
Deprem duyarlılığına dikkat çeken sergi
Gölcük Belediyesi tarafından, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Gölcük Kent Konseyi iş birliğinde bugün Anıtpark’ta, “Depreme Duyarlılık Sergisi” açıldı
Gölcük Belediyesi, toplumun deprem duyarlılığını arttırmak hedefiyle anlamlı bir etkinliğe imza attı. 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında düzenlenen etkinlik kapsamında, Gölcük Belediyesi tarafından bugün Anıtpark’ta, “Depreme Duyarlılık Sergisi” açıldı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ve Gölcük Kent Konseyi iş birliğinde “Depreme dayanıklı Türkiye için bilinçlen” sloganı ile düzenlenen sergiye Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Kemal Yavuz, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Mehveş Yorulmaz, CHP Gölcük İlçe Başkanı Mehmet Uzuner, MHP Gölcük İlçe Başkanı Derya Çavdar, Saadet Partisi Gölcük İlçe Başkanı Mustafa Özsoy, Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün, Gölcük Kent Konseyi Başkanı E. Fatih Bayram, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Turnalı, Belediye Başkan Yardımcıları, GESOTİM Arama Kurtarma Derneği Başkanı Necmi Kocaman, STK ve derneklerin başkan ve temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katılım sağladı.
‘GELECEĞE DAİR SAĞLAM ADIMLAR ATMAK ZORUNDAYIZ’
Gerçekleştirilen programda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’mız okundu. Programda ilk konuşmayı yapan Gölcük Kent Konseyi Başkanı E. Fatih Bayram, “Öncelikle cümlelerime “Sesimi duyan var mı?” diyerek başlamak istiyorum. Bu cümle, bir felaketin ortasında umudun, çaresizliğin ve dayanışmanın sesi olmuştur. Enkaz altındaki bir canın duyulma çabası, kurtarma ekiplerinin çaresiz bir nefesi. Bugün burada, bu sergiyle birlikte, o sesi sadece duymakla kalmayıp, anlamak ve harekete geçmek için bir araya geldik. Gölcük, depremin acısını en derinden yaşamış bir şehir. 17 Ağustos 1999'da yaşadığımız felaket, bize doğanın gücünü ve hazırlıklı olmanın hayati önemini öğretti. Ama sadece yaşanan acıları hatırlamak yetmez; onları anlamlandırmak ve geleceğe dair sağlam adımlar atmak zorundayız” dedi.
‘DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİP’
Bayram, “Bu sergi, bizlere depreme karşı duyarlılık kazandırmak, farkındalık oluşturmak ve hayat kurtaracak bilinci yaymak amacıyla düzenlendi. Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası olarak, güvenli şehirler inşa etmenin, bilinçli bireyler yetiştirmenin ve olası felaketlere karşı hazırlıklı olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Bugün burada sergilenen her eser, her fotoğraf, her bilgi, bize bir şey anlatıyor: Deprem öldürmez, ihmaller öldürür. İşte bu yüzden, sadece bugün değil, her zaman bu bilinci taşımak, yeni felaketlerin önüne geçmek için çalışmak zorundayız. Bu noktada, Gölcük'te yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları büyük bir öneme sahiptir. Bu bilinçle hareket eden ve kentsel dönüşüm projelerine öncülük eden Gölcük Belediyesi ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor, çalışmaların hız kesmeden devam etmesini diliyoruz. Sesimizi duyacak, önlem alacak ve birlikte güçlü olacağız” ifadelerini kullandı.
‘HAZIRLIKLI OLMANIN HAYATİ ÖNEMİNİ GÖSTERDİ’
Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün, “Türkiye, bir deprem ülkesidir ve bizler bu gerçeği ne yazık ki acı tecrübelerle defalarca yaşadık. 17 Ağustos 1999'da, Gölcük merkezli büyük depremde binlerce canımızı yitirdik, şehrimiz ağır yara aldı. Ancak bu felaket, bizlere depreme hazırlıklı olmanın, bilim ve mühendislik rehberliğinde hareket etmenin hayati önemini gösterdi. Bugün, 1-7 Mart Deprem Farkındalık Haftası kapsamında bir araya gelerek bu yaşananlardan ders almak, toplumsal bilinci artırmak ve gelecekte benzer acıları yaşamamak için farkındalık sergimizi depremin merkez üssünden, Gölcük'ten gerçekleştiriyoruz” dedi.
‘HER BİREYİN SORUMLULUK ALMASI GEREKİYOR’
Akgün, “Depremleri önlemek mümkün değil, ancak doğru mühendislik uygulamaları, modern şehir planlaması ve afetlere karşı hazırlıklı bir toplum inşa ederek yıkıcı etkilerini en aza indirmek elimizde. Biz inşaat mühendisleri, güvenli yapılar inşa etmek, bilimsel ve teknik esaslara dayalı projeler üretmek, denetim mekanizmalarını güçlendirmek ve toplumu bilinçlendirmekle yükümlüyüz. Ancak sadece mühendislerin çabası yeterli değil. Her bireyin sorumluluk alması gerekiyor: Depreme dayanıklı binaları tercih etmek, yapı denetim süreçlerine hassasiyet göstermek, afet çantasını hazır bulundurmak, aile afet planı oluşturmak, deprem tatbikatlarına katılmak, AFAD ve ilgili kurumların bilgilendirmelerini takip etmek, Gölcük, Kocaeli ve tüm Türkiye, depremin ne demek olduğunu iyi biliyor. O yüzden farkındalık çalışmalarımızı artırmalı, bilimden ve mühendislikten taviz vermemeliyiz. Bugün burada attığımız her adım, yarının daha güvenli şehirlerini inşa etmek için bir adımdır. Bu bilinçle hareket eden, farkındalığı artıran ve bu etkinliğe katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Unutmayalım ki, depreme karşı en büyük gücümüz bilim, bilinç ve dayanışmadır” diye konuştu.
‘GÖLCÜK'ÜN BİLDİĞİ BİR KONUYU TEKRAR ETMEK İSTEDİK’
Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, konuşmasında “Deprem Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenen bu etkinlikte İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi ile birlikte bir sergi ile bu farkındalığı aslında Gölcük'ün bildiği bir konuyu tekrar etmek istedik. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde “sizi en iyi biz anlarız” demiştik. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde, Gölcük depremin ne demek olduğunu öğrendi ve Türkiye de aslında depremin nasıl bir yıkıcı etkiye sahip olduğunu öğrenmiş oldu. Bu, hazırlanan yönetmeliklere ve depremle ilgili diğer hazırlıklara, AFAD gibi kurumların kurulmasına sebebiyet verdi” dedi.
‘İLÇEMİZDE DEPREME HAZIRLIK VE FARKINDALIĞIN ÖRNEKLERİNİ GÖREBİLİYORUZ’
Sezer, “İlçemizde depreme hazırlık ve farkındalığın örneklerini görebiliyoruz. Arkamızda Hükümet Konağı var, İnşallah kısa zamanda tamamlanacak. Buradaki bina performans analizi neticesinde depreme dayanıklı olmadığından dolayı yıkıldı. Eğer bu yaşadığımız depremler olmasaydı yakın zamanda açılan yeni devlet hastanesinde olduğu gibi ya da şu an yenilenmesi devam eden okullarımız ve sağlık ocaklarımız için de aynı şey geçerli. Çarşı merkezde devam eden bir kentsel dönüşüm var, bunun da özellikle 99 depremini yaşayan ve halen ayakta olan binaların bulunduğu ilçemizde ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Odamız Kocaeli'deki tüm binalarla alakalı olarak bir çalışma yapmışlardı. Bu aslında sadece Gölcük’e münhasır değil Kocaeli'nin tamamında depreme hazırlık anlamında önemli bir faaliyet. Bu etkinliği sadece bizim gibi depremi yaşayan ilçede değil, Türkiye'deki tüm ilçeler açısından ve kamu yönetimi açısından da bir değer ifade etmesi ve farkındalığın gerçekten artması temennimle” ifadelerini kullandı.
‘ÇOK ÇABUK UNUTUYORUZ’
Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, konuşmasında “Ben de 6 Şubat depremini yaşayan biri olarak, depremin yaşadıktan sonra 1999 depremini yaşayan Gölcük’e tayin oldum. İlçemizde deprem farkındalığı aslında benim gördüğüm çoğu yere göre çok çok iyi. Aslında ülkemizin genelinde bunun olması lazım. İnşallah bu vesile ile bu farkındalık haftası münasebetiyle ülkemizin her yerinde depreme karşı duyarlı oluruz. Depremin ne kadar acı ve yıkıcı olduğunu aslında yaşadık, fakat çok çabuk unutuyoruz. İşte bu tür haftalar, bu tür etkinliklerin önemi burada ortaya çıkıyor. Unutmamak, unutturmamak için bu tür etkinliği düzenleyen Gölcük Belediyesi Başkanımıza, Kent Konseyi’ne ve İnşaat Odası Başkanlığımıza çok teşekkür ediyorum” dedi. Protokol konuşmalarının ardından Anıtpark’ta Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası ortaklığında Gölcük, Van, Hatay gibi büyük depremler yaşamış şehirlerin deprem fotoğrafları ve depreme karşı binalar için teknik bilgilerin yer aldığı fotoğraflardan oluşan 50 fotoğraflık sergi gezildi. Meltem ALKAN