‘Emeklinin en büyük beklentisi intibaktır’
25 Nisan 2024 17:03

‘Emeklinin en büyük beklentisi intibaktır’

Türkiye Emekliler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, çıkarılmasını bekledikleri intibak yasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şahin, “Emeklinin en büyük beklentisi intibaktır” dedi

Türkiye Emekliler Derneği Gölcük Şubesi Başkanı Ergun Şahin, çıkarılmasını bekledikleri intibak yasası ve emekli maaşlarının son durumları hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Başkan Şahin, yaptığı açıklamada, “Emekli maaşlarının iyileştirilmesi yerine 2019 yılından itibaren en az aylık ödemesinin getirilmesi, koruyucu bir sistem olarak görülmedi. En az maaş ödemesiyle prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları farklı olan emeklilere aynı maaşın verilmesi, eleştiri alan bir uygulamaya dönüştü. Örnek olarak prim ödeme gün sayısı 5400 ve 8500 gün olan her iki emekliye 10 bin lira ödenmesi, eşitliği bozmuş ve prim ödeme gün sayısı yüksek olanlar korumasız kalmıştır” ifadelerini kullandı.

‘HER BİR SİGORTALIYA HAK ETTİĞİ MAAŞ VERİLMELİ’

Sözlerine devam eden Başkan Şahin, “Karma emekli maaş hesaplama sistemi, emekli maaşlarını düşüren bir etki yaptı. Kök maaşların düşük kalması, maaş hesaplama sisteminden kaynaklanıyor. Karma aylık hesaplanması yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir güncellenme katsayısı ve maaş bağlama oranı belirlenmeli ve her bir sigortalıya hak ettiği maaş verilmelidir. 2000 yılı sonrasında emekli olanların hak ettiği maaşı alabilmesi için intibak hakkı verilmelidir. İntibak, prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı eşit olanlara aynı aylığın ödenmesidir. İntibak bir zam değil, eşitliği sağlayan bir sistemdir. İntibak yapılmadığı sürece 2000 yılı sonrası emeklilerin mağduriyeti devam edecektir. Bu nedenle sosyal güvenlik sisteminde eşitliği esas alan değişikliklere gidilmeli ve intibaklar yapılarak haksızlıklara son verilmelidir” dedi.

‘2000 YILI SONRASI EMEKLİLERE DE UYGULANMALI’

Başkan Şahin, açıklamasının devamında “2000 yılı öncesi emeklilere yapılan intibak kriterleri, aynı şekilde 2000 yılı sonrası emeklilere de uygulanmalıdır. Anayasanın eşitliği öngören 10. maddesi, herkesin kanun önünde eşit olduğunu güvence altına almıştır. Türkiye Emekliler Derneği yargı yoluna başvurmuş ve intibakın bütün emeklilere uygulanmasını talep etmiştir. Gerek Anayasa Mahkemesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, karar incelemesinde yeni bir düzenleme yapılması ve intibakın her bir emekliye uygulanması konusunun TBMM’nin görev alanına girdiğine dikkat çekmiştir. 2000 yılı öncesi emeklilerin intibakını düzenleyen 6283 Sayılı Kanun, 2000 yılı sonrası emeklilere de uygulanmalıdır” ifadelerine yer verdi.

‘YENİ BİR AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ GETİRİLMELİ’

Sözlerini bitiren Başkan Şahin, “Emekliler, prim kazançlarının yeterince karşılığı olmayan emekli maaş ödemesiyle mağdur edildiklerini dile getiriyor. Diğer yandan 2008 yılı sonrasında yüksek primler ödenmesine rağmen karma sistemle hesaplanan emekli maaşlarında ciddi kayıplar yaşanıyor. Prim kazançlarına göre emekli maaşlarının düzeltilmesi ve eşitliğin sağlanması için yeni bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir. Son söz hükümette ve TBMM’dedir. Emeklinin en büyük beklentisi intibaktır. 2024 yılı emekliler yılı ilan edildiğinden bu konuda ilk yapılması gereken düzenleme de intibak olmalı ve emeklisi mutlu bir ülke yolunda adımlar atılmalıdır” dedi. Erdem ŞENGÜL

BENZER HABERLER
X