‘Enflasyon kayıpları aylık karşılanmalı’
Kocaeli Bağımsız Sağlık-Sen Şube Başkanı Sami Ayyıldız, Eylül ayı enflasyon oranı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Yıllardır oluşan mağduriyetin giderilmesi için enflasyon kayıpları aylık olarak karşılanmalıdır” dedi
BASK İl Temsilcisi, Kocaeli Bağımsız Sağlık-Sen Şube Başkanı Sami Ayyıldız, Eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Ayyıldız tarafından yapılan açıklama şöyle: “TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Eylül ayında enflasyon (TÜFE) yüzde 3.08 artmıştır. Bağımsız araştırma grubu olan ENAGRUP’a (Enflasyon Araştırma Grubu) göre bu oran yüzde 5.30’dur. Yine TÜİK’e göre 12 aylık enflasyon yüzde 83.45 iken ENAG’a göre yüzde 186.27’dir.
‘GERÇEK ENFLASYONU GÖSTERMEMEKTEDİR’
Böylelikle ikinci altı aylık enflasyon yüzde 7.06 olmuş, yılın ikinci altı aylık dönem için verilen yüzde 7 oranındaki artış yine dönem bitmeden erimiştir. Kamu çalışanları sene başına kadar yine cebinden yemeye devam edecektir. Açıklanan bu oran vatandaşın bizzat yaşadığı ve çaresiz kaldığı gerçek enflasyonu da göstermemektedir. Resmi hesaplamaların TÜİK’in verilerine göre yapılıyor olmasının ve TÜİK’in hesaplamalarının sahada gerçeklerle uyuşmamasının bedelini ne yazık ki aylığından başka geliri olmayan memur ve emekliler ile dar gelirli vatandaşlar ödemektedir.
‘TOPLU SÖZLEŞME HÜKMÜNÜ YİTİRDİ’
İstisnasız her toplu sözleşmede verilen artışlar dönem bitmeden enflasyon altında kalmış, kamu çalışanları ve emeklileri cebinden harcadıkları enflasyon farkını altı aylık dönemlerle almıştır. Ancak önemli bir husus, kamu çalışanları ve emeklilerin cebinden harcanan kayıplar karşılanmamakta, enflasyon farkı dönem bittikten sonra verilmektedir. Yıllardır oluşan mağduriyetin giderilmesi için enflasyon kayıpları aylık olarak karşılanmalıdır. Yetkili ancak etkisiz sendikaların ‘tarihi bir toplu sözleşme’ diye imzalamış oldukları 6. dönem toplu sözleşme yürürlüğe girdiği ilk aydan itibaren hükmünü yitirmiştir.
‘SADECE İLK ÜÇ AYDA ERİMİŞTİR’
İkinci altı ay için alınan artış sadece yüzde 7 iken, alınan artışın hepsi sadece ilk üç ayda erimiş, kalan üç ayda da TÜİK enflasyonunun dahi altında kalacağı aşikardır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Program’a (2023-2025) göre bile 2022 için yıl sonu enflasyon yüzde 65, 2023 için öngörülen enflasyon tahmini ise yüzde 24.9’dur. Açıklanan bu beklentilere göre 6. dönem toplu sözleşmede alınan artışların hiçbir anlamı ve hükmü kalmamıştır. 2022 ve 2023 yılında alınan tüm artışların bu oranların altında kalacağı çok nettir. Zaman kaybedilmeden toplu sözleşme oluşan bu durum karşısında yenilenmelidir.