Dumlupınar şehitleri bir kez daha anıldı
09 Nisan 2018 16:37

Dumlupınar şehitleri bir kez daha anıldı

4 Nisan 1953’te Çanakkale’nin Nara Burnu’nda, İsveç bandıralı Naboland şilebiyle çarpışarak batan Dumlupınar Denizaltısı’ndaki 81 denizaltıcımız, dün Gölcük Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen programla bir kez daha anıldı

4 Nisan 1953 günü Çanakkale’nin Nara Burnu’nda, İsveç bandıralı Naboland isimli şilep ile çarpıştıktan sonra batan Dumlupınar Denizaltısı’nda 81 denizaltıcımız şehit oldu. Facianın 65. yılında geçtiğimiz hafta Donanma Komutanlığı’nda şehitlerimiz anısına bir tören düzenlendi. Dumlupınar Denizaltısı Faciası’nı anmak üzere dün Gölcük Sanat Galerisi’nde ikinci bir program gerçekleştirildi. Denizaltını Sevenler Derneği’nin 4 Nisan’da Gölcük’te olmamasından ötürü ertelenen ve dün yapılan programa Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Burçak Kırca, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Yılmaz, CHP İlçe Başkanı İsmet İşeri, MHP İlçe Başkanı Bilal Çakır, Denizaltını Sevenler Derneği Genel Başkanı Feridun Yaşbek ve yönetimi, kaymakamlık daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, Dumlupınar Ortaokulu Müdürü Orhan Temiz, okul öğrencileri ve davetliler katılım gösterdi. Program öncesinde Denizaltını Sevenler Derneği’nin Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’e bir ziyaretleri oldu. Ziyarette sözü alan Başkan Ellibeş, “Sizleri burada görmek bizi çok mutlu ediyor. Dumlupınar Denizaltısı’nda hayatını kaybeden 81 vatan evladı şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.

‘246 DENİZALTICIMIZI ANMAK İÇİN BURADAYIZ’

Programda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşımız okundu. Sonrasında sözü alan Denizaltını Sevenler Derneği Genel Başkanı Feridun Yaşbek, yapmış olduğu konuşmada, “Refah Gemisi, Mersin Limanı’ndan hareket ettikten sonra Akdeniz’de meçhul bir denizaltı tarafından batırılmış, içindeki 126 denizaltıcımız şehit olmuştur. 1942 yılında Çanakkale’de eğitim dalışında, su altında mayına çarparak batan Atılay Denizaltısı’nda 39 denizaltıcımız şehit oldu. 1953 yılında NATO Tatbikatı’ndan dönerken Çanakkale Nara Burnu’nda İsveç bandıralı Naboland şilebi ile çarpışan batan Dumlupınar Denizaltısı’nda 81 denizaltıcımız şehit oldu. Toplamda 246 denizaltıcımızı anmak için buradayız” ifadelerini kullandı.

‘ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYOR, GAZİLERİMİZE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ’

Sözlerini sürdüren Yaşbek, “Ayrıca Afrin Zeytin Dalı Operasyonu’nda mücadele eden askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun. Vatan, millet, din ve bayrak uğruna hayatlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi korumak adına hiç tereddüt etmeden canlarını feda eden, mezarları engin denizler olan şehitlerimiz için düzenlenen bu anlamlı törende, başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitler ve şehit denizaltıcılarımıza Allah’tan rahmet dileriz. Bizleri bugünümüzde yalnız bırakmayan Gölcük Kaymakamlığı, Gölcük Belediye Başkanlığı ve siz değerli misafirlerimize teşekkür ederiz” dedi.

‘YAŞADIĞIMIZ FELAKETLER DE UNUTULMAMALI’

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, yapmış olduğu konuşmada, “Gölcük bir donanma kenti. Et ve tırnak gibi bir araya gelmiş bir yapıdan bahsediyoruz. Gölcük’ün tarihinde birtakım hüzünlü olaylar da, yaşadığımız felaketler de unutulmamalı. Bunlardan biri de Dumlupınar Denizaltı faciasıdır. Üssü Gölcük olmasından ötürü bizim de büyük üzüntü duyduğumuz bir facia. 3 Nisan’ı 4 Nisan’a bağlayan gece Dumlupınar Denizaltısı, İsveç bandıralı Naboland şilebi ile çarpışıyor. 86 denizcinin içinde bulunduğu personelden 5’i sağ olarak kurtuluyor. 81 denizaltıcımız ise şehit olarak hakkın rahmetine kavuşuyor. Bu vesile ile her birine Allah’tan rahmet diliyoruz. İlçemizde de bundan ötürü bir mahalleye Dumlupınar Mahallesi, bir ortaokula da Dumlupınar adı veriliyor. Dumlupınar Denizaltı faciası ve diğer facialar sonucunda hakkın rahmetine yürüyen tüm deniz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Onların şahsında ülke için, vatan ve bayrak için, milli ve manevi değerler için şehit olan tüm vatan evlatlarına Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize sağlık ve sıhhat diliyoruz. Yüce Rabbim, inşallah bizleri böyle imtihanlarla bir daha karşı karşıya bırakmaz” sözlerine yer verdi.

‘TÜRK DENİZCİLİK TARİHİNİN KARA GÜNLERİNDEN BİRİ’

“4 Nisan, Türk denizcilik tarihinin kara günlerinden biridir” diyerek sözlerine başlayan Kaymakam Altıntaş ise, “Tüm bu olaylar, millet olmanın, devlet olmanın faturalarıdır. Biz denizlerde güçlü olmak istiyorsak belli çalışmalar yapmak durumundayız. Maalesef bu çalışmaların çok küçük bir kısmı da olsa facia ile sonuçlanabiliyor. Bugüne hazırlanma yönünde Belediye Başkanımız ve ekibi, beraberinde derneklerimiz, bugünü düzenlediler. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Gölcük bir donanma başkenti. Bu başkentte de bu facianın anılması, şehitlerimize olan şükran borcunun sunulması, oldukça anlamlı. Gölcük bahriyelinin kenti. Bahriyelinin acı günü burada paylaşılıyor. Bundan sonra da aynı şekilde hep tatlı günleri paylaşırız. Dileğimiz budur. Ben başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti, sonsuzluğa giden yolda hep başarılı olaylarla karşılaşır. Bu hususta da Allah’tan yardım diliyorum. Afrin olaylarında başarılar diliyorum. İnşallah gelecek günlerimiz parlak olacaktır” dedi.

HEDİYELER VERİLDİ

Konuşmaların ardından Dumlupınar Denizaltı Faciası’nı anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Sonrasında Dumlupınar Ortaokulu’ndan iki öğrenci, günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu. Sonrasında ise Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Denizaltını Sevenler Derneği Genel Başkanı Feridun Yaşbek’e, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de Dumlupınar Ortaokulu Müdürü Orhan Temiz’e hediyelerini verdi. n Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X