
‘1001 Hatim’e ev sahipliği yapacağız’
Gölcük Erzurumlular Derneği Başkanı Zafer Topkaya, düzenleyecekleri 1001 Hatim programı ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Topkaya, “20 Şubat’ta 1001 Hatim’e ev sahipliği yapacağız” dedi
Gölcük Erzurumlular Derneği Başkanı Zafer Topkaya, 20 Şubat’ta gerçekleştirecekleri 1001 Hatim programıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Topkaya, yapmış olduğu açıklamada, “Allah nasip ederse 20 Şubat Perşembe günü, yatsı namazından sonra 1001 Hatim programımızı başlatacağız. Programa güzel bir katılım bekliyoruz. 1001 Hatimin özelliği konusuna gelirsek bu Pir Ali Baba’nın bizim ilimize sağlamış olduğu bir gelenek görenek. 1500’lü yıllarda Erzurum’da hastalıklar, depremler, sel gibi afetler şehrin üzerinden gitmediği için asırlardır süren, bizim de devam ettirmeye çalıştığımız böyle bir geleneğin doğmasına sebep olmuşlar” dedi.
‘GÖZYAŞLARIYLA TOPLUCA DUALAR EDİLMİŞ’
Topkaya, “Pir Ali Baba hem Yavuz Sultan Selim Han hem de Kanuni Sultan Süleyman Han döneminde yaşamış, Erzurum’un manevi önderlerinden biridir. Hatta rivayetlerden birinde Yavuz Sultan Selim Han’ın Safevilerle yaptığı Çaldıran Savaşı sonrası Dutçu köyü ve civarını kendisine emanet ettiği de söylenir. 1001 hatim geleneği Erzurum’un tepe noktalarından bir yer olan Dutçu köyünde yaşamış Pir Ali Baba’nın öncülüğünde başlamıştır. Rivayet odur ki Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönemde Erzurum’da biraz önce de ifade ettiğim gibi büyük depremler ve afetler yaşanmaktaymış. Şehrin ileri gelenleri dergâha giderek, Pir Ali Baba’dan felaketlerin bitmesi için dua etmesini istemişler. O gece dergâhta sabahlara kadar felaketlerin dinmesi ve daha beterlerinden Erzurum’un korunması için gözyaşlarıyla topluca dualar edilmiş. Sonrasındaki gece, Pir Ali Baba rüyasında Peygamber Efendimizi (s.a.v.) görmüş. Rüyasında Efendimiz 1001 hatimlerin okunmasını tavsiye ediyormuş. Pir Ali Baba rüyasını ve Peygamberimizin tavsiyesini müritlerine anlatmış ve o günden itibaren de dergâhta hafızlar tarafından hatimler okunmaya başlanmış” ifadelerini kullandı.
‘HER YIL 1001 HATİMİN OKUNMASINI TAVSİYE EDER’
Açıklamalarına devam eden Başkan Topkaya, “Başka bir rivayette ise Pir Ali Baba bir gece rüyasında Palandöken Dağı’ndan büyük bir duman çıktığını görür. Daha sonra bu dumanın Erzurum üzerine çöktüğünü görür. Bunun üzerine her yıl 1001 hatimin okunmasını tavsiye eder. Bu hatimlerin, memleketi felaketlerden, salgınlardan ve özellikle de depremlerden koruyacağını söyler. Kendisine ait 8 köyden 3’ünü hafızlara vakfederek 1001 hatim geleneğini başlatır. Bir diğer rivayette ise yine Erzurum’da depremler olmaya başlayınca dönemin padişahı âlimleri bir araya toplayarak buna bir çözüm bulunması yönünde görüşler istemiş. Olayı yine Pir Ali Baba 1001 Hatim okunmasıyla çözüme kavuşturmuş. Padişah, Pir Ali Baba'yı mükâfatlandırmak için ondan bir istekte bulunmasını söyler. Pir Ali Baba da Dutçu (Tuzcu) köyünden Yarımca köyüne kadar olan araziyi ister. Bir âlimin arazi gibi dünyalık bir istekte bulunması padişahın garibine gider. Bunun üzerine sebebini sorar. Pir Ali Baba, "Padişahım, bu araziyi kendim için istemiyorum, bunu dergâhım için istiyorum. Dergâhımın gelirini buradan karşılayıp dergâhımda hafızlar yetiştirmeyi istiyorum ki bu hatimleri her sene okutalım" cevabını verir. Padişah kabul eder ve araziyi dergâha bağışlar” diye konuştu.
‘SON BİR HATİM DE ŞEHRİN ETRAFINDA OKUNUR’
Topkaya, “Tabii bunlar çok uzun sürüyor, şehrimizde 1001 hatim programı genellikle Aralık ayında başlar ve Ocak Ayı’nın 15-20’sine kadar devam eder. Bunun da en önemli sebebi eski yılı hayırla, ibadetle, kullukla tamamlayıp, yeni yıla da aynı duygu ve düşüncelerle girmektir. 1001 hatim okunurken o 1 hatimin amacı şu şekildedir. Hafızlar atlara binerek bütün şehrin etrafında Kur’an-ı Kerim okurlar. Buluşma noktasına geldiklerinde ise bir hatmi tamamlamış olurlar. Bir hatim de bu şekilde yapılmış olur; dergahlarda, medreselerde, camilerde binlerce hatim okunur, son bir hatim de şehrin etrafında okunarak şehri dualarla Rabbime emanet etmek amacıyla okunur. Bizim tabii öyle bir şansımız yok, devrimiz öyle bir devir değil” ifadelerine yer verdi.
‘TEVFİK HOCA CAMİ’SİNDE YAPACAĞIZ’
Başkan Topkaya, “Bizim federasyon başkanımızın başlatmış olduğu bu yıl 10’uncusu düzenlenecek olan 1001 hatim Palandöken’den Kartepe’ye adlı bir program bu. Örfümüzün, adetimizin Erzurum’da olduğu gibi Kocaeli’nde de olmasını istiyoruz. Buna çok da katkı sağlıyoruz, programlara katılım yoğun oluyor. Geçen yıl İzmit’te yaptığımız 1001 hatim programımıza 2 bin 500 kişiye yakın bir katılım sağlanmıştı. Bu sayı daha da artabilir ama kış döneminde olduğumuz için ona uygun, müsait bir yerimiz yok. Bunun dışında şimdi önümüzde Allah nasip ederse Ramazan ayı var, burada 1001 hatimin duasının tanıtımı var. 20 Şubat’ta da biz 1001 hatime ev sahipliği yapacağız. Allah nasip ederse Tevfik Hoca Cami’sinde yatsı namazı sonrasında yapacağız. Kur’an-ı Kerim tilavetleri, ilahiler ve dualarla bitireceğiz” dedi.
‘RAMAZAN’DA İFTAR PROGRAMIMIZ OLACAK’
Topkaya, son olarak, “Onun ardından 16 Mart’ta Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz iftarla birlikte hatim duası edilecek. Şehrimizin ileri gelenleri, dernek üyelerimiz, il ve ilçe müftülerimiz, imamlarımızla birlikte güzel bir Kur’an-ı Kerim tilaveti ile duası edilecek nasip olursa. Onun dışında bizim burada etkinliklerimiz Ramazan dolayısıyla biraz azalacak ama Ramazan’da iftar programımız olacak. Hava şartları müsait olursa derneğimizde böyle bir iftar programı yapmayı istiyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. Meltem ALKAN