
‘Çiftçilerimiz projeye büyük ilgi gösteriyor’
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çanakçı, “Çiftçilerimiz projeye büyük ilgi gösteriyor” dedi
Gölcük Ziraat Odası Başkanı Bekir Çanakçı, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından 10 Şubat itibariyle hayata geçirilen “Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Çanakçı, yapmış olduğu açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvancılık sektörünü desteklemek ve kırsaldaki aile işletmelerini güçlendirmek amacıyla “Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi”ni hayata geçiriyor. Proje kapsamında, Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM) koordinasyonunda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) ait etçi ırk gebe damızlık büyükbaş hayvanlar üreticilere verilecektir” dedi.
‘2 YIL ÖDEMESİZ OLMASI DAHA CAZİP’
Çanakçı, “Söz konusu proje ile ülkemizde etçi ırk damızlık üretimi yapan işletme sayısını ve etçi anaç hayvan sayısını artırarak daha fazla etçi ırk besilik materyalinin ülkemiz kaynakları ile karşılanması, böylece kırmızı et arzında sürdürülebilirliği ve yeterliliği sağlamak amaçlanıyor. Çiftçilerimiz kırsal kalkınma hayvancılığa destek projesine büyük ilgi gösteriyor. Talep beklediğimizden daha fazla olacağa benziyor. Desteğin 2 yıl ödemesiz olması projeyi daha cazip bir konuma getiriyor. Bu şekil projeler hayata geçirilirse genç çiftçileri köylerimizde tutabiliriz” diye konuştu.
‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLMAK GEREKİYOR’
Başkan Çanakçı, “Proje başvuru şartlarına gelindiğinde öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişi olmak gerekiyor. Daha sonra TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı en fazla 200 büyükbaş hayvan kapasitesine sahip işletme sahipleri başvuru yapabileceklerdir. Ayrıca her yetiştirici yalnızca 1 işletmesi için başvuru yapabilecektir, yeni işletme açarak projeye başvuran yetiştiricilerden de bu şart aranır. Aynı haneden sadece 1 yetiştirici başvuru yapabilir. Başvuru sahibi başvuru yaptığı işletmenin bulunduğu il/ilçede ikamet etmek zorundadır. Veteriner hekim, ziraat/gıda mühendisleri ve muhtarlar da yeni işletme açarak projeye başvurabilir. Bu kişilerde sigorta şartı aranmaz. Projeye kiralık işletme ile başvuracaklarda noter onaylı en az 3 yıllık kira sözleşmesi aranır” ifadelerini kullandı.
‘28 ŞUBAT 2025 MESAİ BİTİMİNDE SONA ERECEK’
Çanakçı son olarak, “Su kısıtı olan il/ilçelerimizde, Hayvansal Üretim Planlaması kapsamında yeni büyükbaş hayvan işletmesi açılamadığı için büyükbaş işletmesi olmayanlar yeni işletme açarak başvuramazlar. Ancak bu kişiler mevcut bir işletmeyi noter onaylı en az 3 yıllık kira sözleşmesi yaparak projeye başvurabilirler. Kamu kurum ve kuruluşları, tüzel kişilikler, devlet memurları, 18 yaşından küçükler ve 5488 sayılı Kanun kapsamında cezalandırılmış olanlar bu projeye başvuramaz. Uzman eller ve genç çiftçi projesinden yararlananlar da projeye başvuramazlar. Son olarak yetiştiriciler bu projeden yalnızca bir kez yararlandırılır. Başvurular il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce belirlenen takvim çerçevesinde yapılır ve 10 Şubat 2025 tarihinde başlayıp, 28 Şubat 2025 mesai bitiminde sona erecektir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Meltem ALKAN