
Bulut, ‘Kocaeli ihracatta ikinci’
Kocaeli Ticaret Odası Ağustos ayı meclis toplantısında konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “İhracat verilerine baktığımızda; İstanbul 6,5 milyar dolar ile ilk sırada, Kocaeli 2,3 milyar dolar ile ikinci sırada yer almaktadır” dedi
Kocaeli Ticaret Odası Ağustos ayı meclis toplantısı dün, Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin yıldönümünde Türkiye’nin deprem tarihini anlatmak için Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden’in konuk olarak katılım sağladı. Özden’in sunumunun ardından KOTO Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Hüseyin Gezer’in başkanlık yaptığı mecliste 4 gündem maddesi görüşüldü.
‘FARKINDALIĞIMIZ KOCAELİ İLE PİK YAPTI’
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden yaptığı sunumda, “1999 Kocaeli depremi ile beraber geldiğim 2012 yılından Kocaeli Üniversitesi’nden ayrıldığım bir kent Kocaeli. Kocaeli denilince yüreğim titriyor burası bana çok şey kattı. Kocaeli çok önemli bir kent. Deprem farkındalık tarihi ile ilgili konuşmak istiyorum bugün sizinle ilk olarak nüfusa oranla en büyük kaybın yaşandığı deprem Erzincan depremidir farkındalık tarihimiz Erzincan depremidir. Daha çok çok fazla deprem olmaya başladı. Bir gece Kocaeli depremi yaşandı ve farkındalığımız Kocaeli ile pik yaptı. İkinci kilometre taşı Kocaeli’dir. Bir başka kilometre taşı ise Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleridir. 1939 depreminden sonra değişen hiçbir şey olmalı son 65 yılda aynı peşlerle aynı oyuna çıkmışım. Bunu tamamen değiştirmeliyiz” dedi.
‘KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İLKLERİN ÜNİVERSİTESİDİR’
Özden, “Siz bir binaya baktığınızda idari bina görüyorsunuz, etrafından bir yapı görüyorsunuz ben baktığım zaman mühendis olarak kolonları görüyorum, ağırlığını görüyorum. Kocaeli Üniversitesi benim gönlümde ışıltısı sönmeyen bir okul. Yatırımcı artık yönetmeliğin içerisindeki şablonları kullanmamaya başladı lokal etkiler daha dominant bir hale geldi. Fabrikanızı yönetmeliği bilirsiniz ona göre güçlendirirsiniz. Kocaeli Üniversitesi çok güzel bir vahadır. İmkansızlıklara rağmen karbon elyafla çalışmalar yapıldı. Kocaeli Üniversitesi ilklerin üniversitesidir” dedi.
‘DEPREM HEPİMİZİN ORTAK PROBLEMİ’
Özden, “İzalatörler yeni yapılar için ilaçtır bu ilacın kullanılması gerekli. Deprem hepimizin ortak problemi. İstanbul'u çok etkileyecek deprem umarım meydana gelmez gelirse de çok düşük etkiyle gelir. Kocaeli’de deprem olduğu zaman Kocaeli’nin çevresindeki iller Kocaeli’ye destek attılar ve ayağa kaldırdılar ama İstanbul’da yaşanırsa nasıl çevre iller destek verebilir bilmiyorum. Her müdahale bir inşaat mühendisinin gözetiminde yapılmalı. Binalarınıza herhangi bir şekilde dokunurken bilen insanın fikrini alın değiştirdiğiniz şey sizin mal varlığınızı bir anda yok edebilir” şeklinde konuştu.
‘BÜTÇE TEMMUZ’DA 96 MİLYAR TL AÇIK VERDİ’
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut aylık faaliyet raporu sunumunda yaptığı konuşmada, “Güncel iktisadi gelişmelerden kısaca bahsetmek istiyorum. Merkez Bankası Mart ayında yüzde 50 yaptığı politika faizini bu ay da değiştirmedi. Karar metninde tekrar edilen sıkı ve kararlı duruş ifadesi, iş dünyası bakımından kredi ve finansman zorluklarının devamına işaret etmektedir. Merkezi yönetim bütçesi Temmuz’da 96 milyar TL açık verdi. Sıkı para politikasına maliye politikasının da eşlik etmesi ve bütçe performansının enflasyonu indirme çabaları için destekleyici olması beklentimizdir” dedi.
YAPILAN ZAMLARDAN BAHSETTİ
Bulut, “Temmuz ayında TÜFE aylık yüzde 3.23, yıllık yüzde 61,78; Yİ-ÜFE ise, aylık yüzde 1,94 ve yıllık yüzde 41,37 arttı. Enerji fiyatı ve vergi ayarlamaları aylık bazda yüksek oranlara yol açsa da yıllık oranlarda bariz gerileme öngörümüzü doğrulamaktadır. Temmuz başındaki elektrik zammından sonra Ağustos başından geçerli olmak üzere doğal gaz fiyatına da yüzde 38 zam yapıldı. Köprü ve otoyol geçiş bedeli de zamlandı. Cari denge Haziran’da 407 milyon dolar fazla verdi. Temmuz’da dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 42 azaldı ve 7,2 milyar dolar oldu. İhracat 22,5 ve ithalat 29,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti” dedi.
‘İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 9,2 OLDU’
Başkan Bulut, “Temmuz ayında firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat verilerine baktığımızda; İstanbul 6,5 milyar dolar ile ilk sırada, Kocaeli 2,3 milyar dolar ile ikinci sırada yer almaktadır. Kocaeli’yi İzmir, Bursa ve Tekirdağ takip etmektedir. Haziran verilerine göre işsizlik oranı yüzde 9,2 oldu. Aynı dönemde sanayi üretimi, aylık bazda yüzde 2,1; yıllık bazda yüzde 4,7 azaldı. Temmuz’da otomotiv satışlarında yüzde 17,5 gerileme yaşandı. Aynı dönemde konut satışları yüzde 16 arttı ve ipotekli satışlar yüzde 20 oranında azaldı” dedi.