‘Dil, kültürün ilk ve temel unsurudur’
25 Eylül 2016 15:06

‘Dil, kültürün ilk ve temel unsurudur’

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı İsmet İşeri, Türk Dili Bayramı’nın 84. yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. İşeri, “ Dil, millet denilen insan topluluğunun en önemli sosyal varlığıdır. Kültürün ilk ve

Türk Dili Bayramı’nın 84. yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınlayan Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı İsmet İşeri, “Dil; millî hafızanın, millî hatıraların, duyguların ve düşüncelerin, bütün maddî ve manevî değerlerin ortak hazinesidir. Millet denilen insan topluluğunun en önemli sosyal varlığıdır. Kültürün ilk ve temel unsurudur” dedi.

‘SİYASAL BAĞIMSIZLIĞIN BİR PARÇASIDIR’

İşeri, açıklamasında; “Atatürk; milletlerin doğuşu, sürekliliği, bağımsızlığı ve yükselişi için dilin ne kadar önemli olduğunu bildiğinden dil çalışmalarını başlatmış ve bu çalışmalarda kendisi de bulunmuştur. Türk dilinin; kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için bütün devlet kuruluşlarının dikkatli ve ilgili olmasını istemiştir. Dil, bir kültür taşıyıcısı olduğu gibi siyasal bağımsızlığın da bir parçasıdır. Büyük Önder, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde dil ve tarih çalışmalarına büyük önem vermiş; öncelikle Türk Tarih Tetkik Cemiyeti ardından da 12 Temmuz 1932 de Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kurulmasını sağlamıştır. Böylece Türk Dil Kurumunun temelleri atılmış ve yoğun bir çalışma başlatılmıştır. 26 Eylül 1932’de ilk Türk Dil Kurultayı gerçekleştirilmiş ve Atatürk bu kurultayda bulunarak tüm çalışmaları yakından takip etmiştir. Türk Dil Kurultayı’nın toplandığı tarih olan 26 Eylül, ülkemizde “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanmaktadır” dedi.

‘TÜM ÇALIŞMALARI DESTEKLİYORUZ’

İşeri, açıklamasının devamında; “Türkçenin yabancı sözcüklerden arındırılması, gelişmesi, zenginleşmesi yolunda Türk Dil Kurultayları’nın çok önemli yeri vardır. Atatürk, ‘Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün devlet örgütümüzün dikkatli, ilgili olmasını isteriz.’ ve ‘Türk demek, dil demektir. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.’diyerek, herkesin diline sahip çıkması gerektiğini belirtmiştir. Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bir ulusun dilini kaybettiğinde özgürlüğünü de kaybedeceğinin bilincindeyiz. Bu nedenle dilimizin doğru kullanımı, yabancı kelimelerden arındırılması, gelişmesi ve dünya dilleri arasında kendine yakışan yeri alması için yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz. Tüm halkımızın, Türk Dil Bayramı’nı kutluyor ve herkesin diline ve kültürüne hassasiyetle sahip çıkmasını temenni ediyoruz” dedi.

BENZER HABERLER
X