Engelliler camilerde düzenleme istiyor
25 Haziran 2015 14:47

Engelliler camilerde düzenleme istiyor

Gölcük’te yaşayan engelli vatandaşlar birçok caminin, engelli vatandaşların ibadetlerini rahat bir şekilde gerçekleştirebilmeleri açısından elverişli olmadığını söyleyerek gerekli düzenlemenin yapılmasını istiyor

Gölcük genelinde bulunan camilere bakıldığında, camilerimizin neredeyse tamamına yakınının engelli vatandaşlarımıza uygun olmadığı görülüyor. Özellikle çarşı merkezinde bulunan camilerimiz olmak üzere birçok camimiz, engellilerimizin ibadetlerini rahat bir şekilde gerçekleştirebilmeleri açısından oldukça elverişsiz. Bu konudan dolayı engellilerimiz zaman zaman sorun ve sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar. Namaz vakitlerinde evinde olamayanların kendi lavabo ihtiyaçlarını gidererek rahat bir şekilde abdest alabilecekleri, camiye giderek namaz kılabilecekleri bir olanakları yok. Engellilerimiz ise bu durumdan dolayı oldukça üzülüyor ve hem şikayetlerini hem de önerilerini dile getiriyorlar.

 ‘ENGELLİ RAMPALARINI KULLANABİLİYORUZ’

Konuyla ilgili tepkisini ortaya koyarak yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunan Gölcük Engelliler Derneği’nin önde gelen isimlerinden Muhammed Demir, bu konuda zorluklarla karşılaştıklarını belirterek “Engelli ve elinden geldiğince namaz kılan bir insan olarak Gölcük’te Merkez Camii, Orta Camii, Kavaklı Camii ve Köprübaşı Camilerimize, derneklerine ve yönetim kurullarına çok teşekkür ediyoruz. Kendileri biz engelli insanlarında ibadetini kolaylaştırabilmek adına en azından camilerine engelli rampaları yaptılar. Bu vesile ile en azından kısmen de olsa kolaylıklarla karşılaşıyoruz ve engelli rampalarını kullanabiliyoruz” dedi.

 ‘ŞADIRVANLARDA ABDEST ALAMIYORUZ’

Demir, “Fakat konu üzerinde sorunlarımızın bunlarla bitmesi mümkün değil. Çünkü engellilerimize yönelik olarak sadece rampa yapmak bir işe yaramaz. Bizler çarşıya geldiğimiz zaman ya da farklı yaşam alanlarına gittiğimiz zaman, lavabo ve tuvalet ihtiyaçlarımızı rahat bir şekilde giderebilmemiz gerekiyor. Bizler bu ihtiyaçlarımızı aksi halde gideremiyoruz ve camilerimizin lavabo ve tuvaletleri de elverişli değil. Bunun sonrasında ise camilerimizde bulunan şadırvanlarımız var. Buralar sadece normal insanlarımızın abdest almalarına elverişli bir şekilde yapılıyor. Fakat bizler bu şadırvanlarımızda da abdest alamıyoruz. Dolayısıyla namazlarımızı kılıp, ibadetimizi gerçekleştiremiyoruz” dedi.

 ‘CAMİLERİMİZE KÜÇÜK ÇAPLI BÖLMELER YAPILMASI GEREKİYOR’

Camilere giriş çıkışlarından oldukça zor olduğunu dile getiren Muhammed Demir, “Lavabo, tuvalet ve şadırvan ihtiyaçlarımıza ilçemizde hiçbir camimiz olanak sağlamıyor. Kaldı ki başta Gölcük’ün göbeğinde bulunan Tevfik Hoca Vakıf Camiine çıkmamız zaten imkansız. En son o camimize bir asansör yapılacağı bildirilmişti, fakat hala yapılacak. Camide engelli rampası yok, olsa bile çok dik olacağı için rahat kullanılamayabilir. Buraya asansörlerin yapılması gerekiyor. Öte yandan camilerimizdeki giriş çıkış sorunlarımız sadece engelli rampalarının yapılmasıyla ya da asansörlerin yapılmasıyla tamamlanmıyor. Örneğin Merkez Mahallemizde bulunan Merkez Camii’nde rampayı kullanarak cami katına çıkabiliyoruz ama maalesef arabalarımızdan ötürü caminin içerisine giremiyoruz. Bunun için namazlarımızı dışarıda kılmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda yazın sıcaktan kışın ise soğuktan etkilenmemize sebebiyet veriyor. Bu konuyla ilgili olarak da camilerimize küçük çaplı bölmeler yapılması gerekiyor. Neticede bizlerde ibadetini gerektiği ve istediği şekilde yapmayı hak eden insanlarız” dedi.

 

‘EKSİKLİKLERİN OLMASI ZATEN BAŞLI BAŞINA BİR HATADIR’

Demir konuşmalarını sonlandırırken “Bizim camilerimizde bu zamana kadar yapılmayan bu tür eksikliklerin olması zaten başlı başına bir hatadır. Yetkililerimizden ve yöneticilerimizden ricamız ise bundan sonra yapılması mümkün mevcut olan camilerimizde engellilere yönelik çalışmalar yapılması ve yeni yapılacak camilerin çalışmalarında engellilerinde unutulmamasıdır. Lütfen yetkililerimiz bu doğrultuda bizlere kulak vererek yanımızda olsunlar” dedi.           

BENZER HABERLER
X