Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümde temeli attı
29 Ağustos 2023 17:47

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümde temeli attı

Gölcük Merkez Mahallesi 1. Etap Temel Atma Töreni, bugün kentsel dönüşüm alanında düzenlenen programla gerçekleştirildi. Programda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Sağlıklı binalar yapmalıyız” dedi

Gölcük Merkez Mahallesi 1. Etap Diyafram Duvar Temel Atma Töreni, bugün ilçemizdeki kentsel dönüşüm alanında düzenlenen programla gerçekleştirildi. Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman, Veysal Tipioğlu ve Mehmet Akif Yılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, İLBANK Genel Müdürü Recep Türk, ilçemizdeki siyasi partilerin ilçe başkan ve yöneticileri, kaymakamlık daire müdürleri, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

‘PROJEMİZ RESMEN BAŞLAMIŞ OLACAK’

Gerçekleştirilen temel atma töreninde ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı’mız okundu. Programda ilk konuşmayı yapan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Sadece Gölcük merkez kentsel dönüşüm alanıyla sınırlı kalmaksızın, askeriyeden alacağımız alanla ilgili olarak Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bugün diyafram duvar yapımı ile kentsel dönüşüm projemiz resmen başlamış olacak. Hayırlısıyla tamamlanmasını diliyorum. Bu uzun süreç esnasında emek veren herkese, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a, önceki dönem Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Ellibeş’e teşekkür ederim. Projenin ilçemize, ülkemize, hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

‘ŞEHRİMİZİN DÖRT BİR YANINDA BAKANLIĞIMIZIN PROJELERİ DEVAM EDİYOR’

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Şehrimizin dört bir yanında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın birçok projesi var. Bugün tören yaptığımız Gölcük’te, şehrimizin dört bir yanında bakanlığımızın projeleri devam ediyor. Öncelikle Sayın Bakanımızın şahsında ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Projenin gerçekleşmesinde önceki dönem Belediye Başkanımız Mehmet Ellibeş çok emek verdi. Gölcük Belediye Başkanımız Ali Yıldırım Sezer, Gölcük Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Ellibeş ve ben birçok toplantı yaptık ve bu toplantılarda projenin hayata geçmesi kararı alındı. Emek veren herekse teşekkür ediyor, saygılarımı arz ediyorum” dedi.

‘EMEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Çevre, Şehiricilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mızın yaptığı projelerden ötürü öncelikle emek veren herkese teşekkür ediyoruz. Temel atma törenine katılımınızdan ötürü Sayın Bakanımız, sizlere de teşekkür ediyoruz. Kentsel dönüşümün Gölcük ilçemize, hak sahiplerine ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim” dedi.

‘ŞEHİRLER İNSANA BENZER’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Öncelikle buradaki kentsel dönüşüm projesinin bir an önce bitmesini, hak sahiplerinin burada huzurla oturmasını temenni ediyorum. Hakkı teslim etmek gerek. Belediye başkanlarımız, Eski Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’e teşekkür ettiler. Bu da gerçekten büyük bir vefadır. Ben bir taraftan da Kocaelili sayılırım. Eşim buralı, liseyi de Barbaros Hayrettin Lisesi’nde okudu. Yazlarımızı burada geçirdik. Bakanlığımızın burada çok işi var. On yerde kentsel dönüşüm, on yerde millet bahçesi, asıl önemlisi de Marmara Denizi’nin dip çamuru temizleme projesi var. İzmit Körfezi’nde dip çamuru yüzünden balık çeşitleri azalıyordu. Oksijen kalmadığı için canlı hayatını kötü etkiliyordu. Yapılan bu proje ile birkaç sene içinde Marmara temizlenmiş olacak. Özellikle şehirlerimizin medeniyetin doğduğu yerler olması, önemli bir düsturdur. İnsan kendine iyi bakarsa uzun süre yaşar. Çoğu hastalıktan da emin olur. Şehirler de insana benzer. Şehirlere iyi bakarsanız ileriye doğru varlıklı şekilde devam ederler. Bakmazsanız, iyileştirmezseniz şehirler geri gider” dedi.

‘KOCAELİ’DE UYUM VAR’

Sözlerine devam eden Bakan Özhaseki, “Yerel yöneticiler kendi aralarında uyumlu olup projelere sahip çıkıyorsa, o şehirlerin geleceği aydınlıktır. Uyumlu olmazsa o şehirlerin işi iyice zorlaşır. Kocaeli’de birlik, bütünlük, uyumun olduğunu görüyoruz. Özellikle bir konunun altını çizmeliyiz. Anadolu coğrafyası en eski yerleşim yerlerinden biri. İnsanların yaşadığı en eski yerlerden biri. Burada da yerin altı çok hareketli. Biz de bunu bilerek hareket etmeliyiz. Türkiye bir deprem ülkesidir. 1. ve 2. derecede bulunan çok riskli yerlerimizin büyüklüğü, tüm toprakların yüzde 66’sına denk geliyor. En riskli 5 ülkeden de biriyiz. Her aşamada bizim bu gerçekliği bilerek hareket etme zorunluluğumuz var. Bu topraklarda meydana gelen 6 ve üzerinde yıkıcı deprem sayısı 226. Neredeyse senede 2-3 kez yıkıcı deprem yaşıyoruz. Toprağa verdiğimiz canların sayısı 130 bin. Maddi hasarı söylemeye dilimiz varmıyor. Bizim bu gerçekliği bilerek hareket etmemiz gerekli” dedi.

‘YENİ YASA VE FORMÜLLER ÜRETMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Bakan Özhaseki, konuşmasına devam ederek “Üç bölgede yaşayan vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Birisi Kuzey Anadolu Fay Hattı. Yüzyıllar boyunca kırıklar burada devam ediyor ve yer hareketliliği hiç dinmiyor. İkincisi Kahramanmaraş depremlerinin olduğu bölge. Üçüncüsü de Ege. 1939’da Erzincan, 1942’de Niksar, devamında Bolu, Abant, Gölcük depremlerini gördük. Marmara Denizi’nde bekleyen tehlike için seferber olmamız lazım. İstanbul açıklarında olacak bir deprem, hepimizi etkileyecek. Yeni yasa ve formüller üretmeye çalışıyoruz. 6 Şubat’ta büyük bir afet oldu. Bin yıllık Anadolu medeniyetinde karşımıza çıkan en büyük bela, bu depremdi. 14 milyon insanımız bu depremden zarar gördü. Yıkılan konut sayısı 680 bin. Gölcük’te bu rakam 70 binler civarındaydı” dedi.

‘85 MİLYON VATANDAŞIMIZ AYAKTAYDI’

Konuşmasını sürdüren Bakan Özhaseki, “Cumhurbaşkanımız depremin olduğu saat olan 4.17’den beri ayakta. Kendisi ne yaptıklarını anlattı, bize de ne yaptığımızı sordu. İlk dakikadan itibaren valilerimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız orada. Akdeniz havzasını Hatay’a, Doğu’dakileri Malatya ve Adıyaman, diğerlerini de Kahramanmaraş’a gönderdik. Arama kurtarma faaliyetlerine katıldılar. O an verilen bir su, bir battaniye dünyalara değiyor. Sadece bizim partililerimiz var demiyoruz. Oraya yardıma giden herkesten Allah razı olsun. 85 milyon vatandaşımız ayaktaydı. Herkes gözyaşı döküyordu. Kumbarasındaki parayı gönderen çocuklarımız, düğün parasını gönderen gençlerimiz, hacı parasını gönderen büyüklerimizi gördük. O bölgeye gelen yabancı elçiler, ‘Bu depremin 4’te 1’ini yaşasak altından kalkamayız’ dediler. Çok şükür millet olarak, milletçe yara sarma gayretinde olduk. Bu milletin bir parçası olmak büyük bir gururdur” dedi.

‘BİZLER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ’

Bakan Özhaseki, sözlerinin devamında “Vatandaşlarımız evlerinden uzakta. 2-3 ay sonra ilk evler teslim edilecek. Geri dönüşümü de başlattık. Vatandaşlarımız evlerini yapacaklar inşallah. 1 milyon 905 bin vatandaşımız evlerinden uzak. Konteynırda veya sosyal tesislerdeler. Burada hayat sürmek çok kolay değil. Evlerine sağlıklı bir şekilde geçene kadar bizler gece gündüz çalışacağız. Önümüzdeki günlerde inşaatlar devam edecek. 5 bin konutun inşaatına başlıyoruz. Hatay’ın merkezini biz inşa edeceğiz. Buralarda yanlış yapı olsun istemiyoruz. Fay hattının olduğu yerlerde evler olmayacak. Dere yataklarının olduğu yerlerde, sıvılaşmanın olduğu yerlerde bina yapılmayacak. İzin vermeyeceğiz. Japonya’da Türkiye bir cami inşa ettirmiş. Oraya gittiğimizde hafız bizlere şunu anlattı: ‘Japonya’ya gittiğimizde bir deprem meydana geldi ve bu depremde ailecek dışarı çıktık. Fakat kimsenin evlerinden çıkmadığını gördük, bundan ötürü halimizden utandık, evimize geri döndük. Kırım Türklerine bunu anlattık, niye kendimizi dışarı attığımızı sordular’ dedi. Japonya’da insanlar uykularına devam ediyorsa, biz depremde dışarıya kaçıyorsak bu işte bir gariplik var demektir. Biz gayretli, çalışkan bir milletiz. Yöneticilerimizin yol göstericiliğinde sağlıklı binalar yapmalıyız. Olmazsa her seferinde dizimize vururuz. Bizim aklımız, fikrimiz, gayretimiz var. Öyle konutlar yapacağız ki 9 şiddetinde bile deprem olsa kılımızı kıpırdatmadan hayatımıza devam edeceğiz” dedi.

‘EL BİRLİĞİ İLE BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKMAMIZ LAZIM’

Konuşmasını bitiren Bakan Özhaseki, “Parti farkı gözetmeksizin kim dönüşüm yapmak istiyorsa kapımız sonuna kadar açık. Vatandaşlarımız kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediyelere yardım etsin, belediyelerle uyumlu olsun. 2017’de kentsel dönüşüm için Hatay’a gittim. Orada bir grup, milleti tahrik etmiş, protokolü protesto ediyordu. Kendilerine de söz verdim. Elimizden geleni yapacağız dedim ama sabaha kadar ikna edemedim. Belediye başkanını yuhaladılar, adamcağız sessizce gitti. Depremin olabileceğini, evlerini yapmak için fedakarlık yapacağımızı anlattım ama onları ikna edemedim. Belediye başkanına mani olanlar, galip geldiler. Şu an maalesef Antakya’nın yüzde 90’ı yok. El birliği ile bu işin içinden çıkmamız lazım. 1999’dan önce yapılan binaların risk taşıdığını bilelim. Binalarını güçlendirebilen güçlendirsin. Belediye Başkanına müracaat edin, dönüşümü yapın. İnşallah bizler dönüşümü hakkıyla yapar, konutları inşa eder ve huzurla oralarda otururuz. Dönüşümü sonuna kadar destekleyeceğiz. Orada deprem oldu diye buraları ihmal etmeyeceğiz. Gayret eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Beye, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer’e, geçmiş dönem Belediye Başkanı, benim de beraber çalıştığım Mehmet Ellibeş’e çok teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından tüm protokol, Bakan Özhaseki yönetiminde sahneye çıkarak temel atma töreninde butonlara bastı ve dönüşümde ilk beton atılmış oldu. Erdem ŞENGÜL

X