‘Destekler, üretim adına çok önemli’
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, arıcılara verilecek olan destek ve kadın çiftçilere prim desteği verilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Çanakçı, “Destekler, üretim adına çok önemli” dedi
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, üretici market arasındaki fiyat farkları, arıcılara verilecek olan destek ve kadın çiftçilere prim desteği verilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Çanakçı, yaptığı açıklamada “Ekim ayında markette ve üreticide fiyatı en fazla artan ürün salatalık oldu. Fiyatı en fazla düşen ürün ise markette kuru soğan, üreticide patates olmuştur. İklim değişikliği sebebiyle erken olgunlaşan erkenci ve orta erkenci limon çeşitlerinin aynı sezonlarda hasat ediliyor olması arzda artışa, talebin azalması fiyat düşüklüğüne neden oldu. Patateste rekoltenin yüksek olması sebebiyle şu an talep olmadığından dolayı fiyatlar düştü. Salatalık, kabak, sivri biber ve domateste tarladan seraya geçiş üretici fiyatlarını artırdı” dedi.
‘TÜM ARICILARIMIZA HAYIRLI OLSUN’
Başkan Çanakçı, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından arıcılarımıza yüzde 50 hibe destekli şeker verilecektir. Şeker almak isteyen arıcılarımız 2024 yılı AKS belgesi ile 4-6 Kasım 2024 tarihleri arasında Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığına müracaat edebilir. Tüm arıcılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Destekler hem çiftçilerimiz adına hem de arıcılarımızın üretimi adına çok önemli. Bu desteklerin üretim adına devam etmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘YÜZDE 24’Ü PRİMİNİ KENDİSİ ÖDÜYOR’
Çanakçı, “Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretimde, beslenmede, gelecek nesillere bilgiyi aktarmada, çocuk eğitiminde, hasta ve yaşlı bakımında kadınlar en önemli katkıyı sağlamaktadır. Kadın çiftçilerimiz, ülkemizde büyük bir çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan tarım sektöründe erkeğin en büyük destekçisidir. Sosyal Güvenlik Kurumu 2023 yılı verilerine göre; Türkiye’de 4/b kapsamındaki toplam 460 bin 260 Tarım BAĞ-KUR’lu çiftçinin yüzde 24’ünü oluşturan 110 bin 381 kadın çiftçi sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olarak Tarım BAĞ-KUR’unu kendisi ödüyor” dedi.
‘YAPILACAK EN BÜYÜK REFORMDUR’
Başkan Çanakçı, “Kadın çiftçilerimizin yüzde 88,2’si Tarım BAĞ-KUR primini ödeyemiyor. Ziraat Odalarımıza kayıtlı her çiftçi 5510 sayılı Kanuna göre Tarım BAĞ-KUR’lu olmak zorundadır. Ancak Tarım BAĞ-KUR’unu ödeyemeyecek durumda olan, tarımsal aylık geliri 20 bin 2 liradan düşük çiftçilerimiz muafiyet belgesi alarak Tarım BAĞ-KUR’undan vazgeçmek zorunda kalıyor. Kadın çiftçilerimize Tarım BAĞ-KUR prim desteği sağlanması, kırsalda yapılacak en büyük reformdur” diyerek açıklamalarını tamamladı. Arif ÖZTOK