Gölcük’te geçti. O zamanlarda buraya gelip piknik yapardık. O zaman şartlar oldukça sınırlı idi. Şimdi ise Belediye Başkanlarımızın da çalışmaları ile hizmetler oldukça arttı. Bu etkinliklere bayanlarımız da katılıyor ve kendi ürettikleri ürünleri satıp evlerine gelir sağlıyorlar. Bu durumun artması bizleri memnun ediyor. Kadınlarımız artık daha çok sosyal ve kültürel hayatın içinde. Bu noktada yaptığı çalışmalarla büyük başarı sağlayan Başkanımızı kutluyorum. Halkımızın bu etkinliklere ilgisi de önemli. Ben bu festivalin Gölcükümüze hayırlı olmasını diliyorum. Umarım çok güzel geçer” diyerek sözlerini noktaladı. 
SERGİ AÇILIŞLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuşmaların ardından Gölcük Belediyesi Halk Oyunları ekibi muhteşem bir gösteri sundu. Karma Ahşap ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi ve ardından Örcün’de açılan bayanların el emeği göz nuru ürünlerinin ve çeşitli yiyeceklerin yer aldığı sergiler gezildi. Gölcük Belediyesi Örcün Sultan Hatun Konağı’nda açılan Örcün Çeyiz Sandığı Sergisi ziyaret edildi. Sergilenen el emeği ürünler çok beğenildi ve sonrasında da içinde atların ve sünnet çocuklarının da yer aldığı kortej Saraylı’ya yürüdü.

BENZER HABERLER
X