‘Matematiksel eğitim, perspektif kazanıyor’
TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları programı kapsamında desteklenen, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Matematik Özel Çağrısı kapsamında hazırlanan “Matematikte Disiplinler Arası Girişimlerle Tanış” Projesi’nin açılışı, Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda gerçekleştirildi. Programda konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, “Matematiksel eğitim, perspektif kazanıyor” dedi
TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları programı kapsamında desteklenen, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Matematik Özel Çağrısı kapsamında hazırlanan “Matematikte Disiplinler Arası Girişimlerle Tanış” Projesi’nin açılışı, dün Gölcük Belediyesi Kazıklı Kervansaray Kültür Yapısı’nda düzenlendi. Programa Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Koç, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Fikret Ormancıoğlu, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Abdülhalik Köse ve Ozan Baş, Türkiye’nin 15 ilinden gelen matematik öğretmenleri ve davetliler katılım gösterdi. Gerçekleştirilen programda ilk olarak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’mız okundu.
‘MATEMATİK, BİRÇOK ALANDA TEMEL BİR ROL OYNUYOR’
Günün ilk konuşmasını yapan Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Koç, “Bu projenin amacı ve önemi hakkında konuşmak, benim için bir onurdur. Matematiğin teknolojideki uygulamalarına kısaca bir göz atacak olursak bir örnek verebiliriz. Akıllı telefonlarda portre modu bulunuyor. Kaçımız akıllı telefonumuzda fotoğraf çekerken portre modunu kullanıyoruz? Pek çoğumuzun kullandığını düşünüyorum. Peki, bu harika bulanık arka plan efektini sağlayan şeyin matematikle dolu bir yapay zeka teknolojisi olduğunu biliyor muyduk? Evet, bu doğru. Telefonumuzdaki bu özellik, matematik ve yapay zeka sayesinde mümkün hale geliyor. Portre modu, derinlik algılama algoritmalarını kullanarak fotoğraftaki nesneler arasındaki mesafeyi matematiksel olarak hesaplar ve bu sayede ana nesneyi odakta tutarken arka planı bulanıklaştırır. Bu, yapay zeka ve matematiğin günlük yaşamımızda nasıl bir araya geldiğinin küçük ama etkileyici bir örneğidir. Ancak, matematiğin etkisi bununla sınırlı değil. Örneğin, tıpta; karmaşık matematiksel algoritmalar sayesinde tıbbi görüntüleme teknikleri geliştiriliyor. MRI’lar ve CT taramaları, bu algoritmalar sayesinde çalışıyor. Yani bir doktor olmasanız bile matematik sayesinde insan vücudunun içine bir bakış atabilirsiniz. Tabii ki matematiğin uygulamaları sadece bu örneklerle sınırlı değil. Finans, ekonomi, fizik, kimya ve daha birçok alanda matematik temel bir rol oynuyor. Bu projenin amacı, matematiğin bu çok yönlü doğasını anlamak ve matematik eğitimini daha anlamlı kılmaktır. ‘Matematikte Disiplinlerarası Girişimlerle Tanışmak’ projesi kapsamında, matematiğin diğer disiplinlerle olan etkileşimini inceleyerek öğrencilere bu tür ilham verici örneklerle matematiği daha anlamlı kılmak için bir araya geldik” dedi.
‘MATEMATİK OLMADAN BİLİM VE TEKNOLOJİ İLERLEYEMEZ’
Sözlerine devam eden Doç. Dr. Yusuf Koç, “TÜBİTAK, bilimsel ve teknolojik gelişmeyi desteklemek adına bu tür projeleri teşvik ediyor. Matematik, bu hedeflere ulaşmada kritik bir öneme sahiptir çünkü matematik olmadan bilim ve teknoloji ilerleyemez. Matematiğin farklı disiplinlerle olan etkileşimini anlamak, öğrencilere matematiğin sadece ders kitaplarında kalmadığını, hayatın her alanında yer aldığını göstermek açısından önemlidir. Öncelikle bu projenin matematik öğretmenlerimiz için ne kadar değerli olduğunu vurgulamak istiyorum. Öğretmenler, öğrencilerin matematikle olan ilişkilerini şekillendiren anahtar figürler olarak bu projenin başarısında kritik bir rol oynayacak. Matematik, tarih boyunca birçok disiplinde temel bir rol oynamıştır. Fizik, kimya, biyoloji, ekonomi veya sanat olsun, matematik bu alanların her birine katkıda bulunmuş ve onların gelişimine yardımcı olmuştur. Öğrencilere, matematiğin sadece sayılarla uğraşmak olmadığını, aynı zamanda dünyayı anlamamıza ve çeşitli problemleri çözmeye yardımcı olacak güçlü bir araç olduğunu göstermenizi istiyoruz. Projede matematiğin diğer disiplinlerle olan ilişkisini daha iyi anlamak ve öğretmek için değerli öğretmenlerimize çeşitli atölye çalışmaları, eğitim seminerleri ve öğretim materyalleri sunulacaktır. Öğretmenler, matematiğin uygulamalı yönlerini keşfederek matematiksel kavramların gerçek dünya problemlerini çözmede nasıl kullanılabileceğini göreceksiniz. Ayrıca meslektaşlarınızla işbirliği yaparak deneyimlerinizi paylaşma ve birbirinizden öğrenme fırsatı bulacaksınız. Sonuç olarak, ‘Matematikte Disiplinlerarası Girişimlerle Tanışmak’ projemiz, değerli matematik öğretmenlerini, eğitim süreçlerinizi zenginleştirmek ve öğrencilerin matematiği daha iyi anlamasına katkıda bulunmak için desteklemeyi amaçlamaktadır” dedi.
‘MATEMATİK ÖĞRETİMİ DAHA ETKİLİ BİR HAL ALACAK’
Doç. Dr. Yusuf Koç, “Disiplinlerarası yaklaşımlar, öğrencilerin matematiksel kavramları gerçek dünya bağlamında görmelerini sağlar ve bu, onların matematiksel düşünce yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Geleceğin bilim insanlarını, mühendislerini ve liderlerini yetiştiren kişiler öğretmenlerdir. Bu nedenle matematik eğitimine olan katkılarınız sadece sınıf içinde değil, toplumun genelinde de derin bir etkiye sahiptir. Bu projenin, sizin ve öğrencilerinizin matematik eğitimine olan bakış açısını zenginleştireceğine ve matematik öğretimini daha etkili ve ilgi çekici hale getireceğine inanıyorum. Konuşmamın sonuna yaklaşırken, bu önemli girişimi hayata geçiren ve destekleyen herkese içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Öncelikle projeyi hazırlayan ve çeşitli disiplinlerle matematiğin entegrasyonunu sağlamak için emek veren değerli meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Sizin çabalarınız olmasaydı bu proje hayal bile edilemezdi. Ayrıca, projemize maddi ve manevi destek sağlayan TÜBİTAK’a teşekkür ediyorum. TÜBİTAK, bu projenin gerçekleşmesine ve geniş kitlelere ulaşmasına imkan tanıdı. Ve elbette bu projenin bir parçası olmaya hevesle katılan ve katkı sağlayan tüm öğretmenlerimize teşekkür ederim. Sizin katılımınız ve hevesiniz, bu projeye değer katıyor ve geleceğin nesillerini şekillendirmemize yardımcı oluyor. Dolayısıyla bu salondaki her bir matematik öğretmenine sesleniyorum: Sayıların büyülü dünyasına yolculuk yapalım ve öğrencilerimizin hayatlarında anlam yaratmak için matematiği kullanalım. Hepinize katkılarınız ve çabalarınız için teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyorum” dedi.
‘VİZYONER ÇALIŞMALARIN TOHUMLARININ ATILMASINI ÖNEMSİYORUZ’
Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, “TÜBİTAK’ın 4004 kodu ile bilinen Bilim Toplum Programları kapsamında her yıl açmış olduğu çağrısı, bu yıl matematik alanında özel olarak çağrıya çıktı. Bakanlığımızın matematik seferberliğini de desteklemek amacı ile hazırladığımız çalışmamızda, Türkiye’nin farklı şehirlerinden Gölcük’e gelerek bizleri onurlandıran 30 matematik öğretmenimizi ve Eskişehir’den gelen kıymetli hocalarımızı misafir ediyoruz. Sosyal, kültürel ve eğitim alanında yapılacak paylaşımların da eğitimin kalitesine yansıyacağını biliyor, ilimizde ve ilçemizde çalışan öğretmenlerimizle belki de bir sonraki adımda oluşturulacak yeni vizyoner çalışmaların tohumlarının atılmasını önemsiyoruz. Proje Yürütücüsü matematik öğretmenimiz Sinem hanıma, Proje Uzmanları Kocaeli Üniversitesinden Yusuf bey ve proje birimimizden Ayşe hanıma, akademisyen hocalarımıza, eğitmenlerimize, katılımcı öğretmenlerimize ve rehber olarak görev alan öğretmenlerime başarılar dilerim. Katılımcılarımızın bu çalışmada yalnızca proje çalışmalarından öğrendiklerini değil çalışma sırasındaki paylaşımlarda birbirlerinden öğrendiklerini de güzide öğrencilerimize taşıyacaklarından hiç şüphem yok. Tekrar hoş gelmiş, sefalar getirmişler. 6 Şubat’ta yaşanan asrın felaketinden etkilenen öğretmenlerimiz de aramızdalar. Onlar başta olmak üzere tüm milletimize de baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum” dedi.
‘ÜRETEN NESİLLER YETİŞMESİ İÇİN ÇABALIYORUZ’
Mert, “Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, bir ülkede gelişmişlik düzeyini gösterir ve bizlere düşen de burada öğretmenlerimizi teşvik etmek ve tüketen değil, üreten nesiller yetişmesi için çabalamaktır. Bu yıl bilimsel ve teknolojik çalışmalara ağırlık vererek hazırladığımız matematik çalışmamız ile eşzamanlı olarak Haziran ayının ilk haftası TÜBİTAK’ın 4007 kodu Afet Bölgesi Özel Çağrısı’na da bir proje hazırlamıştık ve Müdürlüğümüz Özel Büro Öğretmenimiz Ayşe Fizan Sasa yürütücülüğünde oluşturduğumuz bir ekibimiz, Hatay ilinde Gölcük Belediyesi’nin de desteği ile bilim şenliği düzenledi. Oradaki öğrencilerimizin de bilimin her yerde olduğunu hissettiği çalışmalara çevrim içi de olsa şahitlik ettik. Bir söz var; ‘Mikroskop bize ne kadar önemli olduğumuzu, teleskop ise ne kadar önemsiz olduğumuzu gösterdi’. Öğrencilerimiz deneyimli eğitmenler sayesinde mikroskop ile teleskop arasındaki gözlemleri bizzat yaptılar. Hava ve su roketini deneyimlediler, robot sergisi ile eğlendi ve kendi robotlarını yaptılar. Kuş çeşitlerini tanıdılar. Kayaçları keşfettiler, jeolog ile birebir sohbet ettiler, ritim çalışmaları ve müzik ile keyifli zaman geçirdiler. Bu vesile ile zorlu bir çalışmayı kilometrelerce uzaklıkta yapmak üzere gerçekleştiren TÜBİTAK 4007 ekibimize ve başta Belediye Başkanımız Sayın Ali Yıldırım Sezer, proje yürütücüsü Ayşe Hanım olmak üzere emeği geçen herkese ayrıca teşekkürlerimi sunarım” dedi.
‘BİRÇOK ÇALIŞMA İLE BU YIL GURUR DUYDUK’
Mert, “TÜBİTAK bilim söyleşileri, 4006 bilim fuarları, TÜBİTAK araştırma proje yarışmaları hakkındaki çalışmalarımız da giderek netice vermeye başladı ve bu yıl bizlere İstanbul Asya Bölgesi ve Türkiye’de birincilikler getirdi. Bu anlamda da danışman öğretmenlerimizden Zeynep Akça ve bilim sanat merkezimizi de ayrıca kutlarım. Fen lisemizin robot ve TEKNOFEST çalışmaları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na hazırladığımız ve gerçekleştirdiğimiz teknik destek projelerimiz, Okullarımızda gerçekleştirilen Erasmus ve e-twinning projeleri, First Lego League bölge şampiyonluğu, uluslararası robot yarışmaları, yerelde çalıştığımız ve yakında baskısı yapılacak olan kitap projemiz gibi daha birçok çalışma ile bu yıl gurur duyduk. Her çalışma, her emek başarıdır. Diğer türlüsü bizler için mutlu edici neticelerdir. Çocuklarımızı bilimle buluşturan idarecilerimiz ve öğretmenlerimize de sizlerin aracılığı ile bir kez daha selamlarımı iletirim. Biz, hepimiz önce öğretmeniz ve Gölcük öğretmen ekibi ile çalışmak da benim için onur verici. Çalışmaları gerçekleştirirken bizleri destekleyen kurumlarımız var. İlçemizde kurum işbirliklerinin artması, nitelikli hizmet vermemize vesile olurken toplumun olumlu yönde farkındalığına ve refahına da ön ayak olmaktadır. Bu vesile ile aziz milletimizin aziz evlatlarının nitelikli yetişmesinde emeği geçen herkese, katılımlarınız için her birinize teşekkür ederim. Öğretmenlerimizin, verimli bir 6 gün ile evlerine dönerken Gölcük’ten güzel anılarla ayrılmasını temenni ediyorum. Tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize de iyi tatiller diliyorum. Mümkün olduğunca programa katılacak ve katkı sunmaya çalışacağız” dedi.
‘EĞİTİM, TOPLUMUMUZUN EN ÖNEMLİ TEMEL TAŞLARINDAN BİRİDİR’
Kocaeli Vali Yardımcısı ve Gölcük Kaymakam Vekili Ali Ada, “Burada Gölcük ilçemizde gerçekleştirilen Matematikte Disiplinler Arası Girişimlerle Tanış Projesi’nin açılışını gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu önemli projeye katılan, Türkiye’nin 15 ilinden bugün buraya gelen 30 değerli matematik öğretmenini ilçemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Eğitim, toplumumuzun en önemli temel taşlarından biridir. Bu temel taşı güçlendiren unsurların başında da öğretmenlerimiz geliyor. Matematik öğretmenlerimiz ise bu alanda büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Çünkü matematik, her alanda kullanılan temel bir bilim dalıdır. Öğrencilerimizin matematiksel düşünme becerilerini geliştirmeleri, problem çözme yeteneklerini arttırmaları, gelecekteki başarılarını arttırmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu projemiz, matematik öğretmenlerimizin bilgi ve deneyimlerini bir araya getirerek disiplinler arası çalışmalarının gücünü ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Katılımcılarımız farklı illerden gelerek burada bir araya geldi ve kendi deneyimlerini paylaşarak birbirlerini destekleyecekler. Bu süreçte edindikleri bilgileri de kendi okullarında öğrencileri ile birlikte uygulayacaklar ve matematiksel eğitime yeni bir perspektif kazandıracaklardır” dedi.
‘ÖĞRENCİLERİMİZ, ÇABALARINIZLA BAŞARILI VE ÖZGÜVENLİ OLACAK’
Vali Yardımcısı ve Kaymakam Vekili Ada, konuşmasının sonunda “Değerli matematik öğretmenlerimizin bu projeye katılımları ve burada edinecekleri bilgi ve deneyimleri okullarına taşımaları, öğrencilerimize yeni ve etkileyici öğrenme tekniklerini sunmaları, onların matematiksel düşünme becerilerini geliştirmelerinde büyük bir önem taşımaktadır. Sizlerin çabaları ile geleceğin teminatı öğrencilerimiz, matematik konusunda daha başarılı ve özgüvenli bireyler olarak yetişecektir. Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, projenin finansmanını sağlayan TÜBİTAK, Gölcük Belediyesi, katkı sunan destekçiler ve projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Vali Yardımcısı ve Kaymakam Vekili Ada, konuşmasının ardından sunum yapacak olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Yenilmez’e çiçek verdi. Açılışın ardından anı fotoğrafında buluşuldu ve gün içerisinde çeşitli seminerler verildi. Erdem ŞENGÜL