Engellilerden çifte program
Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi ve Gölcük Engelliler Derneği, iki program gerçekleştirdi. İlk olarak, ‘Sabır ve İmtihan’ konulu seminer verilirken, bir diğer programda öğretmenlere Braille alfabesi kursunun tanıtımı yapıldı
Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi ve Gölcük Engelliler Derneği, geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günlerinde iki farklı program gerçekleştirdi. İlk olarak Cuma akşamı Gölcük Sanat Galerisi’nde, Kocaeli İl Müftülüğü’nden Şinasi Birışık, “Sabır ve İmtihan” konulu bir seminer verdi. Etkinliğe Şinasi Birışık’ın yanı sıra Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Dinçer Koç, Gölcük Engelliler Derneği Başkanı Hasan Bat, Gölcük Engelliler Derneği Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay ve dernek üyeleri ile aileleri katılım gösterdi.
‘KENDİSİ, 1992’DEN BERİ ENGELLİLERLE İÇ İÇE’
Gerçekleştirilen programda bir konuşma yapan Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi Müdürü Dinçer Koç, “Bugün bizlerin konuğu olan Şinasi Birışık, görev yaptığı bir yerde engellilerle karşılaşmış ve Braille alfabesi öğrenmiş, işaret dili öğrenmiş. 1992’den beri engellilerle iç içe. Engellileri iyi anlayan ve İslam’ı iyi bilen biri. Hocamızla birlikte yapacağımız programların ilkini bu akşam yapıyoruz. Bugün kendisi ‘Sabır ve İmtihan’ isimli bir seminer verecek. En az ayda bir, istendiği takdirde böyle programlar yapabiliriz. Hocamıza hoş geldin diyoruz” dedi.
‘İNSAN VARLIKLARIN EN DEĞERLİSİDİR’
Gölcük Engelliler Derneği Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay’ın
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından sözü İl Müftülüğü’nden Şinasi Birışık aldı. Birışık, gerçekleştirilen seminerde “İnsan, mahlukatın en değerlisi, yeryüzünde ve göklerde bulunan bütün varlıkların en üstünüdür. Yeryüzündeki her şey, insanın hizmetine sunulmuştur. Nimet bakımından Yüce Allah geceyi, gündüzü, güneşi, ayı, yıldızları, denizleri, yerde ve gökte bulunan her şeyi insan için yaratmıştır. Çünkü insan çok değerlidir ve en güzel biçimde yaratılmıştır. İlahi emanetleri bir tek insan yüklemiştir. İnsan dışında hiçbir varlık, bunu yük olarak almamıştır. Ama insanoğlu, bu yükü yüklenmiştir. İnsan, aklı, iradesi, ilahi sınava tabi tutulmasıyla diğer varlıklardan ayrılmaktadır. Kendisi, iyi ve kötü olana yönelebileceği gibi başkalarına da yönlendirme yapmaktadır. İnsanın eğitilmesi, terbiye edilmesi, kendisine doğruların ve gerçeklerin öğretilmesi gerekir. İnsan, bedensel ve ruhsal yapısıyla bir bütündür. Beden ve ruhları yaratan ise Allah’tır. Allah, bize irade, sınırlı bir hayat ve belirli imkanlar vermiştir. Bunlarla bizi bir sınava tutar. Herkes kendi iradesinden, sınırları dahilinden sorumludur. Engelli insanın görevi, kendi iradesine ve yeteneklerine sahip çıkmasıdır. Kendi nefsine sahip çıkmasıdır. Kendi düşüncelerine, nefsine hakim olmalı ve kendisini şeytanın vesveselerinden, kötü arkadaşlardan, kötülüklerden korumalıdır. Engelli olmayan insanların da engellilere kol kanat olması, onlara yardım etmesi, kendi imkanlarını onlar için seferber etmesi gerekir” dedi.
‘ÖĞRETMEYİ AMAÇ EDİNDİK’
Geçtiğimiz Cumartesi günü, bir diğer program daha gerçekleştirdi. Gölcük Engelsiz Yaşam Merkezi’nde geçtiğimiz dönemde başlayan “Öğretmenler için Braille Alfabesi Kursu”nun tanıtımı, önceki gün merkezde gerçekleştirildi. Programa Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Gölcük Engelliler Derneği Başkanı Hasan Bat, Gölcük Engelliler Derneği Görme Engelliler Komisyonu Başkanı Mevlüt Önerbay, Braille Alfabesi Kurs Öğreticisi Dilek Karaca, kurs alan öğretmenler ve dernek üyeleri katılım gösterdi. Programda ilk olarak bir sunum yapıldı ve görme engellilerin hayatından bahsedildi. Programın devamında Önerbay, konu hakkında bir konuşma yaptı ve “Öğretmeyi amaç edindik ve okullarımızı gezdik, talep topladık ve birçok öğretmenimiz, projemize katılmayı kabul etti. Amacımız her okulda bir öğretmen sloganı ile görme engelli alfabesini öğretmenlerimize öğretip görme engelli bir evladımızın farklı bir bölgede okuması konusunda, gerçek bir eğitim almasını amaçlamaktı. Bizler, yaptığımız araştırmalarda görme engelli çocuklarımızın eğitimin aldığını fakat gerçek hayata adım attığında tekrar bir eğitim alması gerektiğini fark ettik. Türkiye’de ilk kez, engeli olmayan öğretmenlerimiz görme engellilerin okuduğu Braille alfabesini öğrendiler. Bu programdaki amaç, sınıflarına bir görme engelli öğrencinin gelmesi durumunda kendisine bu alfabe ile dersi öğretebilmektir” dedi.
‘BURADA ÇOK GÜZEL İŞLER YAPILMAKTA’
Önerbay’ın ardından sözü alan Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, “Türkiye’de 81 ilde belki de birçok ilde olmayan bir engelsiz yaşam merkezine Gölcük’te sahibiz. Burada çok güzel işler yapılmakta. Dernek Başkanı Hasan Bat’ın çabaları ile birçok kurs, burada veriliyor. Bizler de belediye olarak sizlere elimizden geldiğince desteklerimizi vereceğiz. Nerede ihtiyacınız varsa sizlere destek olmaya her zaman hazırız. Hepinize hayırlı günler diliyorum. Çıktığınız bu yolda hepinize kolaylıklar temenni ediyorum” dedi. Erdem ŞENGÜL